Business Economics - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries
Questions
37. The supply of a product does not depend on _____________.
- [A] labor costs.
- [B] the number of sellers in the market.
- [C] consumers tastes.
- [D] existing technology
Answer: Option [C]
38. The costs that depend on output in the short run are _____________.
- [A] total variable costs only.
- [B] both total variable costs and total costs.
- [C] total costs only.
- [D] total fixed cost only
Answer: Option [A]
⭐ Make GKSeries Your Preferred Source on Google
Add GKSeries as Preferred Source
39. Marginal cost is defined as
- [A] Total cost divided by output
- [B] Change in output due to a one unit change in an input
- [C] Total product divided by the quantity of input
- [D] Change in total cost due change in output
Answer: Option [D]
40. Implicit costs are ________________.
- [A] equal to total fixed costs.
- [B] payments for self-employed resources.
- [C] comprised entirely of variable costs
- [D] always greater in the short run than in the long run
Answer: Option [B]
41. In the law of variable proportion when TP is Maximum then the MP = ____________
- [A] MP=1
- [B] MP<0
- [C] MP=0
- [D] MP>1
Answer: Option [C]
42. Cobb Douglas production function mainly studies ____________?
- [A] Capital and Labour
- [B] Labour and Entreprenuer
- [C] Land and Labour
- [D] Land and Capital
Answer: Option [A]
43. The cost with which the concept of marginal cost is closely related
- [A] variable cost
- [B] fixed cost
- [C] opportunity cost
- [D] economic cost
Answer: Option [A]
44. ____________ costs are business costs which do not involve any cash payments but for them a provision
is made in accounts
- [A] Private cost
- [B] Social Cost
- [C] Accounting Cost
- [D] Book Cost
Answer: Option [D]
45. The vertical difference between TVC and TC is equal to ____________
- [A] MC
- [B] AVC
- [C] TFC
- [D] None
Answer: Option [C]
46. The rate at which a firm can substitute capital for labour and hold output constant is the
______________.
- [A] marginal rate of production.
- [B] law of diminishing marginal returns
- [C] marginal rate of factor substitution.
- [D] isoquant.
Answer: Option [C]
47. The formula for average variable cost (AVC) is __________________.
- [A] DQ/DTVC
- [B] DTVC/DQ
- [C] TVC/Q
- [D] Q/TVC
Answer: Option [C]
48. In case of oligopoly, number of firms is
- [A] Larger
- [B] Infinite
- [C] One
- [D] Few
Answer: Option [D]