Join our Telegram Channel

UGC NET(National Eligibility Test) Geography - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. The concept of Padiplain is associated with :
  • (1) W.M. Davis
  • (2) L.C. King
  • (3) W. Penk
  • (4) C.A. Cotton

Answer:(2)

2. The direction of a horizontal line on an inclined rock strata is known as :
  • (1) Anticline
  • (2) Dip
  • (3) Syncline
  • (4) Strike

Answer:(4)

Advertisement
3. Who stated that the slope profiles are convex, plane or concave according to the circumstances of the uplifting action ?
  • (1) Penck
  • (2) Davis
  • (3) Johnson
  • (4) Wood

Answer:(1)

4. The premise that the present-day processes have been operating throughout geological time is the principle of :
  • (1) Isostasy
  • (2) Diastrophism
  • (3) Uniformitarianism
  • (4) Catastrophism

Answer:(3)

5. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 5

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer:(4)

6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : There is close relationship between volcanic activities and plate margins.

Reason (R) : A vast majority of the world’s volcanoes are associated with the convergent plate margins.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

7. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 7

Code :
  • (1) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer:(4)

8. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 8

Code :
  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (3) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer:(4)

9. Which one of the following is the correct average slope of a typical ‘front’ in weather phenomena ?
  • (1) 1 : 150
  • (2) 1 : 100
  • (3) 1 : 50
  • (4) 1 : 5

Answer:(2)

10. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 10

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer:(4)

11. In which one of the following atmospheric layers temperature remains constant
  • (1) Stratosphere
  • (2) Tropopause
  • (3) Mesosphere
  • (4) Troposphere

Answer:(2)

12. Which one of the following is the correct sequence of surface components of pressure and wind from the equator to the poles ?
  • (1) Polar easterlies, Westerlies, Subtropical highs, Trade winds
  • (2) Subtropical highs, Westerlies, Trade winds, Polar easterlies
  • (3) Trade winds, Polar easterlies, Westerlies, Subtropical highs
  • (4) Trade winds, Subtropical highs, Westerlies, Polar easterlies

Answer:(4)

13. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Above 1000 meter altitudes most winds follow a geostrophic or near-geostrophic course.

Reason (R) : The friction layer of the atmosphere extends to only about 1000 meters above the ground.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

14. Which one of the following isotherms for the average temperature of the Warmest month is generally accepted as equator ward edge of the Tundra climate ?
  • (1) 28C
  • (2) 108C
  • (3) 58C
  • (4) 158C

Answer:(2)

15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : The trade winds are predominantly easterly.

Reason (R) : An easterly wind blows from west to east.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

16. Which one of the following types of climate is appropriate for BWh in Koppen’s World Climate classification ?
  • (1) Subtropical Desert Climate
  • (2) Subtropical Steppe Climate
  • (3) Midlatitude Desert Climate
  • (4) Midlatitude Steppe Climate

Answer:(1)

17. Which one of the following values of temperature is correct for the average freezing point for seawater in Arctic and Antarctic seas ?
  • (1) 28C
  • (2) 08C
  • (3) −28C
  • (4) −108C

Answer:(3)

18. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 18

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(2)

19. Which one of the following periods when the sea level around the world, was as much as 130 meters lower than today ?
  • (1) Holocene
  • (2) Pleistocene
  • (3) Miocene
  • (4) Cambrian

Answer:(2)

20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : The moon produces greater percentage of Earth’s tides than the Sun.

Reason (R) : The Sun is closer to the Earth than the Moon.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

21. Which one of the following terms is appropriate for plants that endure seasonal climatic fluctuations from year to year ?
  • (1) Perennials
  • (2) Annuals
  • (3) Seasonal
  • (4) Bi-annuals

Answer:(1)

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : The regional boundaries of biomes are some-what arbitrary.

Reason (R) : All kinds of major biomes are existing both in ocean and land.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

23. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 23

Code :
  • (1) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer:(3)

24. The term ‘cultural landscape’ was developed by :
  • (1) C. Darwin
  • (2) C.O. Sauer
  • (3) A. Humboldt
  • (4) C. Ritter

Answer:(2)

25. Who among the following emphasized on the behavioural environment in Geography ?
  • (1) Johnston
  • (2) Kirk
  • (3) Gregory
  • (4) Burton

Answer:(2)

26. Who among the following developed the concept of mental map ?
  • (1) Gould and White
  • (2) Boulding and Haggerstrand
  • (3) Downs and Stea
  • (4) Saarinen

Answer:(1)

27. Who among the following geographers focused on man-centered geography ?
  • (1) Huntington
  • (2) Semple
  • (3) Jefferson
  • (4) Ratzel

Answer:(3)

28. Who was the first Greek Scholar to calculate the circumference of the earth ?
  • (1) Aristotle
  • (2) Herodotus
  • (3) Anaximender
  • (4) Eratosthenes

Answer:(4)

29. “Space is Socially or Culturally Constructed “ is the view under :
  • (1) Behaviouralism
  • (2) Logical Positivism
  • (3) Structuralism
  • (4) Post Modernism

