Advertisement

UGC NET(National Eligibility Test) Women Studies - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Advertisement
Questions
1. What is correct about Women’s Studies Movement ?

(a) It has failed in creating rich knowledge base for the discipline.

(b) It has worked to reconstruct knowledge from the vantage point of women.

(c) It has contributed to shape policy at various levels.

(d) It made effort to bring about curriculum change which was pursued in myriad ways.

Code :
  1. (1) (b), (c) and (d) only
  2. (2) (a), (b), (c), (d)
  3. (3) (b) and (c) only
  4. (4) (c) and (d) only

Answer:(1)

2. Which Chairperson of UGC gave a fresh perspective to Women’s studies by widening the agenda of the programme strengthening the role of its participants and giving greater academic credibility to the programme ?
  1. (1) Madhuri Shah
  2. (2) Armaity Desai
  3. (3) Yash Pal
  4. (4) Virander Singh Chauhan

Answer:(2)

Advertisement
3. Which of the following feminist thinkers believed that “Female subordination is rooted in a set of customary and legal constraints that block women’s entrance and success in the public world” ?
  • (1) Marxist feminist
  • (2) Cultural feminist
  • (3) Liberal feminist
  • (4) Radical feminist

Answer:(3)

4. Which of the following is incorrect about culture of any Society ?
  • (1) It is unique
  • (2) It is dynamic
  • (3) It is static
  • (4) It is structured

Answer:(3)

5. Who is of the view that women be freed from domesticity and that the most pressing need was to make women see that they could make a mark outside the four walls of their homes ?
  • (1) John Stuart Mill
  • (2) Alison M. Jaggar
  • (3) Shulamith Firestone
  • (4) Betty Friedan

Answer:(4)

6. Which of the following Five Year Plan highlighted the need for ‘empowering women’ ?
  • (1) 6TH Five Year Plan
  • (2) 9TH Five Year Plan
  • (3) 10TH Five Year Plan
  • (4) 11TH Five Year Plan

Answer:(2)

7. Which of the following are correct about Sustainable Development Goals (SDGs) ?

(a) SDGs are a set of 17 goals comprising 169 targets

(b) Main aim is reducing poverty and improving Environmental Sustainability

(c) Conceived at Rio + 20 Conference

(d) SDGs came into effect from January 2016

Code :
  • (1) (a), (b) and (d) only
  • (2) (a), (b), (c) and (d)
  • (3) (a), (b), (c) only
  • (4) (a) and (d) only

Answer:(2)

8. Under which of the following Acts NGOs can be Registered for establishment ?

(a) The Indian Trust Act

(b) Registration of Companies Act

(c) Foreign Contribution (Regulation) Act

(d) Societies Registration Act

Code :
  • (1) (d) only
  • (2) (b) and (d) only
  • (3) (a), (b), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d) only

Answer:(4)

9. Which of the following pair of women players and the games is not correctly matched ?
  • (1) Mithali Raj - Cricket
  • (2) Dipika Pallikal - Squash
  • (3) Deepika Kumari - Archery
  • (4) Geeta Phogat - Weight lifter

Answer:(4)

10. Which of the following are correct about the girl child Protection Scheme “Sukanya Samriddhi Yojana” ?

(a) Money can be deposited only by the parents of the girl child.

(b) Interest Rates are calculated on the 10TH day of every month.

(c) The maximum limit for deposits in the account is ` 1,50,000 per year.

(d) Account will earn interest even after it has matured.

Code :
  • (1) (a), (b), (c) and (d) are correct
  • (2) (a), (b) and (c) only correct
  • (3) (b) and (c) only correct
  • (4) (a) and (b) only correct

Answer:(3)

11. Which of the following group of States have female literacy above 80% as per 2011 census ?
  • (1) Kerala, Mizoram, Goa
  • (2) Kerala, Goa, Maharashtra
  • (3) Kerala, Mizoram, Tamil Nadu
  • (4) Kerala, Tripura, Maharashtra

Answer:(1)

12. Who has Developed ‘Harvard Analytical Framework’ to analyse Gender data ?
  • (1) Catherine Overholt
  • (2) Naila Kabeer
  • (3) Carroline Mosser
  • (4) Rani Parker

Answer:(1)

13. Match the List - I (Books) and List - II (Authors) :

women november 2017 paper ii q 13

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(4)

14. After whose name was the Women’s Division of the Indian National Army named ?
  • (1) Chand Bibi
  • (2) Rani Jhansi
  • (3) Sultana Rajia
  • (4) Ahalyabai

Answer:(2)

15. Assertion (A) : The women’s movement that emerged in the 1960’s had a strong impact on college and university to start women’s studies as an academic discipline.

Reason (R) : Feminist academicians in universities and colleges initially directed attention of authorities to formulate curriculum which otherwise ignored women’s contribution to knowledge.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are wrong.
  • (3) (A) is correct (R) is wrong.
  • (4) (A) is wrong (R) is correct.

Answer:(1)

16. What is incorrect about pilot study ?
  • (1) It is conducted when the survey or research study is small.
  • (2) It facilitates the framing of a workable schedule.
  • (3) It may help to determine whether the schedule should be structured or open ended.
  • (4) It helps to save time and money.

Answer:(1)

17. Which of the following Institute is a charitable company registered under section 25 of the Indian Companies Act of 1956 ?
  • (1) National Institute for Public Co-operation and Child Development
  • (2) Central Adoption Resource Authority
  • (3) Central Social Welfare Board
  • (4) National Commission for Women

Answer:(3)

18. Match the List - I and List - II :

women november 2017 paper ii q 18

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer:(2)

19. Which of the following thinkers viewed that Gender inequality comes from early childhood experiences which lead men to behave themselves to be masculine and women to behave themselves feminine ?
  • (1) Nancy Chodorow
  • (2) Dorothy Dinnerstein
  • (3) Kate Millett
  • (4) Sigmund Freud

Answer:(4)

20. Among the following feminists who present a vision of ‘a women strong in mind and body who is not a slave to her passion, her husband or her children’ ?
  • (1) Mary Wollstone Craft
  • (2) Mary Dally
  • (3) Harriet Taylor
  • (4) Margaret Fuller

Answer:(1)

21. Which of the following States launched first, transgender Policy in India ?
  • (1) Tamil Nadu
  • (2) Maharashtra
  • (3) Andhra Pradesh
  • (4) Kerala

Answer:(4)

22. What is correct about “One Billion Rising Movement” ?

(a) It is a global Movement of Women.

(b) It was founded by Monique Wilson.

(c) Its aim was to end rape and sexual violence against women.

(d) It was started in 2009.

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a), (b) and (d) only
  • (3) (a) and (c) only
  • (4) (b) and (c) only

Answer:(3)

23. Who is the chairperson of the committee to prepare the New National Education Policy in 2017 ?
  • (1) V. Parthasarathy
  • (2) K. Kasthurirangan
  • (3) Dr. Radhakrishnan
  • (4) Santosh Panda

Answer:(2)

24. What is/are correct about closed ended schedule ?

(a) It ensures standardization and greater uniformity in presentation of results.

(b) It may furnish a superficial understanding of a phenomenon.

(c) It ensures that responses are pointedly directed towards the requirements of a research problem.

(d) It is simple, quick to administer and is relatively inexpensive.

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a), (b) and (d) only
  • (3) (b), (c) and (d) only
  • (4) (c) only

Answer:(1)

25. In whose purview does vocational education fall in India ?
  • (1) The Ministry of Women and Child Development
  • (2) The National Council for Education, Research and Training
  • (3) The Ministry of Human Resource Development
  • (4) National University of Education, Planning and Administration

Answer:(3)

26. Among the following feminists who said “She is defined and differentiated with reference to man and not he with reference to her” ?
  • (1) Virginia Woolf
  • (2) Bell Hooks
  • (3) Simone de Beauvoir
  • (4) Dorothy Smith

Answer:(3)

27. Which is / are the reason for adverse effects of processes of environmental degradation on rural women and female children ?

