JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

UGC NET(National Eligibility Test) Archaeology - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

1. Who initiated an anthropological orientation to prehistoric research in India ?
  • (1) H. de Terra
  • (2) Robert Bruce Foote
  • (3) L.A. Cammiade
  • (4) F.E. Zenner

Answer:(2)

2. Willard Libby, the inventor of radiocarbon dating method was :
  • (1) A Chemist
  • (2) A Physicist
  • (3) A Botanist
  • (4) A Mathematician

Answer:(1)

3. Darra - i - khur, a cave site yielding middle palaeolithic stone tools and bones of Neanderthal and anatomically modern humans is located in :
  • (1) Iran
  • (2) India
  • (3) Pakistan
  • (4) Afghanistan

Answer:(4)

4. A stone slab depicting a hunting secene was exhumed from the excavations of which of the following sites ?
  • (1) Burzhom
  • (2) Gufkaral
  • (3) Mehargarh
  • (4) Mahagarah

Answer:(1)

5. The first discovery of the tools and implements of the Neolithic age in Uttar Pradesh was made by :
  • (1) Gudrun Cornvus
  • (2) John Lubbock
  • (3) Le Mesurier
  • (4) Benjamin L. Rice

Answer:(3)

6. Who of the following discovered rock edicts of Emperor Ashoka at Brahmagiri ?
  • (1) John Lubbock
  • (2) REM Wheeler
  • (3) H.D. Sankalia
  • (4) Benjamin L. Rice

Answer:(4)

7. Identify among the following Harappan sites which is located along the Manhar seasonal stream :
  • (1) Lothal
  • (2) Dholavira
  • (3) Padri
  • (4) Surkotada

Answer:(2)

8. Which of the following Harappan sites is located on the left bank of the Indus river ?
  • (1) Mohenjodaro
  • (2) Amri
  • (3) Chanhudaro
  • (4) Allahadino

Answer:(3)

9. The temple of Belur was built by :
  • (1) The Cholas
  • (2) The Pallavas
  • (3) The Chalukyas
  • (4) The Hoyasalas

Answer:(4)

10. Paper pulp method is used in treatment of which of the following ?
  • (1) Terracotta objects
  • (2) Stone objects
  • (3) Glass objects
  • (4) Metal objects

Answer:(2)

11. Which of the following was a mahanagara during the time of Gautama Buddha ?
  • (1) Champa
  • (2) Kapilavastu
  • (3) Kasi
  • (4) Rajagriha

Answer:(3)

12. The Lustrous Red ware was discovered at which of the following sites ?
  • (1) Kausambi
  • (2) Prahaladpur
  • (3) Rajaghat
  • (4) Rangapur

Answer:(4)

13. Which of the following Inscriptions helps in establishing the devine origin of Kushana Kings?
  • (1)Saranatha Buddhist image Inscription of Kanishka
  • <(2)Mathura stone Inscription of Huviska/li>
  • (3) The Rabatak Inscription
  • (4) Ara stone Inscription of Kanishka

Answer:(3)

14. Which of the following Inscriptions makes a reference to Pehoa as a centre of horse trade ?
  • (1) Gwalior Inscription of Mihirbhoja
  • (2) Pehoa Inscription of Mihirbhoja
  • (3) Baraha Copper Plate Inscription of Mihirbhoja
  • (4) Eran Boar Inscription of Tormana

Answer:(2)

15. Two human mandibles of an adult male and female homo sapiens were found on the bank of Mula - Mutha river by : (a) S.B. Deo (b) M.K. Dhavalikar (c) H.D. Sankalia (d) S.N. Rajaguru Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a) and (d)

Answer:(3)

16. Structural remains in upper palaeolithic context have been found from :

(a) Rallakalava

(b) Patne

(c) No. 55 near Riwat in Pakistan - Punjab

(d) Baghor I in Madhya Pradesh

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a) and (c)

Answer:(3)

17. Fossil remains of Java man (Homo - erectus) have been recovered from which of the following deposits ?

(a) At Trinil river

(b) Kalambo Falls

(c) Mojokerto

(d) Sangiran

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (a), (c) and (d)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer:(2)

18. In China Homo - erectus fossils are known from which of the following sites ?

(a) Zhoukoudien

(b) Longshan

(c) Gongwangling

(d) Liangzhu

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (a) and (c)
  • (3) (a) and (d)
  • (4) (b) and (c)

Answer:(2)

19. Which of the following Harappan sites have produced wells ?

(a) Dholavira

(b) Bagasra

(c) Banawali

(d) Manheru

Code :
  • (1) (a) and (c)
  • (2) (b) and (d)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (d) and (a)

Answer:(1)

20. Duties assigned to the Dharma - Mahamatras of Ashoka are mentioned in which of his edicts ?

(a) Rock Edict V

(b) Rock Edict VI

(c) Pillar Edict V

(d) Pillar Edict VII

Code :
  • (1) (a) and (b) only
  • (2) (b) and (c) only
  • (3) (a) and (d) only
  • (4) (b) and (d)only

Answer:(3)

21. The examples of early Chalukyan temple architecture have been found at the following places :

(a) Ellora

(b) Mamallapuram

(c) Pattadakala

(d) Aihole

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a) and (d)

Answer:(3)

22. Mention the metals in which the coins of chandragupta II were issued ?

(a) Gold

(b) Bronze

(c) Potin

(d) Silver

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (d)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a) and (d)

Answer:(4)

23. Consider the following statements :

Assertion (A) : The scientists have noticed a discrepancy between the more accurate dates produced by tree ring dating and those arrived by the radiocarbon method.

Reason (R) : Scientist have known for some time that the amount of radiocarbon produced in the atmosphere has not been constant over time.

Code :
  • (1) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) (A) and (R) both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (4) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer:(3)

24. Consider the following statements :

Assertion (A) : Consciousness is a unique attribute of man.

Reason (R) : This is the key factor in the whole process of development of man leading to modern development.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is incorrect explanation of (A).
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer:(1)

25. Consider the following statements :

Assertion (A) : The tool - types of the stone age of different phases are believed to represent the technological skill.

Reason (R) : Three different human species, viz, Homo erectus, Homo - sapiens and Homo sapiens sapiens represent the technological skill.

Code :
  • (1) (A) and (R) both are correct and (R) is correct explanation of (A).
  • (2) (A) and (R) both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (4) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer:(2)

26. Consider the following statements :

Assertion (A) : The raw material used for stone tool-making varied from region to region.

Reason (R) : In the early Palaeolithic period quartzite was used over much in India for making tools.

Code :
  • (1) (A) and (R) both are correct and (R) is correct explanation of (A).
  • (2) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (3) (A) and (R) both are correct and (R) is not correct explanation of (A).
  • (4) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer:(3)

27. Consider the following statements :

Assertion (A) : Usually the cultural deposit of OCP settlements is thin.

Reason (R) : Durable material was used for making their houses.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) Both (A) and (R) are correct.

Answer:(3)

28. Consider the following statements :

Assertion (A) : The number of kushana settlements and the cultural deposit at them both are very high.

Reason (R) : The use of iron tools in production activities was appreciable.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, and (R) is correct explanation of (A).
  • (3) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (4) (A) is correct but (R) is incorrect.

Answer:(2)

29. Consider the following statements :

Asseration (A) : The art of painting reached its perfection in the Gupta - Vakataka age.

Reason (R) : Training in painting formed a necessary item in the cultural make up of a citizen of those times.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (4) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer:(1)

30. Consider the following statements :

Asseration (A) : The sculptural art in ancient India reached its high watermark in the Gupta age.

Reason (R) : It is influenced profoundly by the foreign art.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (4) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer:(3)

31. Consider the following statements :

Asseration (A) : Copper hoards were generally found as chance discoveries.

Reason (R) : None of these were found in regular stratified deposits.

In the context of the above two statements which of the following is correct ? Code
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

32. Consider the following statements :

Asseration (A) : The silver coins were issued and circulated in large number by the imperial Gupta Monarchs in western India.

Reason (R) : Because the subject in western India were in the habit of using silver coins before being annexed by the Gupta empire and it was with a view to winning over the confidence of the ruled.

Code :
  • (1) (A) and (R) both are correct and explanation (R) to (A) is also correct.
  • (2) (A) is correct (R) is wrong.
  • (3) (A) and (R) both are wrong.
  • (4) (A) and (R) both are correct but explanation (R) to (A) is not correct.

