Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 35

Questions
1
Sweet is the lore which nature brings;
Our meddling intellect
Mis-shapes the beauteous forms of things :
We murder to dissect.

– Wordsworth

1 Nature is incomplete without a human witness to attest to its beauty.
2 Human endeavours will succeed only if the laws of nature are taken into account.
3 Nature yields a pleasure superior to that derived from intrusive human inquiry.
4 The flaws inherent in human nature are also evident in the natural world.

Answer: Nature yields a pleasure superior to that derived from intrusive human inquiry.
2 Which of the following is correct as the natural order of language acquisition ?
1 Listening - Reading - Speaking - Writing
2 Writing - Reading - Listening - Speaking
3 Listening - Speaking - Reading - Writing
4 Reading - Listening - Speaking - Writing

Answer:Listening - Speaking - Reading - Writing
3 Which of the following statements is NOT TRUE regarding the poems of Derek Walcott ?
1 His poem “Goats and Monkeys” has an epigraph from Shakespeare’s Othello
2 In “The Sadhu of Couva” Walcott refers to Diwali, Hanuman and the Ramayana
3 Walcott has written a poem entitled “Jean Rhys”
4 In “A Far Cry From Africa” Walcott depicts his divided loyalties in the context of the Changuna Uprising

Answer:In “A Far Cry From Africa” Walcott depicts his divided loyalties in the context of the Changuna Uprising
4 In Shakespeare’s time who owned the rights to a theatrical script ?
1 the playwright(s)
2 the patron of the acting company
3 the printer
4 the acting company

Answer: the acting company
5 Which of the following sentences uses more than three cohesive devices ?
1 At that time a person could drive for miles without seeing a house.
2 All of them could recite the poem yesterday.
3 You can use a pencil, though not a pen, to write your name.
4 As soon as Mohan entered the stadium the crowd cheered.

Answer:You can use a pencil, though not a pen, to write your name.
6 Which of the following is NOT TRUE of the New Bolt Report, “The Teaching of English in England” ?
1 It was commissioned in 1919.
2 It urged the teaching of the national literature.
3 It proposed the teaching of English Literature at the university level.
4 It aimed at uniting divided classes after the war.

Answer:It proposed the teaching of English Literature at the university level.
7 This revenge tragedy opens with the long soliloquy of the protagonist carrying the skull of his poisoned fiance9 and swearing vengeance for the old Duke who has committed the vicious act. Identify the play.
1 The Spanish Tragedy
2 The Revenger’s Tragedy
3 The Duchess of Malfi
4 The Changeling

Answer:The Revenger’s Tragedy
8 What did Anthony Trollope seek to criticize through the character Mr. Slope ?
1 Methodism
2 Low Churchmen
3 High Church doctrine
4 Anglicanism

Answer: Low Churchmen
9 “To refer to symbols as ‘Lacanian symbols’, to dub self-doubt as ‘Lacanian self-doubt’, and to call reflections in a mirror ‘Lacanian reflections’ is not to read the mind from a perspective informed by Lacan. Nor do parenthetical references to Barthes’ hermeneutic code and Foucault’s analysis of sexual discourse constitute an interpretation necessarily different from that of traditional humanist criticism”.
The author of the passage is objecting to critics who __________.
1 try to force a parallel between recent critical approaches and traditional humanist criticism.
2 decoratively apply the names and terminology of recent critical theories without employing the methodology.
3 attempt to reduce the study of literature to a hunt for coded messages and symbols.
4 stubbornly maintain a traditional notion of the role of criticism while refusing to acknowledge new theoretical developments.

Answer:decoratively apply the names and terminology of recent critical theories without employing the methodology.
10 Peter Ackroyd’s first novel, The Great Fire of London, picks up the historical echoes and artfully deploys a Dickens novel as an intertext. Identify the source Dickens text.
1 Great Expectations
2 Little Dorrit
3 Martin Chuzzlewit
4 Old Curiosity Shop

Answer: Little Dorrit
11 Which of the following plays by Henrik Ibsen deals with the perils that await the emancipated woman in a society which is not ready to accept her ?
1 A Doll’s House
2 An Enemy of the People
3 Hedda Gabler
4 Pillars of Society

Answer: Hedda Gabler
12 “Yet it is the masculine values that prevail”, observed a famous writer “Speaking cruelly”, she continued, “football and sport are ‘important’, the worship of fashion, the buying of clothes ‘trivial’.”
Name the author and the text.
1 Mary Wollstonecraft, A Vindication of the Rights of Woman
2 Audre Lorde “Age, Race, Class...”
3 Virginia Woolf, A Room of One’s Own
4 Jean Rhys, After Leaving Mr. Mackenzie

Answer: Virginia Woolf, A Room of One’s Own
13 According to coleridge, the “secondary imagination” “dissolves, diffuses, __________, in order to recreate...”. Choose the right word for the blank.
1 disintegrates
2 dissipates
3 displaces
4 dissociates

Answer:dissipates
14 Beginning 1996, an Indian publisher commenced the publication of a series of modern Indian novels in English translation. By 2003, it had published eighty novels of repute from almost all Indian languages. Identify the publisher.
1 Asia Publishing House
2 Macmillan India
3 Jaico
4 Arnold Heinemann

Answer:Macmillan India
15 William Dunbar’s Lament for the makers is about :
1 kings
2 priests
3 poets
4 peasants

Answer:poets

View All English Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test