Advertisements

CTET - Solved Questions with Answers | Paper-I

Advertisements
(1) As a teacher, who firmly believes in social constructivist theory of Lev Vygotsky, which of the following methods would you prefer for assessing your students?
[A] Collaborative projects
[B] Standardized tests
[C] Fact-based recall questions
[D] Objective multiple-choice type questions

Comment

Answer: Option [A]
(2) To cater to individual differences in his classroom, a teacher should:
[A] have uniform and standard ways of teaching and assessment
[B] segregate and label children based on their marks
[C] engage in a dialogue with students and value their perspectives
[D] impose strict rules upon his students

Comment

Answer: Option [C]
Advertisements
(3) Assessment is purposeful if:
[A] it induces fear and stress among the students
[B] it serves as a feedback for the students as well as the teachers
[C] it is done only once at the end of the year
[D] comparative evaluations are made to differentiate between the students' achievements

Comment

Answer: Option [B]
(4) According to NCF, 2005, the role of a teacher has to be
[A] authoritative
[B] dictatorial
[C] permissive
[D] facilitative

Comment

Answer: Option [D]
(5) Research suggests that in a diverse classroom, a teacher's expectations from her students ________ their learning.
[A] have a significant impact on
[B] are the sole determinant of
[C] should not be correlated with
[D] do not have any effect on

Comment

Answer: Option [A]
(6) Inclusion of children with special needs
[A] is an unrealistic goal
[B] is detrimental to children without disabilities
[C] will increase the burden on schools
[D] requires a change in attitude, content and approach to teaching

Comment

Answer: Option [D]
(7) "Having a diverse classroom with varied social, children from economic and cultural backgrounds enriches the learning experiences of all students." This statement is
[A] incorrect, because it can confuse the children and they may feel lost
[B] correct, because children learn many skills from their peers
[C] correct, because it makes the classroom more hierarchical
[D] incorrect, because it leads to unnecessary competition

Comment

Answer: Option [B]
(8) A child with hearing impairment:
[A] should be sent only to a school for the hearing impaired and not to a regular school
[B] will not benefit from academic education only and should be given vocational training instead
[C] can do very well in a regular school if suitable facilitation and resources are provided
[D] will never be able to perform on a par with classmates in a regular school

Comment

Answer: Option [C]
(9) Which of the following is a characteristic of a gifted learner?
[A] He gets aggressive and frustrated.
[B] He can feel under stimulated and bored if the class activities are not challenging enough.
[C] He is highly temperamental.
[D] He engages in ritualistic behaviour like hand flapping, rocking, etc.

Comment

Answer: Option [B]
(10) A teacher can enhance learning in her effective elementary classroom by:
[A] offering rewards for small steps in learning
[B] drill and practice competition
[C] encouraging amongst her students
[D] connecting the content to the lives of the students

Comment

Answer: Option [D]

Child Development & Pedagogy - CTET Previous Years Questions and Answers Paper-II

Sections