Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 14

Questions
1 Which one of the following Universities first started a course on Women’s Studies ?
1 San Diego State University
2 Cornell University
3 S.N.D.T. University
4 Oxford University

Answer: Cornell University
2 Gender sensitive curriculum refers to that type of curriculum which
1 has separate provision for women students.
2 excludes Boys not to learn gender issues.
3 attempts to challenge the gender stereotypes.
4 includes only women’s issues.

Answer: attempts to challenge the gender stereotypes.
Advertisements
3 Dual systems feminism suggests that women’s oppression is linked to a mixture of which of the following ?
1 Gender and Sex
2 Capitalism and Biology
3 Culture and Patriarchy
4 Capitalism and Patriarchy

Answer: Capitalism and Patriarchy
4 Which of the feminist ideology attempts to revalidate ‘female nature or female essence’ ?
1 Radical feminism
2 Liberal feminism
3 Cultural feminism
4 Subaltern feminism

Answer: Cultural feminism
5 Who coined the slogan “The personal is Political, “Which became synonymous with the Second Wave Feminism ?
1 Gamal Abdel Nasser
2 Simon de Beauvoir
3 Carol Hanisch
4 Susan B. Anthony

Answer: Carol Hanisch
6 Which of the following variable is most critical for those who focus on gender oppression theory ?
1 Power
2 Money
3 Mothering
4 Culture

Answer: Power
7 Which of the following women have featured in the postage stamp issued by US to commemorate the centennial celebrations of Seneccafalls convention.

I. Elizabeth Cady Stanton

II. Carrie Chapman Catt

III. Lucretia Mott

IV. Frederick Douglass

Codes :
1 I, II, III and IV are correct.
2 I and III are correct.
3 I, II and III are correct.
4 I, III and IV are correct.

Answer: I, II and III are correct.
8 Which one of the following feminist theorists said, regarding human growth and development, “Women organize their sense identity, find existential meaning, achieve a sense of coherence and continuity, and are motivated in the context of a relationship.”
1 Carol Gilligan
2 J.V. Jordan and J.L. Surrey
3 Elizabeth Cady and Susan B. Anthony
4 Alison M. Jaggar

Answer: J.V. Jordan and J.L. Surrey
9 Which of the following perspectives acknowledges that women experience oppression in the variety of ways according to class, race, ethnicity, religion and sexual preference ?
1 Cultural materialism
2 Intersectionality theory
3 Socialist feminism
4 Liberal feminism

Answer: Intersectionality theory
10 Which is included in the concept of ‘Culture’ ?

I. House of mud

II. Clothes

III. Democracy

IV. Furniture

Codes :
1 II, III, IV
2 III only
3 I, II, III, IV
4 I, II

Answer: I, II, III, IV
11 Which of the following is not an exposure of androcentric bias in the academic discipline of Women’s Studies ?
1 Using the image of man for humanbeings.
2 Regarding the experience of men as more important.
3 Women are not given the chance to build theories or create knowledge.
4 Considering what applies to females as equally applicable to males.

Answer: Considering what applies to females as equally applicable to males.
12 Which of the following is not an action proposed by radical feminism as a means to defeat patriarchy ?

I. Women coming to recognise their own values and strengths.

II. Women uniting across their differences and forming a sisterhood of trust.

III. Women withdrawing from female networks in the workplace.

IV. Women uniting across classes to overthrown the capitalist system.

Codes :
1 I is correct
2 II and III are correct
3 IV is correct
4 I, II and IV are correct

Answer: II and III are correct
13 Who said the following ?

“Educate your women first and leave them to themselves, then they will tell you what reforms are necessary for them”.

1 Mahatma Gandhi
2 Swami Vivekananda
3 Dr. B.R. Ambedkar
4 Jawaharlal Nehru

Answer: Swami Vivekananda
14 Which of the following statements is an example of the Ascribed status ?

I. Person born in a wealthy family.

II. Gender of the person.

III. Caste and creed of a person.

IV. Person born in a educated family.

Codes :
1 I is correct.
2 II and III are correct.
3 I and IV are correct.
4 I, II, III and IV are correct.

Answer: I, II, III and IV are correct.
15 Which of the following pair is not correctly matched ?
1 “Of Woman Born : – Adrienne Rich Motherhood as Experience and Institution”
2 “The Dialectic of Sex” – Shulamith Firestone
3 “The Origin of the Family, Private Property and State” – Karl Marx
4 “Feminist Politics and Human Nature” – Alison Jaggar

Answer: “The Origin of the Family, Private Property and State” – Karl Marx

View All Women Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries