Advertisements

IAS/IPS Prelims General Awareness - Chemistry MCQs and Answers

Advertisements
(1) Which one of the following is produced during the formation of photochemical smog ?
[A] Nitrogen oxide
[B] Methane
[C] Ozone
[D] Hydrocarbons

Comment

Answer: Option [A]
(2) What is Bisphenol A (BPA) ?
[A] A special type of alloy steel
[B] A medical test for detecting cancer
[C] A chemical used for the development of food packaging materials
[D] A test for testing the use of drugs to improve performance by athletes

Comment

Answer: Option [C]
Advertisements
(3) Which one of the following is the correct sequence in increasing order of molecular weights of the hydrocarbons ?
[A] Butane, propane, ethane and methane
[B] Butane, ethane, propane and methane
[C] Propane, butane, ethane and methane
[D] Methane, ethane, propane and butane

Comment

Answer: Option [D]
(4) Barium in a suitable form is administered to patients before an X-ray examination of the stomach, because
[A] barium salts are white in colour and this helps the stomach to appear clearly in contrast with other regions in the picture
[B] barium is a good absorber of X-rays and this helps the stomach to appear clearly in contrast with the other regions in the picture
[C] barium is a good absorber of y-rays and this helps the stomach to appear clearly in contrast with the other regions in the picture
[D] barium allows X-rays to pass through the stomach on account of its transparency to X-rays

Comment

Answer: Option [B]
(5) The difference between a nuclear reactor and an atomic bomb is that
[A] the chain reaction in nuclear reactor is controlled
[B] the chain reaction in nuclear reactor is not controlled
[C] no-chain reaction takes place in atomic bomb while it takes place in nuclear reactor
[D] No chain reaction takes place in nuclear reactor while in the atomic bomb there is a chain reaction

Comment

Answer: Option [A]
(6) Which one of the following statements is correct ?
[A] Liquid sodium is employed as a coolant in nuclear reactors
[B] Calcium carbonate is an ingredient of tooth paste
[C] Bordeaux mixture consists of sodium sulphate and lime
[D] Zinc amalgams are used as a dental filling

Comment

Answer: Option [A]
(7) The most reactive among the halogens is
[A] Iodine
[B] Bromine
[C] Chlorine
[D] Fluorine

Comment

Answer: Option [D]
(8) Aluminium surface are often ‘anodized’. This means the deposition of a layer of
[A] Zinc oxide
[B] Nickel oxide
[C] Aluminium oxide
[D] Chromium oxide

Comment

Answer: Option [C]
(9) Excessive release of the pollutant carbon monoxide (CO) into the air may produce a condition in which Oxygen supply in the human body decreases. What causes this condition ?
[A] When inhaled into the human body CO is converted into CO2
[B] The inhaled CO has much higher affinity for haemoglobin as compared to Oxygen
[C] The inhaled CO destroyed the chemical structure of haemoglobin
[D] The inhaled CO adversely affects the respiratory centre in the brain

Comment

Answer: Option [B]
(10) Regarding “carbon credits”, which one of the following statements is not correct ?
[A] The carbon credits system was ratified in conjunction with the Kyoto Protocol.
[B] The goal of the carbon credit system is to limit the increase of carbon dioxide emission.
[C] Carbon credits are traded at a price fixed from time to time by the United Nations Environment Programme.
[D] Carbon credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota.

Comment

Answer: Option [C]

Chapters

Read More Chemistry Questions