Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 3

Questions
1

Assertion (A) : The Fordist norms of women dependent on the male bread-winner is being replaced by the increasing individualization of women under globalization process.

Reason (R) : The increasing integration of women in the labour market has promoted new definitions of gender roles and has led to changes in the social structure.

Code :
1 (A) is true and (R) is false
2 Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A)
3 (A) is false and (R) is true
4 Both (A) are (R) are false and (R) is not the correct explanation of (A)

Answer: Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A)
2 By which of the following methods, can a feminist researcher study the impact of some new teaching method on the performance of girl students of a school in a village ?
1 ‘Before after’ experimental design only
2 By having an experimental group, control group-experimental design only
3 By diagnostic design only
4 By both ‘before after’ and by having an experimental group - control

Answer: By both ‘before after’ and by having an experimental group - control
3 Which among the following is correct about the main objective of National Health Policy of 2017 ?
1 Improve Health Status through concerned policy action in all sectors and expand preventive, promotive, curative, palliative and rehabilitative services provided through public health sector with focus on quality
2 Improve Health Status through concerned International agencies and expand preventive promotive and curative services provided through public health sector with focus on quality
3 Improve Health Status through public-private partnership and expand palliative and rehabilitative services
4 Improve Health Status through public policy and expand preventive, promotive and curative services, provided through public health sector with focus on quality

Answer: Improve Health Status through concerned policy action in all sectors and expand preventive, promotive, curative, palliative and rehabilitative services provided through public health sector with focus on quality
4 Which of the following are correct about descriptive and diagnostic research designs ?

(a) Both the research designs are much more structured.

(b) Both differ little from exploratory research design.

(c) The research questions of these research designs are based on prior knowledge about the nature of research problem.

(d) Both the research designs are applicable to any type of research problem.

1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (a) and (c) only
4 (c) and (d) only

Answer: (a) and (c) only
5 Which of the following provision is introduced by the ministry of Women and Child Development in 2017 to provide safety to women in distress situations ?
1 Regulation of websites
2 Panic Button on mobile phones
3 Women Helpline
4 Mobile police stations

Answer: Panic Button on mobile phones
6 Which among the following targets are correct to achieve global target of 2020, which is also termed as target of 90 : 90 : 90 : for HIV / AIDS ?

(a) 90% of all people living with HIV know their HIV status

(b) 90% of all people diagnosed with HIV infection receive antiretroviral therapy

(c) 90% of all people receiving antiretroviral therapy will have palliative services

(d) 90% of all people receiving antiretroviral therapy will have viral suppression

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (a) and (b) only
4 (a), (b) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
7

Assertion (A) : Globalization in the process of integration of a country into world society will exacerabate gender equality.

Reason (R) : Women continue to engage in ‘unpaid’ work and increasingly participate in informal labour market which exclude women from ‘domestic political process’ and loss of control to global pressures.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)
2 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the explanation for (A)
3 (A) is correct but (R) is wrong
4 (A) is wrong but (R) is correct

Answer: Both (A) and (R) are correct but (R) is not the explanation for (A)
8 Arrange chronologically the Institutions established in India to conduct New Research on women with the aim of achieving socio-economic and political transformation in India.

(a) Centre for Women Development Studies

(b) Anveshi Research Centre for Women’s Studies

(c) Institute of Social Studies

(d) Research centre for Women’s Studies SNDT Women’s University

Code :
1 (a), (c), (b), (d)
2 (a), (b), (c), (d)
3 (d), (c), (a), (b)
4 (c), (b), (d), (a)

Answer: (d), (c), (a), (b)
9

Assertion (A) : Now-a-days even the parents of backward caste communities in small villages of India are able to achieve the desired family size and the desired gender composition of children.

Reason (R) : Now-a-days backward caste communities in the small villages have easy access to advance reproductive technology and abortion facilities.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct
2 Both (A) and (R) are wrong
3 (A) is correct but (R) is wrong
4 (A) is wrong but (R) is correct

Answer: Both (A) and (R) are wrong
10 Arrange the following Organizations/Associations chronologically with regard to the year of their inception.

(a) All India Democratic Women’s Association

(b) Association of Lady Entrepreneurs of India

(c) Indian Association for women’s studies

(d) National Association of working women

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (b), (c), (a), (d)
3 (d), (a), (c), (b)
4 (d), (c), (a), (b)

Answer: (d), (a), (c), (b)
11 Who amongst the following said that “Women’s liberation is crucially concerned with the area of politics which is experienced as personal” ?
1 Shulamith Firestone
2 Kate Milett
3 Betty Friedan
4 Juliet Mitchell

Answer: Juliet Mitchell
12 Which of the following is correct about ‘Aggrieved women’ under Sexual Harassment of women at workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act of 2013 ?

(a) Women who are engaged directly with an employer

(b) Women who are engaged indirectly with a contractor, but she does not necessarily have to be a salaried employee.

(c) Women who visit to any workplace in the capacity of being a contract worker

(d) A student working as an intern with a firm

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (c) and (d) only
3 (a), (b) and (c) only
4 (a) and (c) only

Answer: (a), (b), (c) and (d)
13 Which among the following are correct about “National Mission for Empowerment of Women” (NMEW) scheme 2016-2017.

(a) The mandate of the scheme is to strengthen inter-sectoral convergence of programmes, Policies and schemes for women both at the centre and state.

(b) It was approved as a centrally sponsored scheme during eleventh plan.

(c) The scheme is now implemented on the basis of 60 : 40 centre state sharing of funds.

(d) Ministry of Human Resource Development is the Nodal Ministry of the scheme.

1 (a), (b), (c) and (d) are correct
2 only (a), (b) and (c) are correct
3 only (a), (b) and (d) are correct
4 only (a), (c) and (d) are correct

Answer: only (a), (b) and (c) are correct
14 Which of the following Institutions initiated May 28th as World Menstrual Hygiene Management Day (MH Day) ?
1 UNICEF
2 WASH United
3 Ministry of Women and Child Development
4 UNDP

Answer: WASH United
15 What is correct about operational definitions ?

(a) Operational definitions bridge the conceptual theoretical level with the observational empirical level.

(b) Operational definitions are devised for the convenience of the researcher.

(c) Operational definitions create confusion in writing research report.

(d) Operational definitions provide for their empirical application.

1 (a) and (d) only
2 (b) and (c) only
3 (c) and (d) only
4 (b) and (d) only

Answer: (a) and (d) only

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries