Advertisements

UGC NET Sociology - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. Who is said to be the major architect of phenomenology ?
  • (1) P.L. Berger
  • (2) Alfred Schutz
  • (3) Anthony Giddens
  • (4) Max Weber

Answer: Option (2)

2. According to Schutz, Weber does not ask which of the following ?
  • (1) How an actor’s meaning is constituted
  • (2) Does not try to identify the unique and fundamental relations existing between self and other
  • (3) Both (1) and (2)
  • (4) None of the above

Answer: Option (3)

3. Who provides, in his theory, an account of the role of common - sense knowledge in the social construction of every day life and institutions ?
  • (1) Peter Berger
  • (2) Alfred Schutz
  • (3) Henri Bergson
  • (4) Erving Goffman

Answer: Option (1)

4. Harold Garfinkel considers which of the following to be the fundamental sociological phenomenon ?
  • (1) Social facts as made of institutions
  • (2) Treating the objectivity of social facts as accomplishment of members
  • (3) Treating the objectivity of social actions
  • (4) Social actions as made of values and accomplished by members

Answer: Option (2)

5. One of the key points about ethno methods, according to Garfinkel, is :
  • (1) that they are reflexively accountable
  • (2) that ethnomethodologists provide description
  • (3) that for objective and subjective reality they are accountable
  • (4) none of the above

Answer: Option (1)

6. Match List - I with List - II :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (v)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (v)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (iv) (i) (iii) (v)

Answer: Option (3)

7. Which of the following concepts is not related to Althusser’s theory ?
  • (1) Altruism
  • (2) Epistemological Break
  • (3) Repressive State Apparatuses
  • (4) Ideology

Answer: Option (1)

8. Which of the following is not the problem associated with structural - functionalism according to Alexander ?
  • (1) Anti-individualism
  • (2) Conservatism
  • (3) Integration
  • (4) Idealism

Answer: Option (3)

9. According to whom, in an ‘ideal speech situation’ all parties have equal opportunities to engage in dialogue, without undue domination ?
  • (1) J. Derrida
  • (2) L. Althusser
  • (3) M. Foucault
  • (4) J. Habermas

Answer: Option (4)

10. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below the lists :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: Option (2)

11. Among the following who do not belong to Frankfurt School ?

(a) J. Alexander

(b) L. Althusser

(c) J. Habermas

(d) A. Giddens

(e) H. Marcuse

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (a), (b)
  • (2) (a), (b), (e)
  • (3) (c), (e)
  • (4) (c), (d)

Answer: Option ()

12. Which of the following is not the work of Michel Foucault ?
  • (1) Discipline and Punish
  • (2) Reading Capital
  • (3) The Order of Things
  • (4) Madness and Civilization

Answer: Option (2)

13. In his theory of structuration, Giddens focuses on :
  • (1) Structural Dualism
  • (2) Duality of structure
  • (3) Dichotomous Relationship
  • (4) Binary Oppositions

Answer: Option (2)

14. Identify the incorrect statement from the following :
  • (1) The term ‘Deconstruction’ is particularly associated with the work of Jacques Derrida
  • (2) ‘Deconstruction’ is a post structuralist intellectual movement mainly influential in France and the US since the late 1960s
  • (3) ‘Deconstruction’ supports the binary conceptual systems in which one concept is privileged in the hierarchical setting
  • (4) Derrida offers a critique of both Positivism and Phenomenology

Answer: Option (3)

15. ‘In Foucault’s view, historical documents are one way in which a society recognizes and develops a mass of documentation with which it is closely related’. This is known as :
  • (1) Discourse Analysis
  • (2) Industrial Archaeology
  • (3) Archaeology of knowledge
  • (4) Prehistory

Answer: Option (3)

16. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below the lists :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: Option (1)

17. How many communities in India were identified by the project ‘People of India’ conducted by Anthropological Survey of India ?
  • (1) 3000 - 4000
  • (2) 4000 - 5000
  • (3) 5000 - 6000
  • (4) 6000 - 7000

Answer: Option (2)

18. Three Language Formula in India was recommended by which of the following ?
  • (1) Language Commission
  • (2) National Integration Commission
  • (3) The State Reorganization Commission
  • (4) Knowledge Commission

Answer: Option (9)

19. Number of Languages listed in the VIII Schedule of Indian Constitution at present is :
  • (1) 20
  • (2) 18
  • (3) 22
  • (4) 19

Answer: Option (3)