(a) State policies

(b) Pre - existing gendered division of labour

(c) Systematic gender differences in distribution of subsistence resources (including food and health care) within rural households

(d) Unequal access of men and women to productive resources in rural economy

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a) and (c) only
  • (3) (a), (b) and (d) only
  • (4) (b), (c) and (d)

Answer:(4)

28. Who is the author of the book : “Something Beautiful for God : Mother Teresa of Calcutta” ?
  • (1) Navin Chawla
  • (2) Anne Seba
  • (3) Malcolm Muggeridge
  • (4) Christopher Hitchens

Answer:(3)

29. What could be the considerations for selecting topic of research ?

(a) Structure and State of a discipline.

(b) Preceived relevance of the topic.

(c) The availability of grants for particular themes.

(d) Cost involved in terms of time, money and personnel for the topic.

Code :
  • (1) (b) and (c) only
  • (2) (a), (b) and (c) only
  • (3) (a), (c) and (d) only
  • (4) (a), (b), (c) and (d)

Answer:(4)

30. Match List - I and List - II :

women november 2017 paper ii q 30

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer:(3)

31. What is considered “Indecent Representation of Women” according to the Indecent representation of women (Prohibition) Act, 1986 ?

(a) Denigrating depiction of the figure of woman in form or body

(b) Depiction of women likely to injure public morality

(c) Modern depiction of women in unconventional jobs

(d) Depiction of figure of women likely to deprave or corrupt public morals

Code :
  • (1) (b), (c) and (d) only
  • (2) (a), (b) and (d) only
  • (3) (a), (b), (c) and (d)
  • (4) (a), (c) and(d) only

Answer:(2)

32. What is true about hypothesis ?

(a) Some research studies are conducted merely to generate hypothesis.

(b) All research studies begin and are carried out with the help of hypothesis.

(c) Hypotheses help to the efficient organization of data.

(d) Hypotheses are formulated in the form of tentative answers to research questions.

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a), (c) and (d)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (b) and (c) only

Answer:(2)

33. Who is the Director of the banned Documentary ‘India’s Daughter’ ?
  • (1) Gurinder Chadda
  • (2) Meira Nayar
  • (3) Leslee Udwin
  • (4) Kathrine Mayo

Answer:(3)

34. Which of the following is not identified as being primary issue in women’s health by WHO (World Health Organisation) ?
  • (1) Reproductive and maternal health
  • (2) Violence
  • (3) Mental health
  • (4) Communicable diseases

Answer:(4)

35. The recent Supreme court Judgement concerning Section 498 A of the IPC states that a large number of women are misusing laws, are liars and filing false complaints against men in which of the following cases ?
  • (1) Mitu Khurana vs state of Delhi and Anothers
  • (2) Viniti Gopal and Others vs State Maharastra and Anothers
  • (3) Rajesh Sharma and Others vs State of UP and Anothers
  • (4) Shyam Narayan Chouski vs Union of India

Answer:(3)

36. Which European Country is the first one to give legal Sanction to the ‘Gay marriage’ ?
  • (1) Sweden
  • (2) Denmark
  • (3) Holland
  • (4) Norway

Answer:(4)

37. Which of the following is correct expansion of ‘ISSNIP’ ?
  • (1) ICDS Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project
  • (2) Integrated Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project
  • (3) International Systems Strengthening and Nutrition Improvement Programme
  • (4) ICDS and Nutrition Improvement Programme

Answer:(1)

38. Match the List - I (Sampling) and List - II (Explanation) :

women november 2017 paper ii q 38

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer:(2)

39. Which of the following are the issues of second wave feminism ?

(a) Reproductive Rights

(b) Voting Rights

(c) Intersectionality

(d) Domestic Violence

Code :
  • (1) (a), (b), (c) and (d)
  • (2) (a), (b) and (c) only
  • (3) (a) and (d) only
  • (4) (b) and (c) only

Answer:(3)

40. Which committee has recommended the establishment of “National Commission for Women” ?
  • (1) Committee on Status of Women in India
  • (2) Parliamentary Committee for Women
  • (3) High Power Committee for Women
  • (4) National Empowerment Committee for Women

Answer:(1)

41. Which of the following Umbrella Scheme provides a range of services to women affected by violence in 2015 ?
  • (1) Women Helpline
  • (2) Mahila Police Station
  • (3) One Stop Centre
  • (4) Women Protection Centre

Answer:(3)

42. Which of the following indicator is used to measure the changes in the status and roles of women and men over a period of time ?
  • (1) Gender Empowerment Indicator
  • (2) Gender Sensitive Indicator
  • (3) Gender Inequality Indicator
  • (4) Gender disaggregated Indicator

Answer:(2)

43. Which of the following women leader was not associated with ‘Quit India Movement’ ?
  • (1) Aruna Asafali
  • (2) Kasturba Gandhi
  • (3) Margaret Alva
  • (4) Sarojini Naidu

Answer:(3)

44. Who is of the view that researchers are brought up in an intellectually limited universe. The dilemma in feminist research is related to the issues like major concepts, ways of seeing reality and willingness to accept proof ?
  • (1) Linda Light
  • (2) Margrit Eichler
  • (3) Shulamith Reinharz
  • (4) Arlene Kaplan Daniel

Answer:(2)

45. Which of the following term is correct about a deliberate ending of a pregnancy in a way as to ensure that a live birth does not occur ?
  • (1) Spontaneous Abortion
  • (2) Still birth
  • (3) Induced Abortion
  • (4) Infant Mortality

Answer:(3)

46. What is the limit of Investment in ‘Plant and Machinery Sector’ for Medium Enterprises in India ?
  • (1) More than ten lakhs but does not exceed two crore rupees
  • (2) More than two crore rupees but does not exceed five crores
  • (3) More than five crores but does not exceed 10 crores rupees
  • (4) More than five crores but does not exceed 15 crores rupees

Answer:(3)

47. Assertion (A) : Efforts to end gender discrimination have enlarged the scope of women’s activity and successfully changed stereotypic definitions of feminity.

Reason (R) : Now - a - days enforcement of law, with regard to gender issues is becoming stringent and feminity is being defined with an understanding of variation and diversity among women.

Code :
  • (1) (A) is wrong but (R) is correct.
  • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).
  • (3) Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation for (A).
  • (4) (A) is correct (R) is wrong.

Answer:(2)

48. Assertion (A) : Girls receive greater criticism from their peers for gender inappropriate behaviour than boys do from their peers.

Reason (R) : During gender socialization process boys acquire more dominant and masculine traits than girls.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are wrong.
  • (3) (A) is correct (R) is wrong.
  • (4) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer:(1)

49. Which of the following North East States form major source points of sex-trafficking ?

(a) Assam

(b) Manipur

(c) Nagaland

(d) Tripura

Code :
  • (1) (a), (b), (c) only
  • (2) (a) and (c) only
  • (3) (a), (c) and (d) only
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer:(4)

50. Which of the following are not recommendations of the three member committee reviewing laws for sexual crimes headed by former Chief Justice of India, Justice J. S. Verma ?

(a) All marriages in India should mandatorily be registered in the presence of a magistrate.

(b) Voyerism be punished with up to seven years in jail.

(c) Punishment for rape should be rigorous imprisonment or RI for seven years to life.

(d) Reforms are needed to deal with criminalization of politics.

Code :
  • (1) (a), (c) and (d) only
  • (2) (a), (b), (c) and (d)
  • (3) (b), (c) and (d) only
  • (4) (b) and (c) only

Answer:(4)

UGC NET Women Studies November 2017 Paper III

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group