Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 2

Questions
1 Which of the following explains ‘Crude birth Rate’ ?
1 Number of children below five years of age per thousand of women in the reproductive age group per year.
2 Number of births per thousand of women in the reproductive age group per year.
3 Number of births per thousand of the population per year.
4 Total number of births per year in the country.

Answer: Number of births per thousand of the population per year.
2

Assertion (A) : Huge gender inequalities bring down India’s Human Development Indicator rankings and put India below their neighbours like Srilanka and china.

Reason (R) : Women’s access to education, health and nutrition and economic participation is low in India.

Code :
1 (A) is correct and (R) is wrong
2 (A) is wrong and (R) is correct
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)
4 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation for (A)

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)
Advertisements
3 Which among the following are the characteristics of Gender socialization.

(a) The process by which males and females are informed about the norms and behaviours associated with their sex.

(b) Masculinity and femininity are reinculcated in the behaviour of boys and girls.

(c) Promoting androcentric social norms leading to oppression of men.

(d) Reinforcement of Gender stereotypes.

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a) and (b) only
3 (a) and (d) only
4 (a), (b) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
4 Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (b), (c) and (d) only
4 (b) and (c) only

Answer: (b), (c) and (d) only
5 Among the following feminists who has analysed ‘Reproduction through the lens of male alienation’ while criticizing Shulamith Firestone’s views on female biology as the cause of women’s oppression.
1 Mary O’ Brien
2 Mary Dally
3 Kate Millet
4 Juliet Mitchell

Answer: Mary O’ Brien
6

Assertion (A) : Now a days employed wives make marital interactions a little more complicated and create adjustment problems in the family.

Reason (R) : The multiple roles of working women come in conflict with their expected and actual conduct.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: (A) is false, but (R) is true
7 Which among the following world conference addressed for the first time “The growth of women’s power and sustainability of development are ecologically tied”- Environment is a concern for women ?
1 Nairobi conference - 1985
2 Beijing conference - 1995
3 Copenhagan conference -1980
4 Beijing+10 conference - 2005

Answer: Nairobi conference - 1985
8 Which among the following item is not considered to measure women’s empowerment ?
1 Women’s mobility
2 Women’s freedom from family domination
3 Women’s participation in the Reproductive role
4 Women’s economic security and contribution to family support

Answer: Women’s participation in the Reproductive role
9 What are the characteristics of hypothesis ?

(a) Vastness

(b) Clarity

(c) Related with available techniques

(d) Related with majority of population

Code :
1 (a) and (b) only
2 (a), (b), (c) and (d)
3 (a), (b) and (c) only
4 (b) and (c) only

Answer: (b) and (c) only
10 Which of the following is correct with regard to comprehensive Programme for adolescents in India, which has a sharp focus on adolescent’s sexual Health introduced in 2014 ?
1 Adolescents Health Development Programme
2 Kishori Shakti Yojana
3 ‘Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram’
4 Rajivgandhi scheme for Empowerment of adolescent girls ‘SABLA’

Answer: ‘Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram’
11

Assertion (A) : Feminist Thinkers have criticized Karl Marx and Fredrich Engels for their lack of systematic study of the specific oppression of women.

Reason (R) : Marx and Engels believed that class and capitalism are fundamental for the oppression of women and ignored gender and patriarchy.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are wrong
3 (A) is correct (R) is wrong
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)
12 Which of the following pair of indicators and ranking of India in the Global Gender Gap Index 2017 is not correctly matched ?
1 Economic Participation and opportunity - 139
2 Educational attainment - 112
3 Health and survival - 121
4 Political Empowerment - 15

Answer: Health and survival - 121
13 Which among the following are correct about Reproductive Role of women ?

(a) The childbearing and rearing responsibilities of women

(b) Domestic tasks undertaken by women

(c) Maintenance of the workforce and future workforce

(d) Participation of women in the maintenance of water and sanitation at community level

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (a) and (b) only
4 (c) and (d) only

Answer: (a), (b) and (c) only
14 Which of the following is correct about focus of Qualitative Research ?

(a) Meanings over Numerical measurement

(b) Deduction over Induction

(c) Constructionism / Phenomenology over objectivism / Realism

(d) Depth over Generalisability

Code :
1 (a), (c), and (d) only
2 (a), (b), (c) and (d)
3 (a) and (b) only
4 (c) and (d) only

Answer: (a), (c), and (d) only
15

Assertion (A) : In the case of India, the process of reshaping patriarchy has itself been very slow.

Reason (R) : In Indian society, the family and the household still continue to play productive and social insurance roles which they fulfill mainly through the patriarchal ideology.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A)
2 Both (A) and (R) correct but (R) is not correct explanation for (A)
3 Both (A) and (R) are wrong
4 (A) is wrong and (R) is correct

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A)

View All Women Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries