Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 8

Questions
1 Which of the following thinkers viewed that Gender inequality comes from early childhood experiences which lead men to behave themselves to be masculine and women to behave themselves feminine ?
1 Nancy Chodorow
2 Dorothy Dinnerstein
3 Kate Millett
4 Sigmund Freud

Answer: Sigmund Freud
2 Among the following feminists who present a vision of ‘a women strong in mind and body who is not a slave to her passion, her husband or her children’ ?
1 Mary Wollstone Craft
2 Mary Dally
3 Harriet Taylor
4 Margaret Fuller

Answer: Mary Wollstone Craft
3 Which of the following States launched first, transgender Policy in India ?
1 Tamil Nadu
2 Maharashtra
3 Andhra Pradesh
4 Kerala

Answer: Kerala
4 What is correct about “One Billion Rising Movement” ?

(a) It is a global Movement of Women.

(b) It was founded by Monique Wilson.

(c) Its aim was to end rape and sexual violence against women.

(d) It was started in 2009.

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b) and (d) only
3 (a) and (c) only
4 (b) and (c) only

Answer: (a) and (c) only
5 Who is the chairperson of the committee to prepare the New National Education Policy in 2017 ?
1 V. Parthasarathy
2 K. Kasthurirangan
3 Dr. Radhakrishnan
4 Santosh Panda

Answer: K. Kasthurirangan
6 What is/are correct about closed ended schedule ?

(a) It ensures standardization and greater uniformity in presentation of results.

(b) It may furnish a superficial understanding of a phenomenon.

(c) It ensures that responses are pointedly directed towards the requirements of a research problem.

(d) It is simple, quick to administer and is relatively inexpensive.

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b) and (d) only
3 (b), (c) and (d) only
4 (c) only

Answer: (a), (b), (c), (d)
7 In whose purview does vocational education fall in India ?
1 The Ministry of Women and Child Development
2 The National Council for Education, Research and Training
3 The Ministry of Human Resource Development
4 National University of Education, Planning and Administration

Answer: The Ministry of Human Resource Development
8 Among the following feminists who said “She is defined and differentiated with reference to man and not he with reference to her” ?
1 Virginia Woolf
2 Bell Hooks
3 Simone de Beauvoir
4 Dorothy Smith

Answer: Simone de Beauvoir
9 Which is / are the reason for adverse effects of processes of environmental degradation on rural women and female children ?

(a) State policies

(b) Pre - existing gendered division of labour

(c) Systematic gender differences in distribution of subsistence resources (including food and health care) within rural households

(d) Unequal access of men and women to productive resources in rural economy

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a) and (c) only
3 (a), (b) and (d) only
4 (b), (c) and (d)

Answer: (b), (c) and (d)
10 Who is the author of the book : “Something Beautiful for God : Mother Teresa of Calcutta” ?
1 Navin Chawla
2 Anne Seba
3 Malcolm Muggeridge
4 Christopher Hitchens

Answer: Malcolm Muggeridge
11 What could be the considerations for selecting topic of research ?

(a) Structure and State of a discipline.

(b) Preceived relevance of the topic.

(c) The availability of grants for particular themes.

(d) Cost involved in terms of time, money and personnel for the topic.

Code :
1 (b) and (c) only
2 (a), (b) and (c) only
3 (a), (c) and (d) only
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b), (c) and (d)
12 What is considered “Indecent Representation of Women” according to the Indecent representation of women (Prohibition) Act, 1986 ?

(a) Denigrating depiction of the figure of woman in form or body

(b) Depiction of women likely to injure public morality

(c) Modern depiction of women in unconventional jobs

(d) Depiction of figure of women likely to deprave or corrupt public morals

Code :
1 (b), (c) and (d) only
2 (a), (b) and (d) only
3 (a), (b), (c) and (d)
4 (a), (c) and(d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
13 What is true about hypothesis ?

(a) Some research studies are conducted merely to generate hypothesis.

(b) All research studies begin and are carried out with the help of hypothesis.

(c) Hypotheses help to the efficient organization of data.

(d) Hypotheses are formulated in the form of tentative answers to research questions.

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (c) and (d)
3 (b), (c) and (d)
4 (b) and (c) only

Answer: (a), (c) and (d)
14 Who is the Director of the banned Documentary ‘India’s Daughter’ ?
1 Gurinder Chadda
2 Meira Nayar
3 Leslee Udwin
4 Kathrine Mayo

Answer: Leslee Udwin
15 Which of the following is not identified as being primary issue in women’s health by WHO (World Health Organisation) ?
1 Reproductive and maternal health
2 Violence
3 Mental health
4 Communicable diseases

Answer: Communicable diseases

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries