Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 23

Questions
1 In More’s Utopia what religion is practised by the Utopians ?
1 Belief in a single, infinite power and sun, moon and planetary worship
2 Islam
3 Judaism
4 Buddhism

Answer: Belief in a single, infinite power and sun, moon and planetary worship
2 In Book 5 of prelude, Wordsworth dreams of an Arab in the desert after reading which great work ?
1 Cervantes’s Don Quixote
2 Coleridge’s “Rime of the Ancient Mariner”
3 Euclid’s Elements
4 Shakespeare’s The Tempest

Answer:Cervantes’s Don Quixote
3 Lady Dedlock is a character in Dickens’s
1 Bleak House
2 Great Expectations
3 David Copperfield
4 Hard Times

Answer:Bleak House
4 Which Keat’s poem was originally intended to be part of a collection of verse-tales based on stories by Boccaccio ?
1 The Eve of St. Agnes
2 Lamia
3 Isabella
4 Hyperion

Answer: Hyperion
5 Where does Conrad’s Heart of Darkness begin ?
1 The Congo
2 The Thames
3 Belgium
4 The Atlantic

Answer:The Thames
6 In Gullivers Travels which of the following ideas is not a product of the Academy of Lagado ?
1 A random sentence-generating machine.
2 A proposal to end speech altogether, by carrying around sacks of the things that words signify.
3 A project for truncating words and shortening sentences by leaving out verbs.
4 A digestible dictionary, written on a wafer.

Answer:A digestible dictionary, written on a wafer.
7 Which of the following stories is NOT written by Nathaniel Hawthorne ?
1 “The Minister’s Black Veil”
2 “Young Goodman Brown”
3 “The Purloined Letter”
4 “My Kinsman, Major Molineux”

Answer:“The Purloined Letter”
8 What attributes of Shakespeare’s characterization does Johnson admire in his preface to Shakespeare ?
1 The way his characters represent particular times and places.
2 The way his characters exhibit quirks representative of their humours or professions.
3 The way his characters portray the general passions and principles of human nature.
4 The way his characters portray real individuals.

Answer: The way his characters portray the general passions and principles of human nature.
9 According to Foucault sexuality points to discourses about all the following EXCEPT
1 Medicine
2 Anthropology
3 Psychology
4 Criminology

Answer:Anthropology
10 “All Arabia breathes from yonder box.” This line from The Rape of the Lock is an example of
1 periphrasis
2 innuendo
3 metonymy
4 chiasmus

Answer: metonymy
11 Who among the following addresses the reader in a substantial Preface to Robert Burton’s Anatomy of Melancholy ?
1 Zelotopia
2 Democritus Junior
3 St. JoanDemocritus
4 Solitudo

Answer:Democritus Junior
12 Which of these is the best paraphrase of the line, “the paths of glory lead but to the grave” ?
1 Those who seek glory often die in its pursuit.
2 Everyone dies, even the famous and glorious.
3 Everyone dies, even the famous and glorious.
4 Everyone dies, even the famous and glorious.

Answer: Everyone dies, even the famous and glorious.
13 Which novel did James Joyce call “the English Ulysses” ?
1 Robinson Crusoe
2 Clarissa
3 Vanity Fair
4 Great Expectations

Answer:Robinson Crusoe
14 What narrative perspective does Chaucer employ in the opening of “The General Prologue” ?
1 A first-person “I”
2 Omniscience
3 Third person
4 Free indirect discourse

Answer: A first-person “I”
15 A fragmentary unfinished novel entitled Emma was published in Cornhill Magazine. Identify the author.
1 Elizabeth Gaskell
2 Charlotte Bronte
3 Emily Bronte
4 George Eliot

Answer:Charlotte Bronte

View All English Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test