Advertisement

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 12

Advertisement
Questions
1 Which one of Alice Munro’s short stories is about the domestic erosions of Alzheimer’s disease ?
1 “Dear Life”
2 “Runaway”
3 “The Bear Came Over the Mountain”
4 “Dance of the Happy Shades”

Answer: “The Bear Came Over the Mountain”
2 What work begins thus : “It befell in the days of Uther Pendragon, when he was king of all England, and so reigned, that there was a mighty duke in Cornwall that held war against him long time” ?
1 Sir Gawain and the Green Knight
2 Le Morte D’arthur
3 Confessio Amantis
4 Piers Plowman

Answer:Le Morte D’arthur
Advertisement
3 __________ is the subject of Asif Currimbhoy’s play, Inquilab.
1 The Naxalite movement
2 The Freedom movement
3 The Non-Cooperation movement
4 The Khilafat movement

Answer:The Naxalite movement
4 Tom Stoppard’s play Rosencrantz and Guildenstern are Dead, being metatheatrical, lays bare the constructed nature of theatrical performance. In referring to Hamlet’s end and the Elizabethan stage conditions lacking curtains one of the characters of Stoppard’s play says : “No one gets up after death - there is no applause - there is only silence and some second hand clothes, and that’s death”. Who makes this statement ?
1 Rosencrantz
2 Guildenstern
3 The Player
4 Hamlet

Answer: Guildenstern
5 Who among the following, has translated the classic Malayalam novel, Chemmeen ?
1 A. K. Ramanujan
2 Anita Nair
3 Nandini Nopany
4 Gita Krishnankutty

Answer:Anita Nair
6 Which Victorian poet is the author of the following lines ?

“God himself is the best Poet,

And the Real is His song.”

1 Lord Tennyson
2 Robert Browning
3 Matthew Arnold
4 Elizabeth Barrett Browning

Answer:Elizabeth Barrett Browning
7 Allen Ginsberg’s “Howl”, a key work of the Beat Movement, was dedicated to __________.
1 Lucien Carr
2 Carl Solomon
3 Herbert Huncke
4 Jack Kerouac

Answer:Carl Solomon
8 In his views on the death of Cordelia in King Lear, which is the ground NOT specifically cited by Samuel Johnson ?
1 It is contrary to the natural ideas of justice.
2 It is contrary to neoplatonic idea of decorum.
3 It is contrary to the hope of the reader.
4 It is contrary to the faith of chronicles.

Answer: It is contrary to neoplatonic idea of decorum.
9 Which of the following plays by David Hare is NOT part of a trilogy of ‘state of the nation’ plays ?
1 The Absence of War
2 Racing Demon
3 The Power of Yes
4 Murmuring Judges

Answer: The Power of Yes
10 Chimamanda Adichie’s last novel, Americanah (2013) centres on the romantic and existential struggles of a young Nigerian woman studying in the United States and finding success as a blogger. What is her blogging about ?
1 poverty
2 development
3 race
4 religion

Answer: race
11 Why does Father Dolan punish Stephen with the pandybat in Joyce’s Portrait of the Artist as a young Man ?
1 Stephen is talking to another student to get the answer to a Latin problem.
2 Stephen is not doing his work because his glasses are broken.
3 Stephen is looking out of the window towards the infirmary.
4 Stephen is lost in remembering his mother’s farewell and cannot hear Father Dolan calling out his name.

Answer: Stephen is not doing his work because his glasses are broken.
12 Using a non - linear narrative, this American novel explores the psychic damage to a veteran of World War II and shows how a measure of healing is attained through his acceptance of Laguna myths and rituals. Identify the work :
1 Dred
2 Beloved
3 Ceremony
4 End Zone

Answer: Ceremony
13 What illusion does Lyuba Ranevsky in Anton Chekhov’s play The Cherry Orchard have as she looks at the orchard ?
1 She sees it gleaming with a bluish aura.
2 She sees her dead mother walking through the orchard.
3 She sees it full of ripe fruits without a trace of leaves.
4 She sees her childhood friends playing in the orchard.

Answer:She sees her dead mother walking through the orchard.
14 From which source did Swift get the idea of writing “Verses on the Death of Dr. Swift” ?
1 In a conversation with John Gay
2 After a reading of a maxim by la Rochefoucauld
3 While taking a walk near Dublin’s St. James’s graveyard
4 After reading Richard Burton’s Anatomy of Melancholy

Answer: After a reading of a maxim by la Rochefoucauld
15 Two of the following words were borrowed from French after the Norman Conquest.

(a) mutton

(b) pork

(c) sheep

(d) swine

The right combination according to the code is :

1 (a) and (b)
2 (a) and (c)
3 (b) and (d)
4 (c) and (d)

Answer:(a) and (b)

View All English Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group