Advertisement

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 20

Advertisement
Questions
1 What are the sources of gender differences ?

I. Flexy jobs

II. Failures of institutional arrangements.

III. Privatization in the market.

IV. Gender gap in the accessibility to productive inputs.

Codes :
1 I, II, III, IV
2 II, III, IV
3 II, IV
4 I, III

Answer: II, IV
2 Which of these approaches see women and their existential position as central to social progress ?

(i) Radical Feminist

(ii) Socialist Feminism

(iii) Liberal Feminism

(iv) Post-modern Feminism

Codes :
1 (i) and (ii) only
2 (iii) only
3 (i) and (iv) only
4 (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (i), (ii), (iii) and (iv)
Advertisement
3 Among the following feminists who presents a vision of a woman “strong in mind and body who is not a slave to her passion, her husband or her children” ?
1 Mary Wollstone Craft
2 Simone de Beauvoir
3 Catharine Mackinnon
4 Mary O’Brien

Answer: Mary Wollstone Craft
4 Muted Group Theory rests on three assumptions. Which one of the following is incorrect ?
1 Men and women perceive the world differently.
2 Men enact their power politically, perpetuating their power and suppressing women’s ideas and meanings from gaining public acceptance.
3 Women must convert their ideas, experiences and meanings into male language in order to be heard.
4 Both men and women have unique knowledge.

Answer: Both men and women have unique knowledge.
5 Which of the following is an incorrect statement about seeking divorce in India ?
1 The Muslim law grants absolute power to the husband to dissolve the marriage.
2 The personal laws do not discriminate between the husband’s and wife’s rights.
3 In Muslim law, the wife can seek dissolution only by mutual consent.
4 The personal laws discriminate between the husband’s and wife’s rights.

Answer: The personal laws do not discriminate between the husband’s and wife’s rights.
6 Which of the following statement is correct with regard to Infant Mortality Rate (IMR) ?
1 IMR in India has come down from 80% in 2003 to 39% in 2013.
2 IMR in India has come down from 60% in 2003 to 30% in 2013.
3 IMR has come down in India from 60% in 2003 to 40% in 2013.
4 IMR in India has come down from 100% in 2003 to 29% in 2013.

Answer: IMR has come down in India from 60% in 2003 to 40% in 2013.
7 Under which Article of the Constitution of India : “Not less than one third (including the number of seats reserved for women belonging to the Scheduled Castes and Scheduled Tribes) of the total number of seats to be filled by direct elections in every Municipality to be reserved for women and such seats to be allotted by rotation to different constituencies in a Panchayat” ?
1 Article 243 D (3)
2 Article 243 T (1)
3 Article 243 T (2)
4 Article 243 T (3)

Answer: Article 243 T (3)
8 Which of the following is the incorrect meaning of Structural Adjustment Programme (SAP) ?
1 Cuts in public expenditure
2 Reduction in public sector employment
3 Reduction in the role of government intervention
4 Expansion of industries

Answer: Expansion of industries
9 Which of the following pair is not correctly matched ?
1 Swarnakumari Devi – Started Ladies Association
2 Pandita Ramabai – Started Sharda Sadan
3 Annie Besant – Started Home Rule
4 Sarojini Naidu – Started the Journal Stree Darpan

Answer: Sarojini Naidu – Started the Journal Stree Darpan
10

Assertion (A) : Capitalism is an exploitative system.

Reason (R) : Under capitalism employers pay workers for the actual expenditure of Human energy and intelligence.

Which one of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are correct.
2 Both (A) and (R) are wrong.
3 (A) is correct (R) is wrong.
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

Answer: (A) is correct (R) is wrong.
11 Which of the Development Goal ‘Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages’ as goal number 3 ?
1 Population and Development Goals
2 Sustainable Development Goals
3 Millenium Development Goals
4 Health and Development Goals

Answer: Sustainable Development Goals
12 Under which Section of Cr. P.C. (Criminal Procedure Code) a woman cannot be called to the police station for interrogation ?
1 Section 158
2 Section 160
3 Section 163
4 Section 166

Answer: Section 160
13 Who is of the view that :

‘Societies need to see women less as passive recipient of help, and more as dynamic promoters of social transformation which is supported by the viewpoint that the education, employment and ownership rights of women have a powerful influence on their ability to control their environment and contribute to economic development.’ ?

1 Gunnar Myrdal
2 Barbara, Bergmann
3 Amartya Sen
4 Ester Boserup

Answer: Amartya Sen
14 Arrange the following Acts, according to the year in which they were enacted :

I.The Commission of Sati (Prevention) Act

II. The Indecent Representation of Women Prohibition Act

III. Bonded Labour System Abolition Act

IV. Hindu Adoptions and Maintenance Act

Codes :
1 I, II, IV, III
2 II, III, I, IV
3 IV, III, II, I
4 III, IV, I, II

Answer: IV, III, II, I
15 Which is the correct statement ?
1 The reliability of a theory has nothing to do with the testability of its hypotheses.
2 A hypothesis is in itself a description of reality.
3 A hypothesis is a deductive statement that needs to be proved inductively.
4 All research is directed towards hypothesis testing.

Answer: A hypothesis is a deductive statement that needs to be proved inductively.

View All Women Studies Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group