Answer:(1)

33. Arrange the following prehistoric sites in chronological area :

(a) Barudih

(b) Ratanpura

(c) Tikoda

(d) Billasurgam

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (c), (b), (a)
  • (3) (c), (b), (d), (a)
  • (4) (b), (c), (a), (d)

Answer:(3)

34. Arrange the following books in correct sequence of their publication (in ascending order) :

(a) The Stone Age Cultures of the Upper Son Valley

(b) The Idea of Prehistory

(c) The Acheulean Culture of Hunsgi Valley

(d) The story of Indian Archaeology

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (c), (b), (a)
  • (3) (b), (d), (a), (c)
  • (4) (d), (b), (c), (a)

Answer:(4)

35. Arrange the following tools in chronological order :

(a) Parrot beacked burin

(b) Lunate

(c) Laurel leaf point

(d) Almond shaped Hand axe

Code :
  • (1) (c), (a), (d), (b)
  • (2) (a), (c), (b), (d)
  • (3) (d), (c), (a), (b)
  • (4) (a), (b), (d), (c)

Answer:(3)

36. Arrange the following sites in chronological order :

(a) Kotia

(b) Madarpur

(c) Tokwa

(d) Lahariadih

Code :
  • (1) (c), (a), (b), (d)
  • (2) (d), (c), (b), (a)
  • (3) (a), (b), (d), (c)
  • (4) (b), (a), (c), (d)

Answer:(2)

37. Arrange the following sites in chronological order :

(a) Pirak

(b) Ganeshwar

(c) Mehrgarh

(d) Bambala

Code :
  • (1) (b), (c), (d), (a)
  • (2) (c), (b), (a), (d)
  • (3) (d), (a), (b), (c)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer:(2)

38. Arrange the following Inscriptions in chronological order : (a) Rock Edict - III (Girnar Version) (b) Rummindei Minor Pillar Edict (c) Rock Edict - XIII (Shahbazgarhi Version) (d) Pillar Edict - IV (Delhi - Topra) Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (b), (a), (d), (c)
  • (3) (c), (a), (b), (d)
  • (4) (d), (c), (a), (b)

Answer:(3)

39. Arrange the following ancient Indian eras in chronological order :

(a) Harsha

(b) Kalachuri

(c) Valabhi

(d) Vikrama

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (b), (c), (a)
  • (3) (c), (a), (d), (b)
  • (4) (d), (c), (b), (a)

Answer:(2)

40. Arrange the development of different parts of temples in Odisha in chronological order :

(a) Bhogamandapa

(b) Natamandira

(c) Jagmohana

(d) Garbhagriha

Code :
  • (1) (b), (a), (c), (d)
  • (2) (d), (c), (a), (b)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (c), (d), (a), (b)

Answer:(3)

41. Match the authors of List - I with the books of List - II and select the correct answer from the code given below :

archaeology november 2017 paper ii q 41

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer:(4)

42. Match the Sites of List - I with the dating method of List - II and select the correct answer from the code given below :

archaeology november 2017 paper ii q 42

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(4)

43. Match the Sites of List - I with the rivers of List - II :

archaeology november 2017 paper ii q 43

Code :
  • (1) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer:(2)

44. Match the authors of List - I with their books of List - II :

archaeology november 2017 paper ii q 44

Code :
  • (1) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (2) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (3) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer:(2)

45. Match the archaeological evidence of List - I with the sites of List - II :

archaeology november 2017 paper ii q 45

  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(2)

46. Match the raw materials of List - I with the Sources of List - II :

archaeology november 2017 paper ii q 46

Code :
  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (4) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer:(2)

47. Match the monuments of List - I with their builders of List - II :

archaeology november 2017 paper ii q 47

Code :
  • (1) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (2) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (3) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer:(2)

48. Match the items of List - I with those of List - II and choose the correct answer from the code given below :

archaeology november 2017 paper ii q 48

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(2)

49. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

archaeology november 2017 paper ii q 49

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(1)

50. Match the items of List - I with those of List - II :

archaeology november 2017 paper ii q 50

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(1)

UGC NET Archaeology November 2017 Paper III

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES