General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 17

Questions
1 Who has given a call to build a “social order, the only one that allows for a radical solution to the women’s question” ?
1 Betty Friedan
2 Clara Zetkin
3 Julie Bindel
4 Sheila Jeffreys

Answer: Clara Zetkin
2 Temperance Movement is associated with
1 Voting rights
2 Prohibition of liquor
3 Equal rights
4 Rights for land

Answer: Prohibition of liquor
3 Which of the following types of feminist theory proposes that men unconsciously desire to dominate women because they fear their own morality ?
1 Material feminism
2 Radical feminism
3 Existential feminism
4 Psychoanalytical feminism

Answer: Psychoanalytical feminism
4 Which school of thought does advocate for transformation of the relationship between the mode of production and sexuality as it would free women from material conditions of the traditional set up ?
1 Radical feminism
2 Existentialism
3 Marxist feminism
4 Post-modern feminism

Answer: Marxist feminism
5 Which of the following is not a characteristic of feminist theory ?
1 It treats women as the central subjects of investigation.
2 It promotes activism on behalf of women.
3 It is multicultural in orientation.
4 It advocates a linear understanding of the historical experiences of men and women.

Answer: It advocates a linear understanding of the historical experiences of men and women.
6 Who said the following ?

“Empowerment is a process of awareness and capacity building, leading to greater participation, to greater decision-making power and control and to transformative action.”

1 Indu Agnihotri
2 Archana Sharma
3 Neera DesaiII
4 Nirmala Benarjee

Answer: Archana Sharma
7 The protagonists of the Reformist movement on women’s issues in India were :
1 Iswara Chandra Vidyasagar and Raja Ram Mohan Roy
2 Jawaharlal Nehru and Sri Aurobindo
3 Raja Ram Mohan Roy and Gandhiji
4 Vijaylaxmi Pandit and Gandhiji

Answer: Iswara Chandra Vidyasagar and Raja Ram Mohan Roy
8 Among the following, which pair of States have a district each according to 2011 Census, Child Sex Ratio 1005 and above ?
1 Mizoram, Arunachal Pradesh and Meghalaya
2 Himachal Pradesh, Arunachal Pradesh and Chhattisgarh
3 Kerala, Arunachal Pradesh and Mizoram
4 Himachal Pradesh, Kerala and Arunachal Pradesh

Answer: Himachal Pradesh, Arunachal Pradesh and Chhattisgarh
9 Which of the following are duties of the Protection Officer in the protection of women from Domestic Violence Act, 2005 ?

I. Assisting the Magistrate is the discharge of his/her functions.

II. To ensure that the assumed person is provided legal aid under the Legal Services Authorities Act, 1987.

III. To get the aggrieved person medically examined, if she has sustained bodily injuries.

IV. To maintain a list of all services providers providing legal aid or counselling, shelter houses and medical facilities in a local area.

Codes :
1 I, II, III and IV are correct.
2 II, III and IV are correct.
3 II and IV are correct.
4 III and IV are correct.

Answer: I, II, III and IV are correct.
10

Assertion (A) : Culture is a system of interrelated values active enough to influence and condition perception, judgement, communication and behaviour in a given society.

Reason (R) : Gender identities and gender relations are critical aspects of culture and they shape the way daily life is lived.

1 (A) is correct, but (R) is wrong.
2 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the explanation for (A).
3 (A) is wrong but (R) is correct.
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct but (R) is not the explanation for (A).
11 Which among the following set of countries have 40 per cent plus women’s representation in the lower/single house of their respective National Parliaments as per InterParliamentarian Union (August 2016) ?
1 Rwanda, Nicaragua, Senegal and Seychelles
2 Rwanda, Sweden, Denmark and Netherlands
3 Rwanda, South Africa, Cuba and Timor-Leste
4 Namibia, Rwanda, Bolivia and Germany

Answer: Rwanda, Nicaragua, Senegal and Seychelles
12 Which of the following are the variables included in the sub Index of Educational attainment in Global Gender Gap Index ?

I. Ratio of female literacy over male value.

II. Ratio of female net primary enrolment rate over male value.

III. Ratio of female net secondary enrolment rate over male value.

IV. Ratio of female net tertiary enrolment rate over male value.

Codes :
1 I, II, III and IV are correct.
2 II, III and IV are correct.
3 II and III are correct.
4 I, II and III are correct.

Answer: I, II and III are correct.
13 Which of the following post-modernists said “feminine writing is not merely a new style of writing, it is the very possibility of change of social and cultural standards” ?
1 Jacques Derrida
2 Luce Irigaray
3 Helene Cixous
4 Julia Kristeva

Answer: Helene Cixous
14 Who said that men everywhere are held to be violent for they uphold the global patriarchal hierarchy but since the white men currently control the technology of destruction, they are more culpable than men elsewhere ?
1 Ester Boserup
2 Maria Mies
3 Padmini Swaminathan
4 Friedrick Engels

Answer: Maria Mies
15 Which of the following can be concluded “domestic workers” according to the Sexual Harassment of Women at Workplace Act, 2013 ?

I. Women employed to do household work for remuneration whether is cash or kind.

II. Women who are employed through any agency on temporary or part time basis.

III. Women employed through any agency on a full time or permanent basis.

IV. Women who are from the family of the employer.

Codes :
1 I, II, III and IV
2 I, II and III
3 I and III
4 I, III and IV

Answer: I, II and III

View All Women Studies Practice Test Sets

gkseries ebooks