Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 30/small>

Questions
1 “The attempt to extend Mughal administration over Golconda, Bijapur and Karnataka stretched the Mughal empire to a breaking point _ _ _ _ _ perhaps, Aurangzeb might have been better advised to accept the suggestion put forward by his eldest son, Shah Alam, for a settlement with Bijapur and Golconda, annex only a part of their territories, and let them rule over Karnataka which was far away and difficult to manage”.

These are the views of :

1 Jadu Nath Sarkar
2 Athar Ali
3 Satish Chandra
4 J.F. Richards

Answer: Satish Chandra
2 What is not true about the Mughal court etiquetters ?
1 When the darbar proceedings were on, nobles were not permitted to sit
2 In 1683 Aurangzeb issued an order that mansabdars below the rank of 2000, when taking leave of the emperor should not wait for fatiha to be read
3 In 1693 Aurangzeb ordered that the colour of the garments of the Umara should not be red
4 The nobles were to wear nima astin and wrap a shawl round their shoulders in the presence of the emperor

Answer: The nobles were to wear nima astin and wrap a shawl round their shoulders in the presence of the emperor
Advertisement
3 Where did a school develop where manuscripts, including that of the dictionary Miftah ul Fuzala were profusely illustrated ?
1 Bengal
2 Malwa
3 Gujarat
4 Deccan

Answer: Malwa
4 Chronologically arrange the advent of European Commercial Companies into India.

(a) Portugues

(b) British

(c) Dutch

(d) French

Select the correct answer from the codes given below :

1 (d), (b), (a), (c)
2 (c), (a), (d), (b)
3 (b), (d), (a), (c)
4 (a), (c), (b), (d)

Answer: (a), (c), (b), (d)
5 Consider the following statements relating to the military operations of Count de Lally in the Carnatic :

(a) The Home Government instructed Lally to gradually penetrate inland.

(b) To participate in the mutual quarrels of Indian princes to the best advantage of the French in India.

(c) To concentrate his efforts upon seizing the fortified stations of the English on the Indian coast.

(d) To introduce reforms which were deemed necessary for the company’s administration.

1 (a), (b) and (c) are correct
2 (b), (c) and (d) are correct
3 (a) and (b) are correct
4 (c) and (d) are correct

Answer: (c) and (d) are correct
6 Between whom the Treaty of Bassein was signed in 1802 ?
1 The Gaekwars of Baroda and the Marquis of Wellesley
2 Malharrao Holkar and Mountstuart Elphinstone
3 Peshwa Baji Rao II and the Marquis of Wellesley
4 Raja Pratap Singh of Satara and Mountstuart Elphinstone

Answer: Peshwa Baji Rao II and the Marquis of Wellesley
7 Which of the following tribes did not form a part of the Kol Rebellion in 1832 - 33 ?
1 Chuars
2 Hos
3 Bhils
4 Munda

Answer: Bhils
8 Who among the following did not belong to the Baptist missionary group ?
1 William Carey
2 Montalambert
3 Joshua Marshman
4 William Ward

Answer: Montalambert
9 Dayanand Saraswati was not against which of the following religious idea ?
1 Idolatory
2 Polytheism
3 Pantheism
4 Veneration of Cow

Answer: Veneration of Cow
10 Identify among the following who was not an Orientalist ?
1 H.T. Colebrooke
2 Charles Grant
3 William Carey
4 James Princeps

Answer: Charles Grant
11 What constituted the Crux of the Drain theory highlighted by Dada Bhai Naoroji ?
1 Abuse of trade practices by the merchants of the ruling race
2 Ill-gotten money taken from the princely rulers and remitted to England
3 Unrequited exports from India
4 Glutting of Indian markets with British manufactured goods

Answer: Unrequited exports from India
12 Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : Some held the view that under a socialist government colonialism could play a positive civilizing role.

Reason (R) :Such a view was often used by some sections in the socialist movement to support the colonial policies of their respective governments.

In the context of the above statements which of the following is correct ?

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer:Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
13 Who authored the book - The Indian Struggle 1935 - 1942 ?
1 Lala Lajpat Rai.
2 Motilal Nehru.
3 Pattabhi Sitaramayya.
4 Subhas Chandra Bose.

Answer: Subhas Chandra Bose.
14 Which of the following was observed as the “Direct Action Day” by the Muslim League ?
1 16th June 1946
2 16th July 1946
3 16th August 1946
4 16th September 1946

Answer: 16th August 1946
15 Which of the following rulers of larger states expressed their desire to remain Independent as early as June 1947 ?
1 Travancore and Bhopal
2 Jodhpur and Junagarh
3 Jaipur and Udaipur
4 Mysore and Baroda

Answer:Travancore and Bhopal

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test