Advertisements

GST - General Awareness Multiple Choice Questions with Answers for Competitive Exams

(1) The headquarters of GST council is located at _______.
[A] New Delhi
[B] Lucknow
[C] Ahmadabad
[D] Mumbai
[E] Hyderabad

Comment

Answer: Option [A]
(2) Which state became the first state of India to ratify GST bill?
[A] Bihar
[B] Telangana
[C] Assam
[D] Andhra Pradesh
[E] Arunachal Pradesh

Comment

Answer: Option [C]

Assam became the first state in the country to ratify the constitution amendment bill on the Goods and Services Tax (GST) as the assembly unanimously passed the bill.

(3) GST was introduced as the _____ amendment Act.
[A] 100
[B] 101
[C] 102
[D] 103
[D] 104

Comment

Answer: Option [B]
(4) A special purpose vehicle _______ has been launched to cater the needs of GST.
[A] GSTS
[B] GSTR
[C] GSTM
[D] GSTN
[E] GSTC

Comment

Answer: Option [D]

GSTN - Goods and Services Tax Network.

(5) GST threshold limit barring North East (NE) and hilly states is ______ lakh.
[A] 10
[B] 15
[C] 20
[D] 25
[E] 30

Comment

Answer: Option [C]
(6) Who is the chairman of GST council?
[A] RBI Governor
[B] Prime Minister
[C] Finance secretary
[D] President of India
[E] Finance Minister

Comment

Answer: Option [E]

Finance Minister Arun Jaitley is the current chairman of GST council.

(7) GST is a ___ based tax on consumption of goods and services.
[A] Origin
[B] Destiny
[C] Development
[D] Destination
[E] Dividend

Comment

Answer: Option [D]

Destination based tax or consumption tax are levied where goods and services are consumed. In destination-based taxation, exports are allowed with zero taxes whereas imports are taxed on par with the domestic production.

(8) In which year GST was first introduced in India?
[A] 2000
[B] 2002
[C] 2004
[D] 2006
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [A]
(9) In IGST, I stands for
[A] Intra
[B] Integrated
[C] Internal
[D] Innovation
[E] International

Comment

Answer: Option [B]
(10) Indian GST model has how many bands of tax rates?
[A] 2
[B] 3
[C] 4
[D] 5
[E] 6

Comment

Answer: Option [D]

In India GST model has 4 rate structure. They are 0%, 5%, 12%, 18% and 28%.

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz