Education Questions and Answers for Competitive Exams | Education Quiz Set 39

Questions
1 A Review of NPE-1986 Programme of Action (POA) was done by :
1 National Commission for Teachers
2 Yashpal Committee
3 Rama Murti Committee
4 Hansa Mehta Committee

Answer: Rama Murti Committee
2 Establishment of DIETs was the result of one of the recommendations of :
1 Indian Education Commission (1882)
2 University Education Commission (1948-49)
3 Secondary Education Commission (1952-53)
4 National Policy on Education (1986)

Answer:National Policy on Education (1986)
3 Which article of Indian Constitution embodies the provision for early childhood care and education for the children below the age of six years ?
1 Article 45
2 Article 21
3 Article 51
4 Article 350

Answer:Article 45
4 Which of the following is not a typical characteristic of the social development during adolescence
1 Intense self-awareness
2 Moral development
3 Tendency of being away from parents
4 Formation of cliques or associations

Answer: Tendency of being away from parents
5 The pre-operational stage of development as noted by Piaget corresponds to which level of education in the Indian context ?
1 Upper primary level
2 Secondary school level
3 Secondary and Senior secondary level
4 Kindergarten and early primary level of education

Answer: Kindergarten and early primary level of education
6 Reward and punishment are considered to be regulatory devices. In the case of punishment which aspects of individual differences are likely to play a significant role in school education for regulation of behaviour ?
1 Intelligence level of the students.
2 Achievement of learner in a subject.
3 Socio-cultural background of the students.
4 Interest in hobbies.

Answer: Socio-cultural background of the students.
7 ‘Learning by Cathexis’ is a term used by
1 Thorndike
2 Skinner
3 Tolman
4 Hull

Answer: Tolman
8 In backward conditioning, which of the following temporal relationship is studied ?
1 The unconditioned stimulus follows the conditioned stimulus after a lapse of time.
2 The conditioned stimulus precedes the unconditioned stimulus by a few seconds.
3 The unconditioned stimulus precedes the appearance of conditioned stimulus.
4 After termination of a one conditioned stimulus, another conditioned stimulus is presented

Answer: The unconditioned stimulus precedes the appearance of conditioned stimulus.
9 According to Hull in a learning situation, tendency to make a given response to a given stimulus depends on
1 habit strength, drive and incentive motivation.
2 habit strength, extraneous stimulus and oscillation.
3 resistance to extinction, response amplitude and speed of response.
4 habit strength, response latency and threshold value of a response.

Answer: habit strength, drive and incentive motivation.
10 Which of the following theory of personality is an example of trait theory ?
1 Freud’s psychoanalytic theory
2 Allport’s theory of personal disposition
3 Adler’s theory of individual psychology
4 Lewin’s field theory

Answer: Allport’s theory of personal disposition
11 A child on the very first day of his entry to the school campus starts crying like an infant out of the f ear or shows over dependence-proneness on the teacher. This is an example of which kind of defence mechanism ?
1 Displacement
2 Fixation
3 Rationalization
4 Regression

Answer:Regression
12 Which of the following assessment tools of personality is a projective test ?
1 Cattell’s 16 PF
2 Edwards Personal Preference Scale
3 MMPI
4 TAT

Answer:TAT
13 Which of the following personality characteristics is not subject to appraisal ?
1 Interests and values
2 Motivational dispositions
3 Expressive and Stylistic traits
4 Heedfulness and loyalty

Answer: Heedfulness and loyalty
14 An Anecdotal Record is related to :
1 Description of a particular episode/behaviour/event in someone’s case. .
2 Complete record of a child/student during his/her school education.
3 Record of the memories of the school life.
4 Record of small stories.

Answer: Description of a particular episode/behaviour/event in someone’s case.
15 In the Indian context most appropriate stage for vocational guidance is :
1 Kindergarten Stage
2 Elementary Stage
3 Secondary Stage
4 Senior Secondary Stage

Answer:Senior Secondary Stage

View All Education Practice Test Sets