Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 15

Questions
1 Which novel by Joseph Conrad presents a young captain who like Coleridge’s Ancient Mariner is haunted by the “vision of a ship drifting in calm and swinging in light airs, with all the crew dying slowly about her decks” and who feels “the sickness of my soul... the weight of my sins... my sense of unworthiness” ?
1 Under Western Eyes
2 The Shadow Line
3 Victory
4 The Rescue

Answer: The Shadow Line
2 In his Defence of Poesy which of the following works does Sidney commend as good examples of English Poesy ?

I. The Mirror of Magistrates

II. The Shepherd’s Calendar

III. Lament for the Makers

IV. Ballad of Scottish King

The right combination according to the code is :

1 I and III
2 I and IV
3 I and II
4 II and III

Answer:I and II
3 Who among the following dismissed Ulysses as “a misfire” ?
1 Virginia Woolf
2 Wyndham Lewis
3 E.M. Forster
4 D.H. Lawrence

Answer:Virginia Woolf
4 Which of the following works Daniel Defoe offered his readers as a collection of “Strange Surprising Adventures” ?
1 Moll Flanders
2 Robinson Crusoe
3 Roxana
4 Captain Singleton

Answer: Robinson Crusoe
5 In Charlotte Bronte’s Jane Eyre, what does Mr. Brocklehurst accuse Jane of when he visits Lowood School ?
1 Laziness
2 Stealing
3 Lying
4 Spying

Answer:Lying
6 William Faulkner’s As I Lay Dying contains one of the shortest chapters in literary history. Which of these sentences is the chapter in its entirety ?
1 “For the love of God, where is my hat ?”
2 “My mother is a fish.”
3 “Addie Bundren was dead, to begin with.”
4 “Apricot jam is the worst sort of jam.”

Answer:“My mother is a fish.”
7 The prelude to Middlemarch makes a reference to the particular history of a remarkable woman, _____.
1 St. Agnes
2 St. Theresa
3 St. Joan
4 St. Carmel

Answer:St. Theresa
8
“O, for a draught of vintage ! that hath been
Cooled a long age in the deep-delved earth,

Tasting of Flora and the country green,
Dance, and Provencal song, and sunburnt mirth !”

The above description is an example of

1 Paronomasia
2 Synaesthesia
3 Aphaeresis
4 Synecdoche

Answer: Synaesthesia
9 The term, “poetic justice,” to designate the idea that the good are rewarded and the evil punished, was devised by
1 Aristotle
2 John Dryden
3 Thomas Rhymer
4 Ben Jonson

Answer: Thomas Rhymer
10 ______ is the producer of the first complete printed English Bible.
1 Jerome
2 William Tyndale
3 Miles Coverdale
4 Bede

Answer: Miles Coverdale
11 In The Fall of Hyperion : A Dream Keats sees a ladder leading upwards and is addressed by a prophetess in the following words : “None can usurp this height … / But those to whom the miseries of the world / Are misery, and will not let them rest.” Who is the prophetess ?
1 Urania.
2 Moneta.
3 Melete.
4 Mneme.

Answer: Moneta
12 Virginia Woolf’s To the Lighthouse has a tripartite structure. The three parts are named the following EXCEPT :
1 The Sky
2 The Window
3 Time Passes
4 The Lighthouse

Answer: The Sky
13 Which novel by Patrick White is based on the story of Ludwig Leichhardt, the Prussian naturalist who explored Australia in the mid-1840s, in which White’s fictional hero says when asked about navigation – “The Map? I will first make it” ?
1 The Tree of Man
2 Voss
3 Riders in the Chariot
4 The Solid Mandala

Answer:Voss
14 Who among the following is not a character in William Golding’s Lord of the Flies ?
1 Ralph
2 Piggy
3 Peter
4 Jack

Answer: Peter
15 Dante Gabriel Rossetti founded the Pre-Raphaelite Brotherhood which included

I. Holman Hunt

II. Arthur Hugh Clough

III. Gerald Manley Hopkins

IV. John Millais

The right combination according to the code is

1 II and III
2 I and IV
3 I and III
4 II and IV

Answer:I and IV

View All English Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test