Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 44

Questions
1 Which of the following is a primary agency for gender construction ?
1 Caste
2 Class
3 Social System
4 Family

Answer: Family
2

Assertion (A) : In Indian Society, differences based on caste, class, race and estate system distinguish the life and problems of women in different parts of the country.

Reason (R) : The process of development and change is not having uniform impact on the various sections of women in the country.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 (A) is wrong but (R) is correct.
2 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the explanation for (A).
3 (A) is correct, but (R) is wrong.
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

Answer: Both (A) and (R) are correct but (R) is not the explanation for (A).
Advertisements
3 Which of the following term is used in the Reproductive Technology for a procedure in which an “egg is fertilized by sperm in a laboratory dish” ?
1 Gamete Intrafallopian Transfer
2 Invirto Fertilization
3 Artificial Insemination
4 Embryo Transfer

Answer: Invirto Fertilization
4 Which one of the following is incorrect about marginalization ? Marginalization is a process :
1 Where a group of individuals are separated from the rest of society.
2 Where a group of individuals are forced to occupy the fringes considered to be a part of society.
3 Where a group of individuals are excluded socially on account of inherited identities.
4 Where a group of individuals are included without the bases of gender, ethnicity, language and religion.

Answer: Where a group of individuals are included without the bases of gender, ethnicity, language and religion.
5

Assertion (A) : “Advancing gender equality may be one of the best ways of saving the environment and countering the dangers of overcrowding and other adversities associated with population pressure.

Reason (R) : “The voice of women is critically important for world’s future not just women’s future”.

In the context of the two statements, which one of the following statement is correct ?

Codes :
1 (A) is true, but (R) is false.
2 (A) is false, but (R) is true.
3 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).
4 Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation for (A).

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation for (A).
6 Which of the following is correct with regard to the criteria adopted in 2011 census for Gender Critical Districts ?
1 Sex Ratio less than 900, Female Literacy Rate less than 30 percent and Female Work Participation Rate less than 20 percent.
2 Sex Ratio less than 870, Female Literacy Rate less than 40 percent and Female Work Participation Rate less than 20 percent.
3 Child Sex Ratio less than 900, Female Literacy Rate less than 30 percent and Female Work Participation Rate less than 10 percent.
4 Child Sex Ratio less than 850, High IMR and High Malnutrition Rate.

Answer: Sex Ratio less than 900, Female Literacy Rate less than 30 percent and Female Work Participation Rate less than 20 percent.
7 Which among the following states has the highest percentage of female headed households as per 2011 Census ?
1 Kerala
2 Uttarakhand
3 Meghalaya
4 Manipur

Answer: Kerala
8 Which among the following states in India is the first state to start on the recommendation of the State Commission for Protection of Child Rights, Child Friendly Police Stations ?
1 Bihar
2 Chhattisgarh
3 Maharashtra
4 Madhya Pradesh

Answer: Chhattisgarh
9 How many States in India as of 2016 have given 50 percent reservation in local bodies both rural and urban ?
1 8 States.
2 12 States.
3 16 States.
4 17 States.

Answer: 16 States.
10 Which of the following is correct about ‘Grounded Theory in Research’ ?
1 It is an Inductive approach
2 It is a Deductive approach
3 It is a Hypothesis Testing approach
4 It is mostly used for Quantitative Research

Answer: It is an Inductive approach
11 Which feminist thought suggests that gender equality can be realized by eliminating the cultural notion of gender ?
1 Post Modern Feminism
2 Socialist Feminism
3 Radical Feminism
4 Neo-classical Feminism

Answer: Radical Feminism
12 Which Section of IPC deals with word, gesture or act intended to insult the modesty of a woman ?
1 Section 498A
2 Section 499
3 Section 503
4 Section 509

Answer: Section 509
13 Which of the following is incorrect about ‘Sukanya Samridhi Yojana’ ?
1 Girl Child Prosperity Account Scheme.
2 The scheme provides interest rate of 8.6% for the Financial year 2016-17.
3 Account can be opened anytime between the birth of a girl child and the time she attain 18 years of age.
4 Parents of girl children can open the account for a maximum of two children.

Answer: Account can be opened anytime between the birth of a girl child and the time she attain 18 years of age.
14

Assertion (A) : The Dalit women face gender based discrimination and exploitation from the patriarchal system inside and outside their homes also.

Reason (R) : The interface of the imbalanced social, economic and political power equations in caste patriarchy impacts Dalit women very distinctly from the experience of other women and even Dalit men.

Which one of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
15 Who among the following from India is a Member of the UN Secretary-General’s High Level Panel on Women’s Economic Empowerment ?
1 Jayati Ghosh
2 Renana Jhabvala
3 Devaki Jain
4 Bina Aggarwal

Answer: Renana Jhabvala

View All Women Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries