Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 22

Questions
1

Assertion (A) : Gender balance is a premium not a penalty for the global economy.

Reason (R) : From the boardroom to the C-suite, female leaders around the world are seriously scarce.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 (A) is wrong and (R) is correct.
2 Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation for (A).
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).
4 (A) is correct, but (R) is wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation for (A).
2 Under Sub-section (5) of Section 12 of the Domestic Violence Act, 2005, the Magistrate is mandated to dispose of every application received under Sub-section (1) within a period of ______ days from the date of first hearing :
1 30 days
2 45 days
3 60 days
4 90 days

Answer: 60 days
3

Assertion (A) : Jobs provide income and support, human dignity and economic security but the job framework is restrictive for women.

Reason (R) : Development fails to capture many kinds of work that are more flexible and invisible including care work and voluntary work done by women.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
4 Which of the following feminist argued that women’s liberation is possible only through the changes in ‘Production, Reproduction, Sexuality and Socialization of children along with changes in women’s psyche’ ?
1 Alison Jaggar
2 Iris Young
3 Clara Zetkin
4 Juliet Mitchel

Answer: Juliet Mitchel
5 Who made the following statement ?

“As long as the women of India do not take part in public life there can be no salvation for the country.”

1 Subhash Chandra Bose
2 Kamaladevi Chattopadhyay
3 Mahatma Gandhi
4 Sarojini Naidu

Answer: Mahatma Gandhi
6 Who has initiated the campaign ‘Socialization of Domestic Labour’ ?
1 Margaret Benston
2 Margaret Atwood
3 Mariarosa Dalla Costa
4 Friedrich Engels

Answer: Margaret Benston
7 Which are the factors that may affect Gender Empowerment Measure ?

I. Social structure of a country

II. Level of urbanization

III. Literacy rate

IV. Media

Which of the following is correct ?

Codes :
1 I only is correct.
2 II and III only are correct.
3 III only is correct.
4 I, II and III only are correct.

Answer: I, II and III only are correct.
8 What is incorrect about unified systems theory under socialist feminism ?
1 Patriarchy and Capitalism as forms of social relations are distinct from each other.
2 Gender division of labour is a unifying concept to analyse women’s subordination.
3 Capitalism and Patriarchy are one and the same.
4 Used the concept of alienation to explain women’s subordination.

Answer: Patriarchy and Capitalism as forms of social relations are distinct from each other.
9 Under which article of the Constitution, a duty is stipulated “to renounce practices derogatory to the dignity of women” ?
1 Art. 39
2 Art. 15
3 Art. 51A(b)
4 Art. 51A(e)

Answer: Art. 51A(e)
10 The CEDAW Committee has _____ experts as its members.
1 43
2 31
3 33
4 23

Answer: 23
11 The gender-environment relations do not have valuable ramifications with regard to which of the following ?
1 Management & Distribution of resources & responsibilities.
2 Day-to-day life and well-being of people.
3 Understanding of nature between men and women.
4 Bio-diversity.

Answer: Bio-diversity.
12 Which of the following sections of Indian Penal Code deals with adultery ?
1 Section 377
2 Section 402
3 Section 435
4 Section 497

Answer: Section 497
13 Zaveri sisters as dancers are famous in the field of
1 Kuchipudi
2 Manipuri dance
3 Odissi
4 Kathak

Answer: Manipuri dance
14 The Green belt movement was one of the first major efforts to incorporate the links between gender and natural resources within a grass root environmental campaign. Which of the following statements is not true of the Green belt movement ?
1 It was launched in Kenya on Earth Day in 1977.
2 It mobilised women to plant indigenous trees.
3 It was launched in Zambia on Earth Day in 1977.
4 Wangaari Mathai was associated with it.

Answer: It was launched in Zambia on Earth Day in 1977.
15 The Registration of NGO’s can be made under which of the following Acts ?

I. Societies Registration Act – 1860

II.Companies Act – 1956

III. The Indian Trust Act –1882

IV. Civil Societies Act –1890

Codes :
1 I and IV only
2 I, II and III only
3 II, III and IV only
4 I, II and IV only

Answer: I, II and III only

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries