Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 46

Questions
1 Who is a writer, an activist and a social worker
1 Aruna Jayanthi
2 Gazalla Amin
3 Jayanti Chauhan
4 Kavita Krishnan

Answer: Aruna Jayanthi
2 Who advocated ‘Biological revolution through Reproductive Technology is essential for Liberation of women’ ?
1 Shulamith Firestone
2 Juliet Mitchell
3 Marilyn French
4 Julia Kristeva

Answer: Shulamith Firestone
3 How many states in India as on April, 2016 have Women Chief Ministers ? Which number of the following is correct ?
1 Three States.
2 Six States.
3 Five States
4 Four States

Answer: Five States
4 Who among the following is the first Women Judge in India ?
1 Leila Seth
2 Fatima Beevi
3 Ruma Pal
4 Anna Chandy

Answer: Anna Chandy
5 Commenting on “Refining Methods of Study”, who wrote ?

“….. a positive feature of feminist method is the attention it pays to contexts rather than predefined, operationalized hypotheses.”

1 Lie Stanley
2 Nancy Kleiber
3 Noeleen Heyzer
4 Maithreyi Krishnaraj

Answer: Maithreyi Krishnaraj
6

Assertion (A) : Digital technologies have boosted growth, expanded opportunities and facilitated safety and security measures for women.

Reason (R) : Some of the States in India have initiated ‘Abhayam’ and ‘I Click’ Apps for safety and security of women who face dangerous threats by men.

In which of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
7 How many women members the Constituent Assembly of India had ? Which is the correct number ?
1 Nine
2 Six
3 Eleven
4 Fifteen

Answer: Fifteen
8 At which of the following conferences on Women in Police, the Home Minister declared that the Home Ministry has issued instructions for 33 percent recruitments of women in the police in Union Territories ?
1 5th National Conference on Women in Police.
2 4th National Conference on Women in Police.
3 6th National Conference on Women in Police.
4 7th National Conference on Women in Police.

Answer: 7th National Conference on Women in Police.
9 Which of the following criteria are used in Census 2011 as the basis for declaring Gender Critical Districts ?
1 Low Sex Ratio and Low Female Literacy Rate.
2 Low Child Sex Ratio and Malnutrition.
3 Low Sex Ratio, Low female Literacy Rate and Low Female Work Participation Rate.
4 Low Female Literacy Rate, Low Workforce Participation Rate and Low Political Participation Rate.

Answer: Low Sex Ratio, Low female Literacy Rate and Low Female Work Participation Rate.
10 Who said “If women’s work were accurately reflected in national statistics, it would shatter the myth that men are the bread winner of the world” ?
1 Amartya Sen
2 Caroline Mosser
3 Mahbub ul Haq
4 Esther Boserup

Answer: Mahbub ul Haq
11 ‘Beti Bachao' and Beti Padao’ has been officially launched till first quarter of 2016 in how many districts ?
1 262 Districts
2 266 Districts
3 100 Districts
4 161 Districts

Answer: 161 Districts
12 Which State among the following has Common Civil Code ?
1 Kerala
2 Nagaland
3 Goa
4 Jammu and Kashmirü

Answer: Goa
13

Assertion (A) : Women are active throughout the disaster management cycle in mitigation, prevention preparedness, emergency response and recovery.

Reason (R) : The activities of women remain invisible and undervalued which suggest that the gender dimension should be incorporated into disaster prevention, mitigation and recovery.

Which one the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true and (R) is false.
4 (A) is false and (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
14 Female labour force participation is negatively impacted by
1 Women’s interest in extra curricular activities
2 Spread of Mass Media
3 Women’s self perception of need to work
4 Prevalence of information technology

Answer: Women’s self perception of need to work
15 Which of the following Goal with Target of the Sustainable Development Goals says :

“By 2030, achieve full and productive employment and decent work for all women and men, including for young people and persons with disabilities, and equal pay for work of equal value” ?

1 Goal 5.4
2 Goal 11.1
3 Goal 16.6
4 Goal 8.5

Answer: Goal 8.5

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries