Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Population Studies - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
The social order is maintained largely by :
  1. Division of labour
  2. Law
  3. Socialization
  4. State

Answer: Socialization

Which is the smallest agency of informal education ?

population studies november 2017 paper ii q 10

  1. Community
  2. School
  3. Family
  4. Religion

Answer: Family

Answer: Option ()

1. Which of the following characteristic is not included in the definition of a modern census ?
  • (1) Collection of data for each and every individual
  • (2) Collection of data for each household
  • (3) Collection of data refers to a well-defined date
  • (4) Collection of data refers to a well-defined area

Answer: Option (2)

2. On which of the following dates, World Health Day is celebrated ?
  • (1) Oct. 24
  • (2) April 25
  • (3) April 7
  • (4) Nov. 19

Answer: Option (3)

3. Which among the following states is having highest percent of children age 12-23 months covered by measles vaccine, according to NFHS - 4, 2015-16 fact-sheet ?
  • (1) Tamil Nadu
  • (2) Kerala
  • (3) Karnataka
  • (4) Maharashtra

Answer: Option (2)

4. Which among the following indicators, is used in Gender Empowerment Measure (GEM) ?
  • (1) Life Expectancy differentials
  • (2) Differentials in the level of education
  • (3) Women’s relative income
  • (4) All of the above

Answer: Option (3)

5. Which of the following state is not included in the category of ‘Empowered Action Group’(EAG) states ?
  • (1) Uttarakhand
  • (2) Odisha
  • (3) Assam
  • (4) Rajasthan

Answer: Option (3)

6. Which among the following is the approximate total population of Trangenders in India according to 2011 Census ?
  • (1) Less than one lakh
  • (2) 2 - 3 lakhs
  • (3) 4 - 5 lakhs
  • (4) 8 lakhs and above

Answer: Option (3)

7. Which one of the following statement is correct to use indirect method of standardization to estimate standardized birth rate ?
  • (1) Age - specific fertility rates for the reference population are known.
  • (2) Age - specific fertility rates for the reference population are not known.
  • (3) Age - specific fertility rates for the standard population are known.
  • (4) Age - specific fertility rates for the standard population are not known.

Answer: Option (2)

8. Which of the following indicates Male - Female gap in the literacy rate of India, based on 2011 census ?
  • (1) 0 - 5 percent
  • (2) 5 - 10 percent
  • (3) 10 - 15 percent
  • (4) 15 - 20 percent

Answer: Option (4)

9. Internal migration in India is characterised by some of the following facts :

(a) Greater mobility among male than female

(b) ‘Employment’ is the main reason of migration for male while ‘marriage’ is for female

(c) Sex ratio of migrants declines sharply as distance increases

(d) Marriage is the single largest reason of overall migration

Find out the correct combination using code given below : Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (a), (c) and (d)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (3)

10. Which amongst the following does not come under the purview of the Cigarettes and Other Tobacco Product Act (COTPA), 2003 ?
  • (1) Additional cess on trade and distribution of cigarette and other tobacco products
  • (2) Prohibition of advertisement, sale and supply of cigarettes and other tobacco products
  • (3) Prohibition of smoking in public places
  • (4) Prohibition on sale of cigarettes and other tobacco products to a person below the age of 18 years

Answer: Option (1)

11. Assertion (A) : Male participation in reproductive and child health matters is low.

Reason (R) : Males usually believe that antenatal care and safe delivery are solely “Women’s affairs” in which they have limited role to play.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) may be one of the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

12. Match the terminology given in List - I with the elaboration provided in List - II.

population november 2017 paper ii q 12

Code :
  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (3) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: Option (4)

13. Which among the following is proportion of households headed by females in India, according to 2011 census ?
  • (1) 10 - 15%
  • (2) 15 - 20%
  • (3) 20 - 25%
  • (4) 25 - 30%

Answer: Option (1)

14. Arrange the following states, low to high, by their level of crude death rate according to the SRS Bulletin, December 2016 using code given below :

(a) Kerala

(b) West Bengal

(c) Maharashtra

(d) Goa

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (b), (c), (d), (a)
  • (3) (c), (b), (d), (a)
  • (4) (d), (c), (b), (a)

Answer: Option (3)

15. The government of India has recently launched ‘Mission Parivar Vikas’ for high fertility districts with following details :

(a) Total 145 districts will be covered

(b) Seven high focus states will be covered

(c) Selected districts contribute to 30% of maternal deaths and 50% of infant deaths Which one of the following code is correct ?

  • (1) Only (a) and (c)
  • (2) Only (a)
  • (3) Only (b) and (c)
  • (4) All (a), (b) and (c)

Answer: Option (4)

16. Match the following propositions in List - I with the proponent of migration models in List - II using code given below :

population november 2017 paper ii q 16

Code :
  • (1) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (2) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: Option (4)

17. Which of the following combination rightly describes major states of India in descending (higher to lower ) order of levels of urbanisation ? Answer using code given below :

(a) Gujarat

(b) Punjab

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu

Code :
  • (1) (c), (d), (b), (a)
  • (2) (d), (c), (a), (b)
  • (3) (d), (a), (c), (b)
  • (4) (d), (b), (c), (a)

Answer: Option (2)

18. Assertion (A) : Between 1650 and 1920, the share of population in developed world increased from 20 percent to 34 percent.

Reason (R) : Significant change in demographic behaviour occurred as a response to overall social and economic development.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

19. Which one of the following states has highest Population Growth Rate during 2001 - 2011 Census ?
  • (1) Rajasthan
  • (2) West Bengal
  • (3) Uttar Pradesh
  • (4) Bihar

Answer: Option (4)

20. What percent of the world’s population lives in Asia in 2016 ? Select right answer from below :
  • (1) Around 20%
  • (2) Around 30%
  • (3) Around 50%
  • (4) Around 60%

Answer: Option (4)

21. World Fertility Survey was initiated in which of the following year ?
  • (1) 1962
  • (2) 1972
  • (3) 1974
  • (4) 1979

Answer: Option (2)

22. In Bongaart’s Proximate Determinants model, which combinations is considered as determinants of natural fertility ?
  • (1) Lactational infecundability, Sterility and Induced abortion
  • (2) Sterility, Induced abortion and Coital frequency
  • (3) Induced abortion, Coital frequency and Lactational infecundability
  • (4) Sterility, Coital frequency and Lactational infecundability

Answer: Option (4)

23. The small town of India has a population of 50,000. If growth rate of population is 2.5%, then how long will it take for the population of this small town to double ?
  • (1) 25 years
  • (2) 28 years
  • (3) 31 years
  • (4) 35 years

Answer: Option (2)

24. Which of the following combination rightly describes the unique findings of 2011 census ? Answer using code given below :

(a) Number of new census towns added

(b) Net gain in urban population was larger than that in rural population

(c) Absolute number of illiterate population declined

(d) Improvement in over all sex ratio

Code :
  • (1) (b), (c) and (d) are correct
  • (2) (a), (b) and (c) are correct
  • (3) (c) and (d) are correct
  • (4) (b) and (d) are correct

Answer: Option (2)

25. Which one of the following indicates the ‘life expectancy at Birth’ for females in the India during 2011-15 ?
  • (1) 65 years
  • (2) 68 years
  • (3) 70 years
  • (4) 72 years

Answer: Option (3)

26. Assertion (A) : Rate of growth in urban population that was on a declining trend since 1981 witnessed a reversal during 2001 to 2011.

Reason (R) : Rural to urban migration has recorded a significant increase during the decade. In the context of the two statements, which one of the following is correct ?

  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, and (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (3)

27. Which of the following states has the largest number of ‘million - plus’ cities/urban Agglomerations (UAs) ?
  • (1) Tamil Nadu
  • (2) Kerala
  • (3) Maharashtra
  • (4) Gujarat

Answer: Option (2)

28. In the light of Human Development Report 2016 which of the following is not correct ?
  • (1) India’s rank in terms of HDI has deteriorated
  • (2) India ranks among ‘Low human development category’.
  • (3) The HDI value of India is 0.624
  • (4) India fares better than Pakistan and Bangladesh

Answer: Option (2)

29. Match the items in List - I with their corresponding descriptions in List - II using code given below :

population november 2017 paper ii q 29

Code :
  • (1) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: Option (1)

30. As per NFHS-IV, around what percentage of eligible couples in India use modern contraceptive methods ?
  • (1) 65%
  • (2) 55%
  • (3) 48%
  • (4) 60%

Answer: Option (3)

31. Which of the following combinations is correct in terms of percent population in urban areas in descending order (higher to lower) ? Answer using code given below :

(a) Europe

(b) North America

(c) Latin America and the Caribbean

(d) Asia

Code :
  • (1) (b), (a), (c), (d)
  • (2) (a), (c), (b), (d)
  • (3) (b), (c), (a), (d)
  • (4) (c), (b), (a), (d)

Answer: Option (3)

32. In which of the following city, new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) is not established under the Prime Minister Swasthya Suraksha Yojana ?
  • (1) Rishikesh
  • (2) Jodhpur
  • (3) Bhubaneshwar
  • (4) Shimla

Answer: Option (4)

33. Which of the following conveys the Neutralist Theory of Population and Development ?
  • (1) Advantages of population growth
  • (2) Disadvantages of population growth
  • (3) Zero population growth and its advantages
  • (4) Unimportance of population growth

Answer: Option (4)

34. Which of the following is largest form of soil degradation in India is ?
  • (1) Erosion by running water
  • (2) Acidification
  • (3) Wind erosion
  • (4) Salinity

Answer: Option (1)

35. Match some theories given in List - I with their proponents given in List - II using code given below :

population november 2017 paper ii q 35

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: Option (1)

36. Major part of the Indian sub-continent comes under which among the following hazard ?
  • (1) Flood
  • (2) Draught
  • (3) Cyclone
  • (4) Snow fall

Answer: Option (2)

37. Arrange following states, high to low, by their level of infant mortality rate according to SRS Bulletin December 2016 using code given below :

(a) Madhya Pradesh

(b) Odisha

(c) Uttarakhand

(d) Rajasthan

Code :
  • (1) (c), (d), (b), (a)
  • (2) (a), (b), (d), (c)
  • (3) (b), (c), (d), (a)
  • (4) (c), (d), (a), (b)

Answer: Option (2)

38. As per the SRS Bulletin December 2016, which among the following states is having the lowest infant mortality rate ?
  • (1) Himachal Pradesh
  • (2) Telangana
  • (3) Chattisgarh
  • (4) Jharkhand

Answer: Option (1)

39. Compared to men, women have lower HDI value across the world. Which of the following has the largest gap in HDI of men and women in the world ?
  • (1) South Asia
  • (2) Africa
  • (3) Latin America
  • (4) Oceania

Answer: Option (2)

40. Assertion (A) : Women belonging to low socio - economic status are more likely to experience violence as compared to those belonging to high socio-economic status.

Reason (R) : Women belonging to low socio-economic status are married to less educated husband.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the only explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (2)

41. According to 2011 census, proportion of 0 - 6 population is lowest in which of the following states ?
  • (1) Gujarat
  • (2) Tamil Nadu
  • (3) Andhra Pradesh
  • (4) Punjab

Answer: Option (2)

42. Millenium Development Goals (MDGs) were replaced by sustainable Development Goals (SDGs) in 2016 including some of the new areas of concerns given below :

(a) Climate change

(b) Economic inequality

(c) Sustainable consumption

(d) Eradicating extreme poverty

Find out the correct combination using code given below : Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (a), (b) and (d)
  • (3) (a), (c) and (d)
  • (4) (b), (c) and (d)

Answer: Option (1)

43. Match Mortality measures given in List - I with their definitions in List - II using code given below :

population november 2017 paper ii q 43

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (3)

44. According to data published in SRS Bulletin December 2016, Which state of India has the highest natural growth rate of population ?
  • (1) Bihar
  • (2) Madhya Pradesh
  • (3) Rajasthan
  • (4) Uttar Pradesh

Answer: Option (1)

45. Which one of the following is correct percentage of India’s population aged 0 - 4 years according to the 2011 census ?
  • (1) Approx. 8 percent
  • (2) Approx. 9 percent
  • (3) Approx. 10 percent
  • (4) Approx. 11 percent

Answer: Option (3)

46. Which of the following sources or combination of sources are used to measure Total Fertility Rate (TFR) in India ?
  • (1) Sample Registration System
  • (2) Demographic Surveys
  • (3) Census and Sample Registration System
  • (4) Demographic Surveys and Sample Registration System

Answer: Option (4)

47. As per the NFHS - III and NFHS - IV data, which of the following state has recorded steepest decline in T.F.R. ?
  • (1) Andhra Pradesh
  • (2) Bihar
  • (3) Rajasthan
  • (4) Uttar Pradesh

Answer: Option (4)

48. Using codes given below rank the following states according to their population density in 2011 census, high to low :

(a) Bihar

(b) West Bengal

(c) Kerala

(d) Uttar Pradesh

Code :
  • (1) (d), (c), (b), (a)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (b), (a), (c), (d)
  • (4) (d), (c), (a), (b)

Answer: Option (2)

49. Arrange the following states, from highest to lowest, based on proportion of women who are overweight/obese according to NFHS - 4.

(a) Haryana

(b) Goa

(c) Gujarat

(d) Tamil Nadu

Code :
  • (1) (d), (c), (a), (b)
  • (2) (b), (c), (d), (a)
  • (3) (c), (d), (a), (b)
  • (4) (b), (d), (c), (a)

Answer: Option (4)

50. Out of the following Ministries/organizations, which one was responsible for making last set of available population projections ? Answer using codes given below :

(a) Ministry of Health and Family Welfare

(b) National Population commission

(c) Planning Commission

(d) International Institute for Population Sciences

Code :
  • (1) (a) alone
  • (2) (a) and (d)
  • (3) (a), (b) and (d)
  • (4) None of the above

Answer: Option (4)

UGC NET Population Studies November 2017 Paper III

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL