Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 45

Questions
1

Assertion (A) : Child abusers wear a mask of conformity and plan their strategies to win trust and deflect attention from their secret.

Reason (R) : Home is usually a central locale of sexual abuse and rarely are abusers complete strangers.

Which of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
2 (A) is wrong, but (R) is correct.
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).
4 (A) is correct, but (R) is wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
2

Assertion (A) : Globalisation has only widened gender disparity and increased feminisation of poverty.

Reason (R) : The globalization has taken away whatever control women had over traditional occupations and better avenues of employment.

Which of the following is correct ?

Code :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is correct and (R) is wrong.
4 (A) is wrong and (R) is correct.

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
3

Assertion (A) : In India Abortion is legal, but millions of women each year resort to clandestine abortion.

Reason (R) : The cultural preference for sons is so high that many women seek abortion following amniocentesis.

Which one of the following is correct ?

1 Both (A) and (R) are correct.
2 Both (A) and (R) are wrong.
3 (A) is correct (R) is wrong.
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).
4 Who of the following has suggested ‘feminist environmentalisms’ as an alternative concept to Eco feminism ?
1 Maria Mies
2 Bina Aggarwal
3 Francoise d’Eaubonne
4 Francoise d’Eaubonne

Answer: Bina Aggarwal
5 In 2016, what percentage of all CEOs of Fortune 500 were women ?
1 4.0
2 4.4
3 4.6
4 5.0

Answer: 4.4
6 The United Nations Commission on the Status of Women has _____ members.
1 53
2 47
3 45
4 29

Answer: 45
7 J.S. Mill and Harriet Taylor had the difference of opinion on the following aspects for liberation of women :

I. Partnership in the labour

II. Education

III. Co-equal Share

IV. Civil Liberties

Codes :
1 I, II, III, IV are correct.
2 I, II, III are correct.
3 II, III, IV are correct.
4 I is correct.

Answer: I is correct.
8 Which of the following is correct statement about survey research ?
1 It is said to be invariably context blind.
2 It is always conducted by specialists and professionals.
3 It is flexible and does not require a precise study design.
4 It provides enough scope for honesty and care for context.

Answer: It is said to be invariably context blind.
9 Under which Article of the Constitution of India, State is required to make provision for securing just and humane conditions of work and for maternity relief ?
1 Article 38
2 Article 39
3 Article 42
4 Article 46

Answer: Article 42
10 Who among the following founding Mothers of India’s Constitution said while opposing the reservation for women : “It will be an impediment to our growth and insult to our very intelligence and capacity” ?
1 Hansa Mehta
2 Begum Aizaz Rasul
3 Rajkumari Amrit Kaur
4 Renuka Ray

Answer: Renuka Ray
11 What are the reasons for neonatal deaths in our country ? Which one of the following is incorrect ?
1 Pre-term birth complications.
2 Complications during labour and delivery.
3 Sepsis
4 More weight at the time of birth.

Answer: More weight at the time of birth.
12 Which of the following is not relevant for liberal feminist ideology ?
1 Accepting male values as human values.
2 Over-emphasizing the importance of individual freedom.
3 Promoting educational and legal reforms.
4 Accepting women by nature are less intellectually and physically capable than men.

Answer: Accepting women by nature are less intellectually and physically capable than men.
13 Among the following feminists who compared the “privileged women to birds confined to the cages, who have nothing to do but plume themselves.”
1 Betty Friedan
2 Mary Wollstone Craft
3 Alison Jaggar
4 Harriet Taylor

Answer: Mary Wollstone Craft
14 Which of the following one is incorrect about the criticism on Gender Empowerment Measure (GEM indicators) ?
1 GEM represents an elite bias as it has not reflected women in grassroots organisation.
2 GEM not reflects women’s work in lower levels of employment or informal sector.
3 GEM has failure to address the issue of female control over their bodies and sexuality.
4 GEM analyses the participation in high paying position of women with economic power.

Answer: GEM analyses the participation in high paying position of women with economic power.
15 What is/are the benefits of education towards development ?

I. Increases productivity

II. Reduces economic inequality

III. Improves health and reduces fertility.

IV. Contributes to democratization.

Code :
1 III only
2 I, II, III, IV
3 I and IV only
4 II and III only

Answer: I, II, III, IV

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries