Advertisement

Business Mathematics - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Advertisement
Questions
1. The matrix is an arrangement of numbers in _________
  • [A] m rows & n columns
  • [B] n rows & m columns
  • [C] both A & B
  • [D] none of the above

Answer: Option [A]

2. The rank of the given matrix math-GkSeries
  • [A] 1
  • [B] 2
  • [C] 3
  • [D] 0

Answer: Option [B]

Advertisement
3. If A is math-GkSeries then ρ(A) is _________.
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] 2
  • [D] 3

Answer: Option [C]

4. If A is a singular matrix |A| is _________.
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] any positive value.
  • [D] any negative value.

Answer: Option [A]

5. If A, B are two matrices and K is a scalar then _________.
  • [A] K(A+B) ≠ KA+KB
  • [B] K(A+B) = KA+KB
  • [C] K(A+B) < KA+KB.
  • [D] K(A+B) > KA+KB.

Answer: Option [B]

6. If A,B and C are matrices the associative property is _________.
  • [A] (AB)C < A(BC).
  • [B] (AB)C > A(BC).
  • [C] (AB)C ≠ A(BC).
  • [D] (AB)C = A(BC).

Answer: Option [D]

7. If Aand B are matrices of same order then ___________.
  • [A] A+B = B+A.
  • [B] A+B ≠ B+A.
  • [C] A+B < B+A.
  • [D] A+B > B+A.

Answer: Option [A]

8. When the number of rows and the number of columns of a matrix are equal, the matrix is _________.
  • [A] square matrix .
  • [B] row matrix
  • [C] column matrix.
  • [D] none of these.

Answer: Option [A]

9. A diagonal matrix in which all the diagonal elements are equal is a _________.
  • [A] scalar matrix.
  • [B] column matrix.
  • [C] unit matrix.
  • [D] None of these.

Answer: Option [A]

10. If there is only one column in a matrix, it is called _________.
  • [A] Row matrix .
  • [B] column matrix.
  • [C] square matrix.
  • [D] rectangular matrix.

Answer: Option [B]

11. If the number of rows of a matrix is greater than the number of columns then the matrix is called as __________
  • [A] a row matrix.
  • [B] a column matrix.
  • [C] a rectangular matrix.
  • [D] a square matrix.

Answer: Option [C]

12. A square matrix A is an orthogonal matrix x, if ________
  • [A] AA-1 = I
  • [B] AA-1 = I
  • [C] A = A-1
  • [D] A = A-1

Answer: Option [B]

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group