Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 19

Questions
1 The plot of this Coetzee novel unravels the narrative of a poor man of colour trying to survive in a civil-war situation, never taking sides. Identify the novel.
1 Disgrace
2 Age of Iron
3 Waiting for the Barbarians
4 Life and Times of Michael K.

Answer: Life and Times of Michael K.
2 Which of the following lines of T.S. Eliot is used by Anita Desai as the epigraph for her novel, Baumgartner’s Bombay ?
1 “I will show you fear in a handful of dust,” The Waste Land
2 “In my beginning is my end”, “East Coker”
3 “Human kind cannot bear very much reality”, “Burnt Norton”
4 “I have measured out my life with coffee spoons,” “Love Song of J. Alfred Prufrock”

Answer:“In my beginning is my end”, “East Coker”
3 In the General Prologue to The Canterbury Tales which two characters are examples of deep Christian goodness ?

I. the Summoner

II. the Parson

III. the Ploughman

IV. the Pardoner

The right combination according to the code is

1 I and II
2 II and IV
3 II and III
4 I and IV

Answer:II and III
4 Identify Falstaff’s first words in Henry IV, Part I :
1 “Now, Harry, what time of day is it, lad ?”
2 “Now, Hal, what time of day is it, lad ?”
3 “Now, Harry, what time of night is it, lad ?”
4 “Now, Hal, what time of night is it, lad ?”

Answer: “Now, Hal, what time of day is it, lad ?”
5 Anna Barbauld, Laetitia Elizabeth London, Charlotte Smith, Mary Robinson and Felicia Hemans are
1 first wave feminists
2 women poets of the Romantic period
3 Victorian writers of popular fiction
4 nineteenth century stage artists

Answer:women poets of the Romantic period
6 Ray Bradbury has titled one of his short story collections – Golden Apples of the Sun – after the last line of a W.B. Yeats poem. Which poem ?
1 “The Death of Cuchulain”
2 “The Peacock”
3 “The Hour Before Dawn”
4 “The Song of Wandering Aengus”

Answer:“The Song of Wandering Aengus”
7 Which play by Tom Stoppard set in Zurich during the First World War presents a character’s interactions with James Joyce as he was writing Ulysses, Tristran Zara during the rise of Dadaism, and Lenin leading up to the Russian Revolution, all of whom were living in Zurich at that time ?
1 After Magritte
2 Dirty Linen
3 Artist Descending a Staircase
4 Travesties

Answer:Travesties
8 “Most blameless is he, centered in the sphere Of common duties, decent not to fail In offices of tenderness…” In these lines from “Ulysses”, what does Ulysses suggest about Telemachus ?
1 He shows heroic qualities.
2 He is patient and selfless.
3 He is very much like his father.
4 He may be too tender-hearted to be king.

Answer: He is patient and selfless.
9 In Restoration comedies the following is true EXCEPT
1 the London life of hedonistic young men is portrayed.
2 names encapsulate traits.
3 unchaste women, widows and cuckolds scarcely make an appearance.
4 the heroines seek a say in the choice of a marriage partner.

Answer:unchaste women, widows and cuckolds scarcely make an appearance.
10 What happens to the character Boy at the end of Luigi Pirandello’s play Six Characters in Search of an Author ?
1 He drowns in the fountain
2 He is shot dead by the Father
3 He leaves the stage alone
4 He commits suicide

Answer: He commits suicide
11 Which of the following adjectives will not apply to Becky Sharp, a major character in Vanity Fair ?
1 ambitious.
2 energetic.
3 wellborn.
4 scheming.

Answer:wellborn.
12 Which character in Anton Chekhov’s play, The Cherry Orchard, first suggests the selling of the orchard ?
1 Trofimov
2 Yephikodov
3 Lopakhin
4 Varya

Answer: Lopakhin
13 Identify the correct chronological sequence of the founding of the following 18th century English periodicals :
1 Tatler – Spectator – The Gentleman’s Magazine – Rambler
2 Spectator – Tatler – The Gentleman’s Magazine – Rambler
3 Rambler – Tatler – Spectator – The Gentleman’s Magazine
4 Tatler – Spectator – Rambler – The Gentleman’s Magazine

Answer:Tatler – Spectator – The Gentleman’s Magazine – Rambler
14 Who identified “strangled articulateness” as a theme in Canadian writing ?
1 Margaret Atwood
2 Northrop Frye
3 Michael Ondaatjee
4 Joy Kogawa

Answer: Northrop Frye
15 Identify the gynocritics in the following list :

I. Alice Jardine

II. Elaine Showalter

III. Sandra Gilbert

IV. Kate Millett

The right combination according to the code is

1 I and II.
2 II and IV.
3 II and III.
4 III and IV.

Answer:II and III.

View All English Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test