20. Match List - I with List - II :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (2) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: Option (4)

21. Which of following statements are correct ?

(a) Tribal economy often has a market system

(b) Reciprocity and redistribution create the integrative patterns prevalent in tribal economy

(c) Tribal production is contractual and voluntary

(d) A distinguishing feature of primitive life is fusion of social and economic institutions

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (a) and (d)
  • (2) (b) and (d)
  • (3) (a), (b) and (d)
  • (4) (a), (b) and (c)

Answer: Option (2)

22. Surajit Sinha’s work was mainly based on :

(a) Tribe - Caste Continuum

(b) Tribal Movements

(c) Field Studies

(d) Sociology of Religion

Select the answer using the code given below :
  • (1) (a), (b)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) All the above

Answer: Option (4)

23. The perspective which understands the society through conditions of subordination of people belonging to different castes is called :
  • (1) Indological Perspective
  • (2) Civilizational Perspective
  • (3) Subaltern Perspective
  • (4) Conflict Perspective

Answer: Option (3)

24. To L. Dumont which one of the following helps to maintain the structural distance between castes ?
  • (1) Land Ownership
  • (2) Economic Status
  • (3) Purity and Pollution
  • (4) Political Power

Answer: Option (3)

25. Who did attributional and interactional analysis of caste system ?
  • (1) L. Dumont
  • (2) Surajit Sinha
  • (3) M.N. Srinivas
  • (4) D.P. Mukerji

Answer: Option (1)

26. Who of the following believed that there should be cultural autonomy of tribes ?
  • (1) N.K. Bose
  • (2) D.P. Mukerji
  • (3) Surajit Sinha
  • (4) G.S. Ghurye

Answer: Option (3)

27. Who is the Author of the book “Garibi Hatao : Strategy Options” ?
  • (1) Indira Gandhi
  • (2) M.L. Dantwala
  • (3) Thomas Gladwin
  • (4) S. Bagachi

Answer: Option (2)

28. Match List - I with List - II :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: Option (2)

29. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other Reason (R) :

Assertion (A) : Regional, Ethnic and religious disharmonies act as barrier to Nation building.

Reason (R) : Political Elites are interested in creating disharmony to create vote bank.

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer: Option (1)

30. Which Indian state has the largest number of slum dwellers as per census 2011 ?
  • (1) Tamil nadu
  • (2) West Bengal
  • (3) Maharashtra
  • (4) Bihar

Answer: Option (3)

31. Which state in India contributes highest percentage of growth of population in relation to its share in the total population ?
  • (1) Uttar Pradesh
  • (2) Bihar
  • (3) Madhya Pradesh
  • (4) Rajasthan

Answer: Option (2)

32. Who talked about positive and preventive checks of population ?
  • (1) K. Davis
  • (2) David Glass
  • (3) Robert Malthus
  • (4) Frank Notestein

Answer: Option (3)

33. How many metropolises are there in India as per census 2011 ?
  • (1) 35
  • (2) 43
  • (3) 53
  • (4) 51

Answer: Option (3)

34. Durkheim believed suicides as :
  • (1) Normal
  • (2) Abnormal
  • (3) Legal
  • (4) Illegal

Answer: Option (1)

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R) :

Assertion (A) : As per census estimate about one fourth of males and one fifth of females remain unmarried in India.

Reason (R) : There is low sex ratio in India.

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer: Option (2)

36. According to National Crime Record Bureau (NCRB), which Indian State has the highest rate of drug related suicides ?
  • (1) Punjab
  • (2) Andhra Pradesh
  • (3) Kerala
  • (4) Maharashtra

Answer: Option (3)

37. Two statements are given, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R) :

Assertion (A) : Overwhelming majority of criminals are males in Indian Prisons.

Reason (R) : Usually, women are victims of crime and are not involved in committing the crime.

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer: Option (3)

38. Which religious group has the highest percentage of drug users in India as recent NSSO survey ?
  • (1) Sikhs
  • (2) Christians
  • (3) Hindus
  • (4) Bhuddists

Answer: Option (2)

39. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R) : Assertion (A) : Drug addiction is more prevalent among low income groups. Reason (R) : They are more stressed and have many socio - economic problems in life. Select the correct answer from the code given below :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer: Option (1)

40. Who has written the book “Nation Building and Citizenship” ?
  • (1) Reinhard Bendix
  • (2) Wendell Bell
  • (3) W.J. Foltz
  • (4) C.J. Freiderich

Answer: Option (1)

41. Who has applied Robert Redfield’s concept of ‘Little and great Traditions’ in understanding the Indian Society ?
  • (1) Milten Singer
  • (2) M.N. Srinivas
  • (3) S.C. Dube
  • (4) Yogesh Atal

Answer: Option (1)

42. According to Yogendra Singh sub cultural westernization is :
  • (1) An eclectic and fragmentary process of acculturation
  • (2) An eclectic and fragmentary process of cultural assimilation
  • (3) An eclectic and fragmentary process of cultural lag
  • (4) An eclectic and fragmentary process of cultural complex

Answer: Option (1)

43. Who has said that “Secularism is a sub process of modernization of Indian Society” ?
  • (1) A.R. Desai
  • (2) Yogendra Singh
  • (3) T.K. Oommen
  • (4) M.N. Srinivas

Answer: Option (2)

44. Who among the following, while dealing with globalisation, gives importance to ‘Network Society’ ?
  • (1) Mannual Castells
  • (2) Zygmunt Bauman
  • (3) Jurgen Habermas
  • (4) Ulrich Beck

Answer: Option (1)

45. “The central features of post - modernity is the way work and production have given way to consumption, both as the linchpin of social cohesion and as the source of individual identity” Who among the following supports this idea in dealing with the globalization ?
  • (1) Anthony Giddens
  • (2) Jurgen Habermas
  • (3) Zygmunt Bauman
  • (4) Manuel Castells

Answer: Option (3)

46. Who among the following is the author of the book entitled “The Rise of the Network Society” ?
  • (1) Cohen, I
  • (2) Cheal, D
  • (3) Collins, P. Hills
  • (4) Castells, Manuel

Answer: Option (4)

47. Which one of the following schemes is not included under the Universalisation of Elementary Education Scheme(UEE) ?
  • (1) S.P.Q.E.M. (The Schemes for Providing Quality Education in Madarassas)
  • (2) EGS/AIE (Education Guarantee Scheme/Alternative and Innovative Education)
  • (3) KGBV (Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya)
  • (4) SSA (Sarva Shiksha Abhiyan)

Answer: Option (1)

48. Who views that “the enactment of the secular ideals in the constitution does not imply an actual conformity to its norms in public life and relationships between major Indian Communities ?
  • (1) S.C. Dube
  • (2) M.N. Srinivas
  • (3) Yogendra Singh
  • (4) Ajit K. Danda

Answer: Option (3)

49. Match List - I with List - II :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: Option (4)

50. ‘In Post Green Revolution farmers used the mechanism of debt and attachment to discipline labour and to decompose/recompose the labour market, which led to deploretarianization of labour’ : Whose statement is this ?
  • (1) Paul Brass
  • (2) Tom Brass
  • (3) Andre Beteille
  • (4) A.R. Desai

Answer: Option (2)

51. Name the Movement which has communal and Economic roots ?
  • (1) Naxalite Movement
  • (2) Tebhaga Movement
  • (3) Telangana Movement
  • (4) Moplah Movement

Answer: Option (4)

52. ‘The Punjab Peasant in prosperity and Debt : Wisdom and waste in Punjab village’ was authored by :
  • (1) Baden - Powell
  • (2) F.G. Bailey
  • (3) Malcolm L. Darling
  • (4) I. Natrajan

Answer: Option (3)

53. The struggle for reduction of landlord’s share of the produce from half to one third is related to :
  • (1) Telangana Movement
  • (2) Tebhaga Movement
  • (3) Kisan Sabha Movement
  • (4) Moplah Rebellion Movement

Answer: Option (2)

54. Who among the following introduced the term “Post Industrial Society” ?
  • (1) J. Burnham
  • (2) J.K. Galbraith
  • (3) Daniel Bell
  • (4) R. Dahrendorf

Answer: Option (3)

55. There are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R) :

Assertion (A) : In an industrial society, the rate of suicide is significantly higher than in peasant society.

Reason (R) : Autonomy of individual increases with the increasing division of labour.

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer: Option (2)

56. The rural urban migration that has led to rapid urbanisation and industrialisation in India is mainly a consequence of :
  • (1) Push factor due to poverty
  • (2) Pull factor due to affluence in urban areas
  • (3) Both push and pull factors
  • (4) Push factor due to affluence in rural areas

Answer: Option (3)

57. When migration to urban areas exceed the rate of industrialisation in the city, it is a state of ?
  • (1) Urbanism
  • (2) Over - Urbanistion
  • (3) Cultural - Lag
  • (4) Industrialism

Answer: Option (2)

58. In his famous book entitled “The Theory of Leisure Class” Thorstein Veblen has classified Leisure classes into :
  • (1) The slaves and the free man
  • (2) The bourgeois and the proletariat
  • (3) The savages, the barbarians and the civilized
  • (4) The right and the poor folk

Answer: Option (3)

59. Who said, that Three basic principles of authentic development are : Justice, Sustaniability and Inclusiveness ?
  • (1) Dudley Seers
  • (2) David Korten
  • (3) A. Gunder Frank
  • (4) Amratya Sen

Answer: Option (2)

60. Which one of the following theories argues that “Poverty is a direct consequence of evolution of the international political Economy into a fairly rigid division of labour which favoured rich and marginalised the Poor” ?
  • (1) World System Theory
  • (2) Liberalism
  • (3) Neo - liberalism
  • (4) Post Modernism

Answer: Option (1)

61. Which of the following are view’s of Gandhian Development ?

(a) Self development over material prosperity

(b) Development of free markets

(c) Centralised planning

(d) Development of villages and cottage industries

Select the correct answer using code given below :
  • (1) (a) and (d)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (d) and (c)
  • (4) (b) and (d)

Answer: Option (1)

62. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below the lists :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: Option (1)

63. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is as Reason (R) : Assertion (A) : Core always develops by exploiting its periphery and semi periphery. Reason (R) : Terms of trade are determined by the core. Select the correct answer from the code given below :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer: Option (1)

64. The best method of estimating birth and death rates and rates of natural increase from the census data was provided by whom ?
  • (1) K.C. Zachariah
  • (2) C. Chandrasekharan
  • (3) J.R. Rele
  • (4) K. Davis

Answer: Option (3)

65. The methodology of dual reporting system in India is associated with :
  • (1) Vital registration system
  • (2) National sample survey
  • (3) Sample registration system
  • (4) Population census

Answer: Option (3)

66. The total number of moves made during a given migration interval which have a common area of origin and common area of destination is known as :
  • (1) Gross migration
  • (2) Net migration
  • (3) Out migration
  • (4) Migration streams

Answer: Option (4)

67. Which is an example of indirect anti - natalist policies ?
  • (1) Raising age at marriage
  • (2) Provision of incentives
  • (3) Liberalisation of Abortions
  • (4) Provision of contraceptives

Answer: Option (2)

68. Medical Termination of Pregnancy Act in India was passed in the year :
  • (1) 1982
  • (2) 1972
  • (3) 1985
  • (4) 1975

Answer: Option (9)

69. The World Population Plan of Action was drafted and accepted by Member States of U.N. at :
  • (1) Mexico Conference
  • (2) Bucharest Conference
  • (3) Cairo Conference
  • (4) Copenhagen Summit

Answer: Option (2)

70. Which feminist theory argues that patriarchy is the major and universal cause of women’s oppression and that the power invested in men is the root problem ?
  • (1) Cultural feminism
  • (2) Liberal feminism
  • (3) Radical feminism
  • (4) Socialist feminism

Answer: Option (3)

71. Who among the following has focussed primarily on education as an important resource for Socialization of the girl - child ?
  • (1) F. Agnes
  • (2) Poline Kolenda
  • (3) I. Agnihotri
  • (4) Karuna Chanana

Answer: Option (4)

72. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below the lists :

sociology 2017 paper iii q 2

  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: Option (1)

73. Which one of the following is not the work of Leela Dube ?
  • (1) Reflections on the Women’s Movement in India
  • (2) Women and Kinship
  • (3) Anthropological Explorations in Gender
  • (4) Matriliny and Islam

Answer: Option (1)

74. In India, the year 2001 was declared as the year of :
  • (1) Development of Women’s Studies Year
  • (2) Women and Panchayati Raj Year
  • (3) Girl Children Education Year
  • (4) Women’s Empowerment Year

Answer: Option (4)

75. Of the following Indian Sociologists who lamented that the retarding role and the reactionary significance of caste as an institution is still very insufficiently realised by students of Indian economy ?
  • (1) A.R. Desai
  • (2) D.P. Mukerji
  • (3) M.N. Srinivas
  • (4) Louis Dumont

Answer: Option (1)

UGC NET Sociology November 2017 Paper II

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL