Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 19

Questions
1

Assertion (A) : Though the infant mortality and under 5 mortality rates have declined over the years, the malnutrition among children below 5 years of age are very high.

Reason (R) : India’s only national programme for combating widespread child malnutrition is integrated child development services.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are correct, (R) is the correct explanation for (A).
2 Both (A) and (R) are wrong.
3 (A) is correct, (R) is wrong.
4 Both (A) and (R) are correct, (R) is not the correct explanation for (A).

Answer: Both (A) and (R) are correct, (R) is the correct explanation for (A).
2 What are the reasons for feminists to criticize the idea of disciplining and homogenising citizenship ?

I. It was premised on institutionalised heterosexuality.

II. It led to the empowerment of sexual minorities.

III. It was gender blind.

IV. It led to the harassment of the sexual minorities.

Codes :
1 I, II, III and IV
2 I, II and III
3 I, III and IV
4 II, III and IV

Answer: I, III and IV
Advertisements
3 Which of the following is not related to practical gender needs ?
1 Involve women as beneficiaries rather than active participants.
2 Addressed by specific material inputs like food and health care services.
3 Tend to be long term goals.
4 Generally addressed without changing traditional gender roles.

Answer: Tend to be long term goals.
4 Which of the following companies are included in the Corporate Social Responsibility under Companies Act, 2013 ?

I. Companies with Net worth of ` 500 crore.

II. Companies with Turnover of ` 1,000 crore or more.

III. Companies with Net Profit of five crore or more.

IV. Companies with Net capital of ` 1,000 crore or more.

Codes :
1 I, II, III are correct.
2 I, II, III and IV are correct.
3 I and IV are correct.
4 II, III and IV are correct.

Answer: I, II, III are correct.
5 Which of the following is correct ?

Assertion (A) : Cultural practices that support multi-partner relationships for men and lack of negotiating power of women, enable the transmission of HIV.

Reason (R) : Unequal distribution of power between men and women creates barriers for women to negotiate precaution for HIV/AIDS.

Codes :
1 Both (A) and (R) are correct.
2 Both (A) and (R) are wrong.
3 (A) is correct, (R) is wrong.
4 (A) is wrong, (R) is correct.

Answer: Both (A) and (R) are correct.
6 For which of the following abnormalities can the pre-natal diagnostic techniques be conducted according to the PCPNDT Act, 1994 ?

I. Chromosomal

II. Genetic-Metabolic

III. Congenital

IV. Sex linked

Codes :
1 I and III
2 I, II and III
3 I, III and IV
4 I, II, III and IV

Answer: I, II, III and IV
7 According to India Health Report : Nutrition 2015, what per cent of children under three years of age have received supplementary food recommended by Integrated Child Development Services (ICDS) for 21 days a month ?
1 21.3 per cent
2 26.3 per cent
3 31.3 per cent
4 20.3 per cent

Answer: 21.3 per cent
8 The institutions established under which of the following Acts are responsible to serve the girls under 18 years of age refered to the ‘One stop centre’ :

I. Care and Protection of Children Act, 2000

II. Model Rules 2007 of Integrated Child Protection Scheme

III. Protection of Children from Sexual Offence Act, 2012

IV. Mother and Child Tracking Systems Act, 2009

Codes :
1 I and II are correct.
2 III and IV are correct.
3 I and III are correct.
4 I, II, III and IV are correct.

Answer: I and III are correct.
9 On which of the following dates a delegation of Indian women met ‘the Viceroy to demand voting rights for women’ ?
1 March 24, 1917
2 November 18, 1916
3 December 18, 1917Raj
4 March 21, 1921

Answer: December 18, 1917Raj
10 Who was the first feminist on record to challenge Sigmund Freud’s psychoanalytic theory ?
1 Anna Freud
2 Karen Horney
3 Margaret Mahler
4 Carol Gilligan

Answer: Karen Horney
11 Which of the following acts provides for punishment for false or malicious complaint and false evidence ?
1 Protection of Women from Domestic Violence
2 PCPNDT
3 Sexual Harassment of Women at Workplace
4 Dowry Prohibition

Answer: Sexual Harassment of Women at Workplace
12 Who is the First Women Managing Director of International Monetary Fund ?
1 Christine Legarde
2 Elizabeth A. Vazquez
3 Samia Soluhu
4 Mitchel Baker

Answer: Christine Legarde
13

Assertion (A) : Gender segregation in access to economic opportunities traps women in low-paying jobs and low productivity business.

Reason (R) : Women are lesser skilled and indulge in organizing interest groups.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
2 (A) is correct, but (R) is wrong.
3 (A) is wrong and (R) is correct.
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A) is correct, but (R) is wrong.
14

Assertion (A) : Indeed, many women around the world appear to be caught in a productivity trap.

Reason (R) : Despite lower earnings and productivity, women are not worse farmers, entrepreneurs and workers than men.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 (A) is correct, but (R) is wrong and is not the explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is wrong and (R) is correct.
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
15 Which of the following is not the effect of productivity trap on women ?
1 It imposes cost on women’s welfare.
2 It imposes cost on economic empowerment.
3 It discourages women to come in the market.
4 It paves the way for disincentives to invest in the women of tomorrow.

Answer: It discourages women to come in the market.

View All Women Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries