Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 6

Questions
1 Which of the following are correct statements about Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA) ?

(a) Providing free and compulsory education to high school children

(b) Increasing the high school enrollment rate from 52% to 75%

(c) Providing secondary school within reasonable distance from any habitation

(d) Providing free secondary education to all

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (c) and (d) only
4 (d) only

Answer: (a), (b) and (c) only
2 Which of the following indicates that The World of Advertising is a highly gendered ?

(a) It reflects often stereotypical assumptions

(b) Being a woman and man is an important identity for people

(c) Objectification of women’s body is the core at advertisement

(d) Advertisement re-inforces the social construction of gender

Code :
1 (a), (c) and (d) only
2 (a), (b), (c) and (d)
3 (a) and (d) only
4 (b) and (c) only

Answer: (a), (c) and (d) only
3 According to UN, which of the following are significant issues that women all over the world are facing ?
1 Gender disparity, Access to Information Technology, Poverty
2 Access to Information Technology, Poverty, Violence against women
3 Poverty, Violence against women, Inclusive democratic participation
4 Gender disparity, Political empowerment, Poverty

Answer: Access to Information Technology, Poverty, Violence against women
4

Assertion (A) : Gender disparity is observed in many sectors with women in a disadvantaged position in India.

Reason (R) : Social and Cultural norms in the country constrain women’s access to Information Technology, education and vocational skills.

Code :
1 (A) is wrong but (R) is correct
2 (A) is correct but (R) is wrong
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A)
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation for (A)

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A)
5 Which of the following areas, women largely remain absent in developing countries ?

(a) Decision making structures in Information Technology

(b) Production of Information Technology

(c) Providing of Internet content

(d) Programming, designing and fixing of computers.

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a) only
3 (b) only
4 (b) and (c) only

Answer: (a), (b), (c) and (d)
6 From Gender perspective, what is necessary to involve for inclusive Participation and Governance ?

(a) Gender mainstreaming of Public Policies

(b) Gender budgeting of Public Policies and Programmes

(c) Gender mainstreaming of ICT Policies and Programmes

(d) Issues of Women Empowerment

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (b), (c) and (d) only
3 (c) and (d) only
4 (a), (c) and (d) only

Answer: (a), (c) and (d) only
7 Why do some people feel concerned for gender and IT in developing countries ?
1 Technology is a panacia for women’s problems in developing countries
2 It can offer new possibilities for women in economic, social and political empowerment
3 IT can level gender in-equalities
4 IT can bring independence and prosperity to women

Answer: It can offer new possibilities for women in economic, social and political empowerment
8

Assertion (A) : Women are more aware that men of the social, economic and environmental needs of their own communities.

Reason (R) : Women, being lesser educated than men have little concern for IT jobs and are more interested in the communities for fulfillment of their psychic gratification.

Code :
1 (A) is correct but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation for (A)
2 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)
3 (A) is wrong but (R) is correct
4 Both (A) and (R) are wrong

Answer: (A) is correct but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation for (A)
9 Which of the following is correct in terms of forming the base for self - reliance and non - alignment in the Pre - Liberalised era ?
1 Centrality of class issue
2 Desire for freedom and dignity
3 Self interest
4 Autonomy and freedom

Answer: Desire for freedom and dignity
10 What is the core concern of women’s organisations and autonomous women’s movements which remained constant ?

(a) Gender equality and development

(b) Social justice and inequity

(c) Freedom and autonomy

(d) Freedom and choice

Code :
1 (a) only
2 (a) and (b)
3 (b) only
4 (a) and (c)

Answer: (b) only
11 Which of the following questions were taken up by autonomous women’s groups ?
1 Class and Caste issues
2 Class struggle and Social justice
3 Self reliance and Non-alignment
4 Economic deprivation and Matters of Class

Answer: Economic deprivation and Matters of Class
12

Assertion (A) : The popular representation of feminism in the media reflects a retreat from questions of class, caste and social justice.

Reason (R) : Media is concerned with issues of grass-root women and work for their justice.

Code :
1 (A) and (R) are correct
2 (A) and (R) are wrong
3 (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation for (A)
4 (A) is correct and (R) is wrong and not the correct explanation for (A)

Answer: (A) is correct and (R) is wrong and not the correct explanation for (A)
13 Which of the following formed an intrinsic part of Feminist Struggles in India ?

(a) Women’s equality for political participation

(b) Gender and Poverty

(c) Equal Remuneration for equal work

(d) Class, caste, tribe, poverty and social justice

Code :
1 (a) only
2 (d) only
3 (a) and (c)
4 (b) and (d)

Answer: (d) only
14 Which of the following is correct with regard to Dalit Women’s Movement ?
1 Dalit women’s movements were happy with autonomous women groups initiatives
2 Dalit women movements were satisfied with the concerns of the women’s organisations
3 Dalit women’s movement worked together with the concern’s of autonomous women’s groups and left oriented women’s movement
4 Dalit women’s movement has expressed dissatisfaction with upper-caste women activists in both the left and the autonomous women’s movements

Answer: Dalit women’s movement has expressed dissatisfaction with upper-caste women activists in both the left and the autonomous women’s movements
15 What is correct about Women’s Studies Movement ?

(a) It has failed in creating rich knowledge base for the discipline.

(b) It has worked to reconstruct knowledge from the vantage point of women.

(c) It has contributed to shape policy at various levels.

(d) It made effort to bring about curriculum change which was pursued in myriad ways.

Code :
1 (b), (c) and (d) only
2 (a), (b), (c), (d)
3 (b) and (c) only
4 (c) and (d) only

Answer: (b), (c) and (d) only

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries