General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 21

Questions
1 From the figures given below with regard to the strength of women police as a percentage of total police force as brought out by the Bureau of Police Research and Development (Govt. of India) as on 1-1-2014, which one is correct ?
1 14.16%
2 12.42%
3 8.52%
4 6.11%

Answer: 6.11%
2 Which of the following group is not associated with Queer Theory ?
1 Gay
2 Heterophobic
3 Transgender
4 Homophobic

Answer: Heterophobic
3 Which of the following is correct as per Inter-Parliamentary Union report in April 2016 ?
1 Only 49 women preside over one of the Houses of the 191 Parliaments in the world.
2 Only 47 women preside over one of the Houses of the 191 Parliaments in the world.
3 Only 43 women preside over one of the Houses of the 191 Parliaments in the world.
4 Only 41 women preside over one of the Houses of the 191 Parliaments in the world.

Answer: Only 49 women preside over one of the Houses of the 191 Parliaments in the world.
4 Which of the following view considers communication as a source of power and oppression of individuals and social groups in the communication theory framework ?
1 Psychological
2 Mechanistic
3 Critical
4 Systematic

Answer: Critical
5 In a landmark judgement on 22nd December 2015 Justice Najmi Waziri of the Delhi High Court said that ‘the eldest female member of a Hindu Undivided Family (HUF) can become its ‘Karta’’.

Use the code given below :

I.Occupies a position superior to other members.

II. Has full authority to manage property.

III. Denotes management of a joint family.

IV. Has full authority to manage rituals and crucial affairs of the family.

Codes :
1 II, III and IV only
2 I, II and IV only
3 I, II and III only
4 I, II, III and IV

Answer: I, II, III and IV
6 Which among the following States was the first to induct women in the police force ?
1 Goa
2 Maharashtra
3 Punjab
4 Kerala

Answer: Kerala
7 Who said ?

“The overthrow of mother right was the world historical defeat of the female sex. The man took command in the house also, the woman was degraded and reduced to servitude, she became the slave of his lust and a mere instrument for the production of his children.”

1 Simone de Beauvoir
2 Alison Jaggar
3 Friederich Engels
4 Clara Zetkin

Answer: Friederich Engels
8 What is communication in the context of the ‘new view of development’ ?
1 The only catalyst of change.
2 An important catalyst for change.
3 An important cause of change.
4 Not important in bringing change.

Answer: An important catalyst for change.
9 Which of the following is a prominent ‘Subaltern’ thinker ?
1 Anita Desai
2 Gayatri Spivak
3 Arundhati Roy
4 Kamla Bhasin

Answer: Gayatri Spivak
10 Who said ?

“Feminist research is expected to use theory not so much to test hypothesis but develop a better understanding through grounded concepts.”

1 Maria Mies
2 Maithreyi Krishnaraj
3 Maitrayee Chaudhuri
4 Malavika Karlekar

Answer: Maithreyi Krishnaraj
11 Which of the following were identified as obstacles to further progress on women and environment in the Beijing +5 ?

I.Under representation of women in research and teaching in natural sciences.

II. Lack of gender sensitive environmental policies.

III. Low level of management and technical skills among women.

IV. Women’s limited access to resources, information, education and training.

Codes :
1 I,II, III and IV
2 I, III and IV only
3 II, III and IV only
4 I, II and III only

Answer: I,II, III and IV
12 Under which Section of IPC (Indian Penal Code) making known the identity of a rape victim is an offence ?
1 Section 235 IPC
2 Section 228 A IPC
3 Section 226 A IPC
4 Section 230 A IPC

Answer: Section 228 A IPC
13 Name the experts who are known as the ‘Harvard Team’ formulated the Harvard analytical framework
1 Catherine Overholt, Mary Anderson and Kathleen Cloud
2 Caroline Mosser, Mary Anderson and Kathleen Cloud
3 Caroline Mosser, Rani Parker and Catherine Overholt
4 Catherine Overholt, Mary Anderson and Caroline Mosser

Answer: Catherine Overholt, Mary Anderson and Kathleen Cloud
14 Among the following who is not a woman environmentalist ?
1 Wangari Muta Maathai
2 Maria Cherkasova
3 Rachel Carsen
4 Mary Anderson

Answer: Mary Anderson
15 Who among the following was the first Bhikshuni in the Buddhist tradition ?
1 Maha Prajapati Gotami
2 Patimokha
3 Dhammanda
4 Kusuma

Answer: Maha Prajapati Gotami

View All Women Studies Practice Test Sets

gkseries ebooks