Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Library and Information Science - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. DELNET was initially supported by :
  1. (1) RRRLF
  2. (2) NISSAT
  3. (3) NIC
  4. (4) INSDOC

Answer:(2) Socialization

2. Who wrote the Foreword to the first edition of ‘The Five Laws of Library Science’ ?
  1. (1) B.I. Palmer
  2. (2) Henry E. Bliss
  3. (3) P.S. Sivaswamy Aiyer
  4. (4) W.C. Berwick Sayers

Answer:(3) Family

Advertisements
3. ‘Keesing’s Record of World Events’ is published from :
  • (1) London
  • (2) France
  • (3) Germany
  • (4) Japan

Answer:(1)

4. The ‘Letter by Letter’ Method of alphabetization in Dictionary catalogue is known as :
  • (1) Nothing before something
  • (2) Something before nothing
  • (3) All through
  • (4) Something after more

Answer:(3)

5. International Standard Name Identifier (ISNI) consists of :
  • (1) 10 digits
  • (2) 12 digits
  • (3) 13 digits
  • (4) 16 digits

Answer:(4)

6. Identify the symbol of ‘Spiritual Experience and Mysticism’ as given by CC :
  • (1) ∆
  • (2) Σ
  • (3) 4
  • (4) MZA

Answer:(1)

7. Which of the following is indicated in the third digit of DDC Third Summary ?
  • (1) Schedule
  • (2) Class
  • (3) Section
  • (4) Division

Answer:(3)

8. ‘Cannon of Reticence’ is a canon for :
  • (1) Idea Plane
  • (2) Verbal Plane
  • (3) Notational Plane
  • (4) Both Idea and Notational Planes

Answer:(2)

9. Positive Correlation occurs when :
  • (1) Two variables move in opposite direction
  • (2) Both variables move in a zigzag way
  • (3) Two variables move in the same direction
  • (4) Both variables are constant

Answer:(3)

10. Ex post Facto study is a type of :
  • (1) Diagnostic design
  • (2) Quasi-experimental design
  • (3) Descriptive design
  • (4) Historical design

Answer:(2)

11. Who proposed Big Six Information Literacy Skills ?
  • (1) C.D. Ferguson
  • (2) G. Dunsire
  • (3) E.A. Fox
  • (4) M.B. Eisenberg and R.E. Berkowitz

Answer:(4)

12. Which of the following statements are wrong with reference to INB ?

(a) Excludes musical scores

(b) First appeared in 1951

(c) Classified part follows CC, but DDC numbers assigned at the bottom

(d) The main entries are in Roman Script

Code :
  • (1) (a) and (b) are correct
  • (2) (b) and (c) are correct
  • (3) (c) and (d) are correct
  • (4) (a) and (d) are correct

Answer:(2)

13. The protection of non-personal data in Transborder Data Flow uses which of the following legal instruments ?

(a) Copyright

(b) Patent

(c) Bandwidth

(d) Trademark

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct
  • (2) (b), (c) and (d) are correct
  • (3) (a), (c) and (d) are correct
  • (4) (a), (b) and (d) are correct

Answer:(4)

14. From which universities S.R. Ranganathan was awarded D. Litt (Honoris Causa) ?

(a) University of Delhi

(b) University of Madras

(c) University of London

(d) University of Pittsburgh

Code :
  • (1) (a) and (b) are correct
  • (2) (a) and (c) are correct
  • (3) (b) and (c) are correct
  • (4) (a) and (d) are correct

Answer:(4)

15. Information about recent floods in Bihar can be found in :

(a) Asian Recorder

(b) Data India

(c) India; a reference annual

(d) Statistical Abstract, India

Code :
  • (1) (a) and (b) are correct
  • (2) (a) and (c) are correct
  • (3) (a), (b) and (c) are correct
  • (4) (b), (c) and (d) are correct

Answer:(1)

16. Which of the following questions fall under the category of ready reference service ?

(a) Population of Varanasi

(b) Height of Qutub Minar

(c) Concept of Symbiosis

(d) Collection development in university libraries

Code :
  • (1) (a), (b) and (d) are correct
  • (2) (a), (b) and (c) are correct
  • (3) (b), (c) and (d) are correct
  • (4) (a), (c) and (d) are correct

Answer:(2)

17. Identify the basic parts of Colon Classification :

(a) Rules

(b) Schedule of classification

(c) Schedule of classics and sacred books<

(d) Geographical schedule

Code :
  • (1) (a), (b) and (d) are correct
  • (2) (a), (b) and (c) are correct
  • (3) (b), (c) and (d) are correct
  • (4) (a), (c) and (d) are correct

Answer:(2)

18. Identify the budget heads of non-recurring budget :

(a) Periodical subscription

(b) Maintenance of equipment

(c) Building extension

(d) Infrastructure development

Code :
  • (1) (a) and (b) are correct
  • (2) (b) and (c) are correct
  • (3) (c) and (d) are correct
  • (4) (a), (c) and (d) are correct

Answer:(3)

