Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 42

Questions
1 Hysterectomy

i. is the surgical removal of the uterus.

ii. may also involve removal of the cervix, ovaries, fallopian tubes and other surrounding structures.

iii. renders the patient unable to bear children.

iv. is a reversible process.

Codes :
1 i, ii and iii only.
2 ii, iii and iv only
3 i, iii and iv only
4 ii and iv only

Answer: i, ii and iii only.
2 What is correct about ‘custom’ ?
1 It refers to established modes of thought and action.
2 It helps in the process of change.
3 It promotes women’s development.
4 It leads to balanced growth of society.

Answer: It refers to established modes of thought and action.
3 Which General Recommendation of the CEDAW Committee deals with Women in Conflict Prevention, Conflict and Post Conflict Situations ?
1 GR 19
2 GR 29
3 GR 30
4 GR 23

Answer: GR 30
4 In which year the Government of India introduced the Gender Budget Statement (20) in the Union Budget ?
1 2002 – 2003
2 2004 – 2005
3 2005 – 2006
4 2008 – 2009

Answer: 2005 – 2006
5 Who of the following is of the view ?

“Wifing and mothering” are two feminine roles that block women’s freedom. Women could escape from these feminine roles only by assuming the role of a career.

1 Kate Millet
2 Shulamith Firestone
3 Mary Doly
4 Simone de Beauvoir

Answer: Simone de Beauvoir
6 Which of following statement is incorrect about the Biosphere ?

i. Biosphere is combination of lithosphere, hydrosphere and atmosphere.

ii. Biosphere is missing at extreme of north and south pole.

iii. Organisms are uniformly present in Biosphere.

iv. Biosphere is combination of stratosphere and hydrosphere.

Codes :
1 iii, ii and iv.
2 iii and iv only.
3 i and ii only.
4 ii and iii only.

Answer: iii and iv only
7 The idea of the gender-sensitive lens first came from which feminist theorist ?
1 Tickner
2 Peterson and Runyan
3 Enloe
4 None of the above options is correct

Answer: Peterson and Runyan
8

Assertion (A) : Gender division of work at the household level extends to other public spheres also.

Reason (R) : Socialization Process begins at level of the family and carried forward in the society and workplace.

Codes :
1 Both (A) and (R) are false.
2 (A) is false and (R) is true.
3 (A) is true & (R) is false.
4 Both (A) and (R) are true & (R) is the correct explanation for (A).

Answer: Both (A) and (R) are true & (R) is the correct explanation for (A).
9

Assertion (A) : Women’s studies began with high hopes about the transformative potential of new knowledge but failed to realise that knowledge is not enough to counter centuries of prejudices, in built biases and rigid ways of thinking.

Reason (R) : Women’s studies sought to locate sources of inequality, injustice and oppression and seek answers on how to remove these maladies and identify sources of powerlessness for women.

Codes :
1 (A) is correct and (R) is wrong.
2 Both (A) and (R) are correct.
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).
10 Gender Entrepreneurship Monitor explores :

i. the role of entrepreneurship in national economic growth.

ii. unveils detailed national features and characteristics associated with entrepreneurial activities.

iii. Grass roots level data

iv. Only big firms headed by women

Codes :
1 i and iii only
2 i and ii only
3 ii, iii and iv only
4 i, ii and iii only

Answer: i, ii and iii only
11 The Emergence of Women’s Studies as an Academic discipline is the result of
1 First Wave Feminism
2 Second Wave Feminism
3 Third Wave Feminism
4 Fourth Wave Feminism

Answer: Second Wave Feminism
12 Who said : “Man is defined as a human being and a woman as a female – whenever she behaves as a human being, she is said to imitate the male” ?
1 Betty Friedan
2 Simone de Beauvoir
3 J.S. Mill
4 Shulamith Firestone

Answer: Simone de Beauvoir
13 According to the latest judgement of the supreme Court, which category the Transgender belong to ?
1 General Category
2 SC Category
3 Backward Category
4 OBC category

Answer: Civil and Political Rights
14 The policy approach that includes modalities of reflecting ways in which men and women constrain or advance efforts to boost growth is known as
1 Women and Development
2 Women in Development
3 Gender and Development
4 Gender and Empowerment

Answer: Gender and Development
15 Wealth produced by the powerless many ends up in the hands of the powerful few in which society ?
1 Class society
2 Gendered society
3 Tribal society
4 Socialist society

Answer: Class society

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries