Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 21

Questions
1 The novel Maurice by E.M. Forster appeared posthumously in 1971. It had a homosexual theme, so Forster considered its subject matter too indelicate for publication during his life time. It was influenced by a writer who was a socialist and open homosexual. Identify the writer.
1 Oscar Wilde
2 Edward Carpenter
3 W.H. Auden
4 E.F. Benson

Answer: Edward Carpenter
2 Who among the following has elaborated on the “Indianisation” of English ?
1 L.M. Khubchandani
2 B. Kumaravadivelu
3 B.B. Kachru
4 Rajendra Singh

Answer:B.B. Kachru
3 These are four models of relating literature to history. Which of the following is associated with formalism ?
1 Literary texts are universal and transcend history : the historical context of their production and reception has no bearing on the literary work which is aesthetically autonomous, having its own laws, being a world into itself.
2 The historical context of a literary work is integral to a proper understanding of it : the text is produced within a specific historical context but in its literariness it remains separate from that context.
3 Literary works can help us to understand the time in which they are set : realist texts in particular provide imaginative representations of specific historical moments, events or periods.
4 Literary texts are bound up with other discourses and rhetorical structures : they are part of a history that is still in the process of being written.

Answer:Literary texts are universal and transcend history : the historical context of their production and reception has no bearing on the literary work which is aesthetically autonomous, having its own laws, being a world into itself.
4 As Gunter Grass’s novel The Tin Drum opens we find Oskar Matzerath
1 on the war front entertaining the soldiers as part of a band of dwarfs.
2 in a mental hospital writing his story.
3 admitted in a hospital after his fatal fall in the wine cellar.
4 watching a ball in which the young ladies ignore his presence.

Answer: in a mental hospital writing his story.
5 D.H. Lawrence’s 1926 novel The Plumed Serpent is set in which country ?
1 Egypt
2 South Africa
3 Mexico
4 Peru

Answer:Mexico
6 Which two writers can be described as writing historical novels ?

I. Sir Walter Scott

II. Charlotte Bronte

III. Maria Edgeworth

IV. Jane Austen

The right combination according to the code is

1 I and II
2 II and III
3 I and III
4 III and IV

Answer:I and III
7 In The Advancement of Learning Bacon noted the need for more studies of

I. moral knowledge

II. forbidden knowledge

III. civil knowledge

IV. spiritual knowledge

The right combination according to the code is

1 I and III
2 I and IV
3 II and III
4 II and IV

Answer:I and III
8 Which among the following texts purports to be the autobiography of a mad German philosopher edited by an equally fictitious editor ?
1 Sartos Resartus
2 The Dream of Gerontius
3 The Professor
4 Felix Holf

Answer: Sartos Resartus
9 As Sidney argues in A Defence of Poesy which discipline is more useful and praiseworthy – history or poetry ?
1 History “being captivated to truth” is more useful than poetry.
2 Poetry where man can see “virtue exalted and vice punished” is more useful than history.
3 History is more useful for poetry is “an encouragement to unbridled wickedness”.
4 History and poetry are synonymous, and so both are useful.

Answer:Poetry where man can see “virtue exalted and vice punished” is more useful than history.
10 In Bunyan’s Pilgrim’s Progress Christian and his friend faithful cause a commotion at the Vanity Fair for many reasons. Which of the following statements is not true of their appearance at the fair ?
1 They are dressed differently than the other fair-goers.
2 They speak the language of the Bible at the fair.
3 They sample every entertainment at the fair.
4 They refuse to look at the merchandise at the fair.

Answer: They sample every entertainment at the fair.
11 What does the title Morte d’Arthur mean ?
1 Arthur mortified.
2 Death of Arthur.
3 Castle of Arthur.
4 Burial of Arthur.

Answer:Death of Arthur.
12

Assertion (A) : Characters in novels are people whose secret lives are visible or might be visible. We are people whose secret lives are invisible.

Reason (R) : Even when novels are about wicked people, they can solace us; they suggest a more manageable human race, they give us the illusion of seeing clearly and of power.

In the light of the statements above

1 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is right, but (R) is wrong.
4 (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
13 What is the fate of ignorance in Bunyan’s Pilgrim’s Progress ?
1 He drowns in the River of Death
2 He enters the Celestial City
3 He finds the Truth
4 He discovers the way to Hell

Answer:He discovers the way to Hell
14 God is referred to as “The President of Immortals” in
1 Paradise Lost
2 Waiting for Godot
3 Tess of the D’urbervilles
4 The White Devil

Answer: Tess of the D’urbervilles
15 The phrase “loud colour” is an example of
1 Synecdoche
2 Synaesthesia
3 Redundancy
4 Paraleipsis

Answer:Synaesthesia

View All English Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test