Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 23

Questions
1 Who said the followng ?

“The meaning and content of the fundamental rights guaranteed in the Constitution of India are sufficient aptitudes to encompass all facets of gender equality.”

1 M. Hidayatullah
2 V. R Krishna Iyer
3 J. S. Verma
4 Lalit Mohan Sharma

Answer: J. S. Verma
2 According to the Emplyment Paper 2003/04 of the International Labour Office, Geneva, which are the three components of gender employment measure ?

I. Inclusive growth and upliftment of women.

II. The share of women in earned income.

III. The relative weight of women among administrators and professional workers.

IV. Share of women in Parliamentary seats.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 I, II and III are correct.
2 II, III and IV are correct.
3 I, III and IV are correct.
4 I, II and IV are correct.

Answer: II, III and IV are correct.
3 Which is correct statement about structured questionnaire ?
1 This gives much freedom or choice to the respondent.
2 This is used when the respondents are high profile or professional persons.
3 This is preferrably used for the common masses of rural areas.
4 This is more useful than unstructured questionnaire.

Answer: This is used when the respondents are high profile or professional persons.
4 Which Scheme of the Govt. of India does extend smart card based cashless health insurance to the domestic workers ?
1 Saansad Adarsh Yojana
2 Rashtriya Swasthya Bima Yojana
3 Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
4 Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana

Answer: Rashtriya Swasthya Bima Yojana
5 Which of the following pair is incorrect ?
1 Neo-natal Mortality – New born death occuring within 28 days of postpartum.
2 Post-neonatal Mortality –Death of children age one year and above.
3 Infant Mortality – Death of children under one year of age.
4 Maternal Mortality – Death of woman while pregnant or within 42 days of termination of pregnancy.

Answer: Post-neonatal Mortality –Death of children age one year and above.
6

Assertion (A) : India’s New Economic Policy has made significant progress in the areas of technology, infrastructure, machinery, science and impacted qualitatively the lives of women.

Reason (R) : The New Economic Policy has not succeeded in meeting the basic amenities of Dalit women in rural areas.

Which one of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true and (R) is false.
4 (A) is false and (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
7 After 1977, the women’s movement developed quite differently from the earlier movement. Autonomous women’s groups emerged in the country. In the beginning, which were their basic common issues ?
1 Equality, Empowerment and Employment
2 Oppression, Exploitation and Patriarchy
3 Patriarchy, Power and Protection
4 Participation, Reservation and Development

Answer: Oppression, Exploitation and Patriarchy
8 In the Persons with Disabilities Act, 1995 the ‘person with disability’ means, a person suffering from not less than ________ of any diability as certified by a Medical authority. Which of the following is correct ?
1 Fifty Percent (50%)
2 Forty Percent (40%)
3 Thirty Percent (30%)
4 Twenty Percent (20%)

Answer: Forty Percent (40%)
9 Which of the following is the explanation of Gender parity ?
1 The ability to perceive existing gender differences, issues and equalities and incorportate these into strategies and action.
2 A numerical concept referring to equal number of girls and women, boys and men relative to their respective numbers in the population.
3 Classification of information on the basis of sex; that is male and female.
4 An indicator to measure the change over time.

Answer: A numerical concept referring to equal number of girls and women, boys and men relative to their respective numbers in the population.
10 Which one of the following symbolizes that women are highly concentrated in low paying jobs ?
1 Sexual harassment
2 Matriarchy
3 Institutional Sexism
4 Feminization of Poverty

Answer: Institutional Sexism
11 As per the UNICEF Study (2015) which of the following states has the highest incidence of child marriages in India ?
1 Jharkhand
2 Rajasthan
3 Bihar
4 Andhra Pradesh

Answer: Bihar
12 What is the title of the play translated into 48 languages and performed in over 140 countries written by American play-wright, performer and activist – Eve Enster ?
1 A Daughter’s Geography
2 Missexual Mystery
3 Vaginal Monologues
4 Dialectics of Sex

Answer: Vaginal Monologues
13 The Criminal Law (Amendment) Act, 2013 provides for amendment of the following on laws related to sexual offences :
1 Indian Penal Code, Indian Evidence Act and Code of Criminal Procedure, 1973
2 Indian penal Code and Indian Evidence Act
3 Indian Penal Code and Criminal Procedure Code, 1973
4 Indian Evidence Act and Code of Criminal Procedure, 1973

Answer: Indian Penal Code, Indian Evidence Act and Code of Criminal Procedure, 1973
14 Which theoretical approach questions the very existence of identity categories, seeing these rather as products of specific discourses ?
1 Functionalism
2 Essentialism
3 Queer Theory
4 Feminism

Answer: Queer Theory
15 Among the following which is the highest reported cause of maternal mortality in India ?
1 Anaemia
2 Toxaemia
3 Sepsis
4 Haemorrhage

Answer: Haemorrhage

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries