General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 13

Questions
1 In which of the following Acts has the Supreme Court struck down the words “adult male” before the word “person” in section 2(q), holding that these words discriminate between persons similarly situated and is contrary to the object sought to be achieved by the said Act ?
1 Protection of women from Domestic Violence Act, 2005
2 Dowry Prohibition Act, 1961
3 Family Courts Act, 1984
4 Sexual Harassment of Women at work place Act, 2013

Answer: Protection of women from Domestic Violence Act, 2005
2 What is the meaning of ‘embryo’ given is the Pre-conception and Pre-natal diagnostic Techniques Act 1994 ?
1 A developing human organism after fertilization till the end of six weeks (forty two days)
2 A developing human organism after fertilization till the end of ten weeks (seventy days)
3 A developing human organism after fertilization till the end of eight weeks (fifty six days)
4 A developing human organism after fertilization till the end of nine weeks (sixty three days)

Answer: A developing human organism after fertilization till the end of eight weeks (fifty six days)
3 Which of the following are amendments to Maternity Benefit Act, 1961 in the Maternity Benefit (Amendment) Act 2017 ?

(a) Increase in maternity benefit from 12 weeks to 26 weeks for two surviving children and 12 weeks for more then two children

(b) 12 weeks maternity benefit to a ‘Commissioning Mother’ and ‘Adopting Mother’

(c) Doing away with ‘work for home’

(d) Mandatory provision of creche in respect of establishment having 50 or more employees

Code :
1 (a), (b) and (c) are correct
2 (b), (c) and (d) are correct
3 (a), (b), (c) and (d) are correct
4 (a), (b) and (d) are correct

Answer: (a), (b) and (d) are correct
4

Assertion (A) : The entire socio-cultural milieu constituting the construction of gender in caste society is a construction that radically devalues the status of women in caste ridden societies.

Reason (R) : The emergence of new classes has meant control of women in new and different forms from those under the caste system.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation for (A).
2 Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).
3 (A) is correct but (R) is wrong.
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation for (A).
5 Which of the following is not duty of the protection officer according to the Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 ?
1 Ensuring that the aggrieved person is provided legal aid under the legal services authorities Act, 1987
2 Make the domestic incident report
3 Assist the magistrate in the discharge of her/his functions under the Act
4 Coordinate between the services provided by concerned ministries and NGO’s

Answer: Coordinate between the services provided by concerned ministries and NGO’s
6 Which of the following are the 5TH and 6TH Sustainable Development Goals as initiated by UN ?
1 No poverty and Zero hungar
2 Zero hungar and Good health and well being
3 Gender equality and Clean water and sanitation
4 Gender equality and Reduced inequality

Answer: Gender equality and Clean water and sanitation
7 Which of the following is correct about Gender Parity Index (GPI) ?
1 It is a socio-economic index usually designed to measure the relative access to education of males and females.
2 It is a socio-economic index designed to measure the relative access to resources of males and females.
3 It is a socio-economic index to measure the difference of income between males and females.
4 It is a socio-economic index usually designed to measure the relative access to income and education of males and females.

Answer: It is a socio-economic index usually designed to measure the relative access to education of males and females.
8 Which of the following strategies are included in the Partnership Commitment of UN women’s initiative of “Step it Up for Gender Equality Media Compact” ?

(a) Champion rights and gender equality issues through editorial articles, features and news coverage

(b) To ensure guidelines for gender sensitive reporting

(c) To ensure production of highquality stories with a focus on gender equality and women’s rights

(d) To ensure that women journalists are given higher opportunities than their male colleagues in the news rooms

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (c) and (d) only
3 (a), (b) and (d) only
4 (a), (b) and (c) only

Answer: (a), (b) and (c) only
9 Which of the following is the percentage decline of Decadel growth rate of India’s population for a period 1991-2001 to 2001-2011 ?
1 21.5% to 17.7%
2 19.5% to 17.5%
3 21.5% to 15.5%
4 20.5% to 17.7%

Answer: 21.5% to 17.7%
10 Which of the following are the major objectives of ‘Beti Bachao Beti Padhao Yojana’ ?

(a) Prevention of Gender based sex selective abortion.

(b) Ensuring survival and protection of girl child.

(c) Ensuring vocational training to girl child.

(d) Ensuring education and participation of the girl child.

Code :
1 (a), (b) and (d) only
2 (a), (b), (c) and (d)
3 (b), (c) and (d) only
4 (b) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
11 In the UNDP’s Human Development Report 2016, India ranks 125TH of 159 countries on the Gender Inequality Index on account of which of the following reasons ?

(a) Low share of women in Parliament

(b) Low female labour force participation rate compared to men

(c) Lack of women in policy making bodies

(d) Prevalence of teenage mothers

Code :
1 (b), (c) and (d) only
2 (a), (b) and (c) only
3 (a), (b) and (d) only
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b) and (d) only
12 Which of the following are the duties of the employer according to the ‘Sexual Harassment of Women at Work Place Act’, 2013 ?

(a) Monitoring timely submission of reports by the internal committee.

(b) Providing a safe working environment at work place.

(c) Requesting the women employees to dress appropriately.

(d) Treating sexual harassment as misconduct under the service rules and initiate action for such misconduct.

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (b) and (c) only
3 (a), (b) and (d) only
4 (b), (c) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
13 How are gender and race inequalities similar ?

(a) Both are social

(b) Both are physical

(c) In both, the people at the bottom of social ladder suffer even in their own households

(d) In both, the people at the lower rung of the social ladder suffer the atrocities in society

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (b) and (c) only
3 (a), (b) and (d) only
4 (a) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
14 How can the vicious circle of low aspirations and low opportunity be broken in society ?
1 By creating more jobs for women
2 By attempting to equalize outcomes both for men and women
3 By providing protection to women
4 By creating more educational facilities for women

Answer: By attempting to equalize outcomes both for men and women
15

Assertion (A) : It is difficult to define equality of opportunity without considering how actual outcomes are distributed.

Reason (R) : Persistent differences in power and status between men and women can become internalized in aspirations, behaviours, and preferences that perpetuate the inequalities.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).
2 (A) is correct but (R) is wrong.
3 Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation for (A).
4 (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).

View All Women Studies Practice Test Sets

gkseries ebooks