Advertisement

Education Questions and Answers for Competitive Exams | Education Quiz Set 29

Advertisement
Questions
1 Indirectness in teacher’s behaviour is related to
1 Motivation in the class
2 Involvement of peer groups
3 Learning outcomes of students
4 Effectiveness of teacher presentation

Answer: Learning outcomes of students
2 Which combination of teaching - learning strategy will be considered appropriate by a realist teacher ?
1 Discovery learning
2 Lecturing
3 Observation
4 Guided instruction

Answer:Guided instruction
Advertisement
3 Which philosophy favours the statement “Man is the measure of all things” ?
1 Realism
2 Pragmatism
3 Idealism
4 Naturalism

Answer:Pragmatism
4 In Jain epistemology which one is the basis for true knowledge ?
1 Inductive reasoning
2 Deductive reasoning
3 Dialectic reasoning
4 Naya based reasoning

Answer: Naya based reasoning
5 Which of the following thinkers does not give priority to modern science and technology in education ?
1 Gandhi
2 Tagore
3 Aurobindo
4 Vivekananda

Answer: Gandhi
6 The true value of democratic education as per Indian Constitution lies in :
1 Imparting education to all Indians
2 Attaining 100% literacy in India
3 Making all Indians good citizens of tomorrow
4 Modernization and spiritualization of all Indians

Answer: Imparting education to all Indians
7 The positive realists believe in :
1 Absolute Values
2 Objective Values
3 Emergent Values
4 Subjective Values

Answer: Emergent Values
8 Which of the following statements is not correct ?
1 Teachers act as one of the agent of Social Change
2 Scientific and Technological advancement forms a basic feature of Social Progress
3 As an agent of social progress teachers do influence the value system of the students
4 Social change implies impact of scientific and technological advances

Answer: Scientific and Technological advancement forms a basic feature of Social Progress
9 Which of the following article of the Constitution of India is related to ‘Promotion of educational interests of scheduled castes, scheduled tribes and other weaker sections’ ?
1 Article 14
2 Article 45
3 Article 46
4 Article 30

Answer: Article 46
10 In viewing education in the context of sociological perspective, which of the following statements is true ?
1 Social emancipation cannot be considered a goal of education.
2 Social development does not consider the importance of ‘biological urges’.
3 Interaction between School and Society affects the growth and development of the child.
4 Classroom is the basic agency of socialization of the student

Answer: Interaction between School and Society affects the growth and development of the child.
11 Which of the following functions is not related to school as an agency of education ?
1 Preserving knowledge, values, customs etc.
2 Suggesting ways and means to social development
3 Giving definite solutions to the social problems
4 Socializing children for performing their future role

Answer:Suggesting ways and means to social development
12 “Who is a parent or guardian to provide opportunities for education to his child or, as the case may be, ward between the age of six and fourteen years.” Forms part of fundamental duties under Article 51 (A) of which amendment of the Constitution of India ?
1 Eighty - Sixth Amendment
2 Forty - Second Amendment
3 Forty - Fourth Amendment
4 Seventy - Fourth Amendment

Answer: Forty - Second Amendment
13 Which of the following is essential component of ‘Social Inclusion’ ?
1 Qualitative improvement in women education
2 Every child deserves the same opportunities and experiences
3 Liberal Policy of Merit Scholarship
4 Special Schools for disadvantaged groups

Answer: Every child deserves the same opportunities and experiences
14 Which of the following programmes is related to educational development of adolescent girls ?
1 Sarva Shiksha Abhiyan .
2 Kishori Shakti Vikas Yojana
3 Adult Education Programme
4 Mahila Samakhya

Answer:Kishori Shakti Vikas Yojana
15 Which of the following statements is correct with regard to growth and development ?
1 Growth is psychological and development is physical
2 Growth is physical while development is psychological
3 Both growth and development are psychological
4 Both growth and development are physical

Answer:Growth is physical while development is psychological

View All Education Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group