Answer:(4)

30. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 30

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer:(3)

31. Who wrote the book ‘Meteorologica’ ?
  • (1) Aristotle
  • (2) Posidonius
  • (3) Plato
  • (4) Erastosthenes

Answer:(1)

32. Which one of the following continents recorded highest density of population as per United Nations Population Fund 2015 data ?
  • (1) Europe
  • (2) Asia
  • (3) North America
  • (4) Australia

Answer:(2)

33. Japan’s population pyramid would most likely resemble to that of :
  • (1) USA
  • (2) Brazil
  • (3) Denmark
  • (4) India

Answer:(3)

34. Consider the following statements : Developing countries have registered increase in population despite significant decline in fertility rates because of :

(a) Increase in Life Expectancy Rate

(b) Increase in Infant Mortality Rate

(c) Falling Death rate

(d) Better Living conditions

  • (1) (a), (b) and (d) are correct
  • (2) (a), (c) and (d) are correct
  • (3) (a), (b), (c) are correct
  • (4) (b), (c) and (d) are correct

Answer:(2)

35. Which one of the following statements represents Population Pyramid with Wide base :
  • (1) Declining Fertility Rates
  • (2) High Fertility Rates
  • (3) Declining Death Rates
  • (4) High Death Rates

Answer:(2)

36. Which one of the following depicts correct statement of Population Threshold for any service ?
  • (1) Maximum distance that people can travel to use a service
  • (2) Minimum distance required for opening a service
  • (3) Minimum population size required for a service
  • (4) Maximum population size required for a service

Answer:(3)

37. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 37

Code :
  • (1) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer:(2)

38. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 38

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer:(2)

39. Locate the following places in Multiple Nuclei theory of urban structure in the figure and match it with the list given below : List :

(a) Wholesale and Light Manufacturing

(b) High class residential

(c) Medium class residential

(d) Industrial Suburb

Code :
  • (1) (b) (c) (a) (d)
  • (2) (a) (b) (c) (d)
  • (3) (a) (c) (b) (d)
  • (4) (c) (d) (a) (b)

Answer:(3)

40. Which one of the following does not have role in push factors that seem to be operative in rural India ?
  • (1) Rapid increase in the population growth
  • (2) High pressure of population on arable land
  • (3) Low per capita income and glaring disparity between levels of income of urban and rural areas
  • (4) Slow but consistent increase in amenities in rural areas and increase in per capita income

Answer:(4)

41. Which one of the following defined regional growth pole as a “set of expanding industries located in an urban area and including further development of economic activity throughout its zone of influence”.
  • (1) A.O. Hirchman
  • (2) F. Perroux
  • (3) Boudeville
  • (4) B.J.L. Berry

Answer:(3)

42. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 42

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer:(4)

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : The Green Revolution contributed to aggravation of poverty rather than its solution.

Reason (R) : Wealthy and landed farmers realised that Green Revolution together with agricultural mechanisation provided great potential for self cultivation. They began to withdraw land from share cropping and rental market. As a consequence, a large number of tenants and peasants lost their jobs.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

44. Which activity Contributes to water pollution more than any other throughout the world ?
  • (1) Agriculture
  • (2) Hydro-electricity power generation
  • (3) Manufacturing industries
  • (4) Urbanization

Answer:(3)

45. Which of the following Ocean routes is the most important and busiest route in the world ?
  • (1) The Cape Route
  • (2) North Pacific Route
  • (3) South Atlantic Route
  • (4) North Atlantic Route

Answer:(4)

46. Which one of the following was not assured by Weber in his least-cost theory ?
  • (1) Agglomeration economies lead to high transport and labour cost
  • (2) Labour is infinitely available
  • (3) Location with high transport costs may be attractive because of a cheap labour supply
  • (4) Transport costs were uniform by distance and weight in any direction

Answer:(1)

47. From the transport network graph given below, select one of the following code to depict ‘Diameter Index’ Correctly.

geography november 2017 paper iii q 47

  • (1) 2
  • (2) 4
  • (3) 3
  • (4) 1

Answer:(2)

48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Between Durgapur-Asansol-Chittaranjan and numerous collieries and connected activities the Asansol sub-division represents one of larger industrial complexes in the world.

Reason (R) : The substantial coal reserves and output, iron and steel output and engineering industry in the Asansol sub-division outside the Calcutta Metropolitan district are found.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

49. Who among the following political scholars appealed in 1949 for “a more geographical political geography” ?
  • (1) Hartshorne
  • (2) G.E. Pearcy
  • (3) R.H. Fifield
  • (4) George T. Renner

Answer:(1)

50. Who wrote the book known as the ‘World Political Geography’ ?
  • (1) G.E. Pearcy
  • (2) Stephen B. Jones
  • (3) J.K. Wright
  • (4) Hartshorne

Answer:(1)

51. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 51

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer:(1)

52. The concept of ‘Cultural landscape ‘ was popularised by :
  • (1) Wilber Zelinsky
  • (2) Carl Sauer
  • (3) Anne Buttimer
  • (4) Ratzel

Answer:(2)

53. The paradoxical situation of co-existence of the patrilineal society and the dominating position of women characterize :
  • (1) Tharu Tribe
  • (2) Khasi Tribe
  • (3) Gond Tribe
  • (4) Bhil Tribe

Answer:(1)

54. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Joint family institution is linked with the economically less developed area.

Reason (R) : Educated and well placed white collar employees go for nuclear family.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(2)

55. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Metros are emerging as efficient, viable and alternate means of transportation in metropolitan cities in our country.

Reason (R) : Old and unplanned cities with rapidly growing population are burdened with multi-mode of transportation in India.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not a correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer:(2)

56. Match List - I with the List - II and select the answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 56

Code :
  • (1) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (4) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer:(2)

57. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : MNREGA constituted very ambitious rural development programme of India.

Reason (R) : Building basic infrastructure got linked to provide minimum number of days guaranteed employment.

Code :

  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

58. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Urban agglomerations and metropolitan cities are growing rapidly in India.

Reason (R) : Satellite towns are not sufficiently and significantly developed to release the pressure of urban population.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

59. Which one of the following statements is very correct in context of the concept of Growth pole and growth centres ?
  • (1) Both the Growth pole and Growth centres are uniformly distanced in the region.
  • (2) Lower order Growth centres are located quite far away as compared to higher order Growth centres.
  • (3) Higher order Growth centres are located far away while lower order Growth centres are located closer to one and an other.
  • (4) There does not exist any rule in the distance between Growth pole and Growth centres.

Answer:3)

60. The percentage of decadal growth of population (2001-2011) is the highest in which of the following states ?

(1) West Bengal

(2) Maharashtra

(3) Uttar Pradesh

(4) Arunachal Pradesh

61. Which one of the following is responsible for concentration of slum population in India ?
  • (1) Commercial plantation activities are dominant.
  • (2) Manufacturing activities in organised sector are dominant.
  • (3) Service activities in organised sector are dominant.
  • (4) Manufacturing and Service activities in non-formal sector are dominant.

Answer:(4)

62. Which one of the following states is leading producer of Coffee in India ?
  • (1) Kerala
  • (2) Karnataka
  • (3) Assam
  • (4)Tamil Nadu

Answer:(2)

63. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 63

Code :
  • (1) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (4) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer:(4)

64. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Northern part of Ganga plain has very few irrigation canals.

Reason (R) : This area receives high rainfall and has plenty of underground water.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(2)

65. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 65

Code :
  • (1) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (2) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (3) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(3)

66. Match List - I with the List - II and select the correct answer from the code given below :

geography november 2017 paper iii q 66

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(3)

67. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : With every successive census in India, the growth of population results in greater increase in slum population.

Reason (R) : Both the area and the population of India have been increasing continuously.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

68. Which one of the following phenomenal relationships is depicted by an ergograph ?
  • (1) Temperature and absolute humidity
  • (2) Rainfall and runoff
  • (3) Crop production and rainfall
  • (4) Crop season and weather conditions

Answer:(4)

69. Which one of the following altitudes belongs to sun synchronous polar orbit ?
  • (1) 30,000 to 36,000 km
  • (2) 2,000 to 6,000 km
  • (3) 300 to 1000 km
  • (4) 5,000 to 15,000 km

Answer:(3)

70. Which one of the following terms is correct for calculation of Skewness Coefficient (β1) ?

geography november 2017 paper iii q 70

Answer:(4)

71. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Standard Deviation of a series is the measure of its variation.

Reason (R) : Standard Deviation is needed to compare the variation between two or more series.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true , but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(4)

72. Consider the following statements :

(a) Tele-communication satellites are mostly Geostationary satellites usually placed at an altitudes of more than 30,000 km.

(b) Resource satellites are sun synchronous usually placed at an altitude of 300 - 1000 km. Which of the above statements are true ?

  • (1) (a) only
  • (2) both (a) and (b)
  • (3) (b) only
  • (4) neither (a) nor (b)

Answer:(2)

73. Which one of the following sensors is an active remote sensing sensor ?
  • (1) Photo Camera
  • (2) Multiframe Camera
  • (3) Multiband Scanner
  • (4) Radar

Answer:(4)

74. Consider the following figures X and Y : Which one of the following statements is correct ?
  • (1) Figure X is small-scale map and distance between A and B is 40 metres.
  • (2) Figure Y is large scale map and distance between C and D is 4 km.
  • (3) Figure X is large scale map and figure Y is small-scale and distance between A and B and C and D are 40 metres and 20 km, respectively.
  • (4) Figure X is large scale and figure Y is small-scale. The ground distance between A and B, and C and D are equal.

Answer:(3)

75. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Dot map is especially useful when the values are distributed unevenly and sporadically.

Reason (R) : Smaller the statistical unit, more accurate is the Dot map.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(2)

Answer:(4)

UGC NET Economics November 2017 Paper III

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test