Join our Telegram Channel

Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 45

Questions
1 Most authoritative and widely accepted classification of six major racial elements in the population of India is given by :
1 B.S. Guha
2 G.S. Ghurye
3 L.P. Vidyarthi
4 Irawati Karve

Answer:B.S. Guha
2 Among the following who says that Indian nationalism is the outcome of the new material conditions and social forces that had emerged in Indian society by British conquest ?
1 Ram Krishna Mukherjee
2 R. Mukherjee
3 A.R. Desai
4 D.P. Mukerji

Answer:A.R. Desai
Advertisement
3 Who says, about Indian society that ‘polity is, in the dominant tradition, relatively autonomous with regard to absolute value’ ?
1 M.N. Srinivas
2 L. Dumont
3 Marriott
4 P. Kolenda

Answer:L. Dumont
4 Who, amongst the following, has given six conditions for upwards and downward movements of South Asian societies ?
1 T.B. Bottomore
2 K. Davis
3 R. Bendix
4 G. Myrdal

Answer:G. Myrdal
5 Who has arrived at the conclusion that in rural society, the social inequalities have transformed from ‘cumulative inequalities to dispersed inequalities’ ?
1 M.N. Srinivas
2 F.G. Bailey
3 Andre Beteille
4 Yogendra Singh

Answer:Andre Beteille
6 To which one of the following would you attribute the cause of inter-generational conflict ?
1 Land distribution system
2 Urban migration
3 Change of values with change of time
4 None of the above

Answer:Change of values with change of time
7 Gender is socially constructed, while sex is biologically given’ is a statement that could be attributed to
1 First wave of feminism
2 Second wave of feminism
3 Emergence of functionalism
4 Impact of globalization

Answer:Second wave of feminism
8 How many slum dwellers are there in India as per Census 2011 ?
1 68.00 million
2 65.49 million
3 59.31 million
4 170 million

Answer:65.49 million
9 Which type of development has displaced maximum number of persons in India ?
1 Mines
2 Dams
3 Industrial Development
4 Wildlife Sanctuaries

Answer:Industrial Development
10 Which state had the highest growth rate in gross domestic product during 11th Five Year Plan ?
1 Gujarat
2 Bihar
3 Punjab
4 Maharashtra

Answer:Bihar
11 Which state, among the following, has the least population ?
1 Haryana
2 Gujarat
3 Jammu and Kashmir
4 Himachal Pradesh

Answer:Himachal Pradesh
12 Who has stated that crime is a normal behavior ?
1 Lowell J. Carr
2 David Abrahamsen
3 Albert K. Cohen
4 Emile Durkheim

Answer:Emile Durkheim
13 Who, among the following, held that deviance might be functional and positive ?
1 E. Durkheim
2 A.K. Cohen
3 Both (1) and (2)
4 None of the above

Answer:Both (1) and (2)
14 The ‘Chicago School’ studied the problem of deviance from a/an :
1 Ecological point of view
2 Psychological point of view
3 Economic point of view
4 Demographic point of view

Answer:Ecological point of view
15 The term ‘multiculturalism’ refers to :
1 preferential judgement on cultures
2 Cultural lag theory
3 all cultures are equal
4 some cultures are more prominent

Answer:all cultures are equal

View All Sociology Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test