19. Which of the following are non-parametric tests ?

(a) Anova test

(b) Spearman correlation coefficient

(c) Z test

(d) Chi-Square test

Code :
  • (1) (b) and (d) are correct
  • (2) (b) and (c) are correct
  • (3) (a), (b) and (d) are correct
  • (4) (a), (b) and (c) are correct

Answer:(1)

20. Which of the following are work analysis techniques according to Edward Evans ?

(a) PERT - CPM

(b) GANTT - Charts

(c) Operation research

(d) Cost - effectiveness

Code :
  • (1) (d) and (b) are correct
  • (2) (b) and (c) are correct
  • (3) (a) and (c) are correct
  • (4) (c) and (d) are correct

Answer:(1)

21. Transborder Data Flow includes (in the definition given by United Nations) movements across national boundaries :

(a) Machine-readable data for processing, storage or retrieval

(b) Media products (mass diffusion)

(c) Machine - readable data or magnetic tapes

(d) Machine - readable data on discs

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct
  • (2) (b), (c) and (d) are correct
  • (3) (a), (c) and (d) are correct
  • (4) (a), (b) and (d) are correct

Answer:(3)

22. Which of the following are the Canons for characteristics as enunciated by S.R. Ranganathan ?

(a) Canon of relevance

(b) Canon of Permanance

(c) Canon of differentiation

(d) Canon of Interpetation in Chain

Code :
  • (1) (b), (c), (d) are correct
  • (2) (a), (b), (c) are correct
  • (3) (a), (c), (d) are correct
  • (4) (a), (b), (d) are correct

Answer:(2)

23. Arrange the following libraries in the chronological sequence of their emergence :

(a) Rampur Raza Library, UP

(b) Asiatic Society Library, Bombay

(c) Connemara Public Library, Chennai

(d) Sarasvati Mahal Library, Tanjore

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (b), (c), (d), (a)
  • (3) (c), (d), (a), (b)
  • (4) (d), (c), (b), (a)

Answer:(1)

24. Arrange the following printing technologies according to their emergence :

(a) Movable type

(b) Dot-Matrix printer

(c) Woodblock printing

(d) Screen printing

Code :
  • (1) (d), (c), (b) and (a)
  • (2) (c), (a), (d) and (b)
  • (3) (c), (d), (b) and (a)
  • (4) (d), (a), (b) and (c)

Answer:(2)

25. Arrange the following steps of digital preservation in their sequential order :

(a) Refreshing

(b) Encapsulation

(c) Emulation

(d) Data archiving

Code :
  • (1) (c), (b), (d), (a)
  • (2) (d), (b), (a), (c)
  • (3) (a), (d), (b), (c)
  • (4) (a), (c), (b), (d)

Answer:(4)

26. Arrange in sequence the following steps followed in Programming :

(a) Programme Code

(b) Programme Documentation

(c) Program Test

(d) Programme Design

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (a), (c), (b)
  • (3) (b), (c), (d), (a)
  • (4) (d), (c), (b), (a)

Answer:(2)

27. Arrange the following Open Access Initiatives/Policy Statements according to the year of their adoption/declaration at international level.

(a) The Coalition of Open Access Policy Institutions (COAPI)

(b) The Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities (BDOAKS and H)

(c) The Budapest Open Access Initiatives (BOAI)

(d) Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC)

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (c), (b), (a)
  • (3) (b), (a), (d), (c)
  • (4) (c), (d), (b), (a)

Answer:(2)

28. Match the following indexing/abstracting publications with the corresponding institution.

library november 2017 paper ii q 28

Code :
  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer:(2)

29. Match the following terms with the corresponding authors who coined them :

library november 2017 paper ii q 29

Code :
  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer:(3)

30. Match the following :

library november 2017 paper ii q 30

Code :
  • (1) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(3)

31. Match the fundamental categories with corresponding examples :

library november 2017 paper ii q 31

Code :
  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (3) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (4) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer:(1)

32. Match the following ACI symbols (CC 6TH edition ) with their corresponding Isolates : Code :
  • (1) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer:(2)

33. Match the following NISO (National Information Standard Organisation) standards with their corresponding descriptions applicable to Libraries :

library november 2017 paper ii q 33

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer:(1)

34. Match the following devices with their mediums/system :

library november 2017 paper ii q 34

Code :
  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (4) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer:(2)

35. Match the following Web tools with their corresponding features :

library november 2017 paper ii q 35

Code :
  • (1) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer:(1)

36. Match the following research methods with their corresponding explanation :

library november 2017 paper ii q 36

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer:(4)

37. Assertion (A) : Extending the library’s reach through strategic partnership, collaborative relationship is an important goal for any academic library.

Reason (R) : Partnerships do not allow participating organisations to yield efficiency.

  • (1) (A) is true, but (R) is false.
  • (2) (A) is false, but (R) is true.
  • (3) Both (A) and (R) are true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer:(1)

38. Assertion (A) : Science rests itself upon a series of postulates or assumptions which are themselves fundamentally unproved and unprovable.

Reason (R) : One can only assert that these postulates are true, can believe them, but cannot prove them as they deal with the validity of human knowledge.

Code :
  • (1) (A) is true, but (R) is false.
  • (2) (A) is false, but (R) is true.
  • (3) Both (A) and (R) are true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer:(3)

39. Assertion (A) : Implementation of TQM in Libraries is quite challenging.

Reason (R) : Some of the key essentials, like open and cooperative culture and employees responsiveness for customer’s satisfaction, required for successful implementation of TQM, are very much noticed in a library.

Code :
  • (1) (A) is true, but (R) is false.
  • (2) (A) is false, but (R) is true.
  • (3) Both (A) and (R) are true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer:(1)

40. Assertion (A) : Web 2.0 has wholly wiped out the digital divide, particularly with regard to individual ability, access to and engagement with technology.

Reason (R) : Use of Web 2.0 in learning and teaching is still in an embryonic state.

Code :
  • (1) (A) is true, but (R) is false.
  • (2) (A) is false, but (R) is true.
  • (3) Both (A) and (R) are true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer:(2)

41. Assertion (A) : It is not economical to store and read video data from secondary storage devices.

Reason (R) : Video data require enormous disk storage as image compression ratio is high.

Code :
  • (1) (A) is true, but (R) is false
  • (2) (A) is false, but (R) is true
  • (3) Both (A) and (R) are true
  • (4) Both (A) and (R) are false

Answer:(2)

42. Assertion (A) : Participatory action research follows the conventional model of pure research in which members of the communities under study are treated as passive subjects.

Reason (R) : In participatory action research no member of the communities under study participate throughout the research process.

Code :
  • (1) (A) is true, but (R) is false.
  • (2) (A) is false, but (R) is true.
  • (3) Both (A) and (R) are true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer:(4)

43. Assertion (A) : The mean is a measure of dispersion.

Reason (R) : The mean is based on every obervation and is representative of the whole population.

Code :
  • (1) (A) is true, but (R) is false.
  • (2) Both (A) and (R) are true.
  • (3) (A) is false, but (R) is true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer:(3)

44. Assertion (A) : Access to e-collection of a library via Login and password recognition is mostly used than access via IP-address.

Reason (R) : Access via IP-address presents a challenge in controlling the distribution of password to non-affiliates.

Code :
  • (1) (A) is true, and (R) is false
  • (2) Both (A) and (R) are true
  • (3) (A) is false and (R) is true
  • (4) Both (A) and (R) are false

Answer:(4)

45. Assertion (A) : Interlibrary loan departments in libraries will be affected in positive ways by the development of Massive Digital Libraries.

Reason (R) : Because the increased availability of online resources will considerably reduce the need for sending books through traditional mail resulting in the decrease of the workloads of the inter-library loan departments.

Code :
  • (1) (A) is true, but (R) is false.
  • (2) Both (A) and (R) are true.
  • (3) (A) is false, but (R) is true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer:(2)

46. How do Peter Mere Latham differentiate calls of ‘Science’ (in Medicine) from that of the ‘practice’ (of medicine) ?
  • (1) The calls of science are upon one’s leisure and choice, where as the calls of practice are of daily emergence.
  • (2) ‘Medicine’ is a non exotic mixture of certainty, while practice of medicine is an infrequent phenomenon.
  • (3) Science is not a study of the natural world, where as practice is based on facts learned through a formal study.
  • (4) Science is not a method of reconciling practical ends with scientific laws, where as ‘practice’ do not allow repeated exercise to make one proficient.

Answer:(1)

47. How Lathams differentiates the information needs of Investigators from that of Physicians.
  • (1) An Investigator unconventionally faces with multiple problems at a single point of time and works on it for a long period, while a physician constantly faces slow-witted succession of problems that hardly warrant rapid solution.
  • (2) An investigator ordinarily faces one question/problem at a time which is usually narrow and rapidly defined, while a physician constantly faces a quick succession of varied problems fogged by many uncertainties.
  • (3) Earnings of an Investigator are strictly coupled to how he spends time from minute to minute, whereas a Physician’s earnings are not tightly coupled to every day working hours.
  • (4) Information needs of Investigators are solely academic, where as the needs of Physicians are both academic and utilitarian

Answer:(2)

48. Who tends to need quick access to valid Information of immediate and high quality ?
  • (1) An Investigator
  • (2) A Screwball
  • (3) A Physician
  • (4) A Teacher

Answer:(3)

49. Why ‘time cost’ for a search made by a Physician is higher ?
  • (1) Slow access to invalid Information.
  • (2) Access to information that are distant in need and of less utility.
  • (3) Exhaustive search of information sources.
  • (4) Rapid access to high quality information needed for clinical decision.

Answer:(4)

50. Why the Investigators tend to carryout searches themselves ?
  • (1) They have time to assess and digest individual papers.
  • (2) They are unaware of appropriate information sources.
  • (3) They have no access to information/literature they need.
  • (4) They cannot afford time to search, identify, and digest the articles of high quality.

Answer:(1)

UGC NET Library and Information Science November 2017 Paper III

Work with Gkseries