Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 8

Questions
1 Identify the correct logical order as explained by Karl Marx :
1 Class-in-itself, class-for-itself, social transformation, class conflict
2 Class-in-itself, class-for-itself, class conflict, socialtransformation
3 Class-in-itself, class conflict, class-for-itself, social transformation
4 Class-for-itself, class conflict, class-in-itself, social transformation

Answer: Class-in-itself, class-for-itself, class conflict, socialtransformation
2 In the context of Randall Collin’s analysis, identify the correct one :
1 Moves from macro-level to Meso-level and to micro-level social processes
2 Moves from micro-level to Meso -level and to micro-level social processes
3 Moves from micro-level to macro-level social processes
4 Moves from macro-level to micro-level processes

Answer:Moves from macro-level to micro-level processes
3 What is triangulation ?
1 A type of qualitative method of research
2 A type of qualitative analysis
3 A combination of qualitative and quantitative methods
4 A type of non-participant observation

Answer:A combination of qualitative and quantitative methods
4 Who among the following used the method of concomitant variation ?
1 M. Weber
2 R. Dahrendorf
3 E. Durkheim
4 T. Parsons

Answer: E. Durkheim
5 Reliability of data implies
1 The same methods of investigation on the same Materials produce the same results.
2 The different methods of investigation on different materials produce the same results.
3 The same methods of investigation on the same materials produce different results.
4 The same methods of investigation on different materials produce the same result.

Answer:The same methods of investigation on the same Materials produce the same results.
6 Radical Sociology sought to support which of the following sociological thought systems
1 Marxian
2 Functional
3 Symbolic interactionist
4 Positivist

Answer: Marxian
7 The indepth investigation of a phenomena, or a process, or an event that focuses on its historicity and contemporary interlinks with wider society is termed as
1 Content study
2 Participant observation
3 Content analysis
4 Case study

Answer:Case study
8 Which of the following is not an ethical consideration in social research
1 Protecting the subjects from physical and psychological harm while collecting data
2 Protecting the subjects confidentiality and privacy
3 Acquiring consent of the subject in collecting information
4 Acquiringdata through deception

Answer:Acquiringdata through deception
9 Which one of the following is not a measure of correlation ?
1 Chi-square
2 Student’s t-test
3 Mean dispersion
4 Product-movement coefficient

Answer:Mean dispersion
10 Kamla teaches in a college, organizes a kitty party, takes care of her daughter and presides over a meeting of women’s organization. Which of the following concepts is used to describe her role ?
1 Role conflict
2 Role set
3 Multiple roles
4 Role making

Answer:Multiple roles
11 The concept of ‘Wert-rational’ is associated with whom ?
1 M. Weber
2 P. Sorokin
3 T. Parsons
4 J. Habermas

Answer:M. Weber
12 Who among the following analysts of social change used the term ‘rentiers and speculators’ ?
1 T. Veblen
2 K. Marx
3 V. Pareto
4 A.J. Toynbee

Answer: V. Pareto
13 Who among the following is not regarded as a post-modernist thinker ?
1 J. Alexander
2 J. Derrida
3 F. Jameson
4 J.F. Lyotard

Answer:J. Alexander
14 Who among the following used the word ‘Anomie’ ? (i) M. Weber (ii) K. Marx (iii) E. Durkheim (iv) R.K. Merton Find out the correct combination :
1 (ii) and (iii)
2 (i) and (ii)
3 (iv) and (i)
4 (iii) and (iv)

Answer:(iii) and (iv)
15 E. Sutherland founded the theory of
1 Blue collar crime
2 Crime by dacoits
3 White collar crime
4 Cyber-crime

Answer: White collar crime

View All Sociology Practice Test Sets