Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 45

Questions
1 In Thomas More’s Utopia which of the following leisure pastimes is not a favourite among Utopians ?
1 Music
2 Public lectures
3 Conversation
4 Dicing and cards

Answer: Dicing and cards
2 Which of the following statements does not describe Michel Foucault’s position ?
1 In Foucault’s work sexuality is literally written on the body.
2 Power operates through discourse.
3 There is connection between power and knowledge.
4 Where there is power, it is possible to find resistance.

Answer:In Foucault’s work sexuality is literally written on the body.
3 In which year did the Great Exhibition take place ?
1 1851
2 1857
3 1861
4 1871

Answer:1851
4 When Fidessa says, “O but I fear the fickle freakes …./ Of fortune false, and oddes of armes in field” (Faerie Queene, Book I, Canto 5), this is a fine example of
1 Alliteration
2 Allegory
3 Assonance
4 Antithesis

Answer: Alliteration
5 Which of the following phrases is not found in Thomas Gray’s “Elegy written in a Country Churchyard” ?
1 “Far from the madding crowd”
2 “A youth to Fortune and Fame unknown”
3 “Full many a flower is born to blush unseen”
4 “All nature is but art, unknown to thee”

Answer:“All nature is but art, unknown to thee”
6 Robert Browning’s “Rabbi Ben Ezra” is a defence of
1 youth against old age
2 old age against youth
3 power against knowledge
4 knowledge against power

Answer:old age against youth
7 In Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales, the pilgrims, like the medieval society of which they are a part, are made up of three social groups or “estates”. What are the three estates ?
1 Nobility, church and commoners.
2 Royalty, nobility and peasantry.
3 Royalists, republicans and peasants.
4 Country, city and commons.

Answer:Nobility, church and commoners.
8 Which novel of Toni Morrison tells the wrenching story of a protagonist who murders her child rather than to allow him/her to live as a slave ?
1 Sula
2 Tar Baby
3 Song of Solomon
4 Beloved

Answer: Beloved
9 Who among the following translated Homer ?
1 Thomas Gray
2 Samuel Johnson
3 Oliver Goldsmith
4 Alexander Pope

Answer:Alexander Pope
10 Shyam Selvadurai’s Funny Boy is a
1 Picaresque novel
2 Epistolary novel
3 Diary novel
4 Coming-of-age novel

Answer: Coming-of-age novel
11 When was the English ban on James Joyce’s Ulysses lifted ?
1 1924
2 1945
3 1936
4 1962

Answer: 1936
12 Who among the following is not an imagist ?
1 Ezra Pound
2 W.B. Yeats
3 Amy Lowell
4 T.E. Hulme

Answer: W.B. Yeats
13 Thomas Carew’s Poems appeared in print in 1640 and contain a variety of amorous addresses to and reflections on, a fictional mistress known as
1 Celia
2 Julia
3 Anne
4 Melanie

Answer:Celia
14 Who among the following is not a myth critic ?
1 Robert Graves
2 Raymond Williams
3 Francis Fergusson
4 Northrop Frye

Answer:Raymond Williams
15 According to Northrop Frye there are four main narrative genres associated with the seasonal cycle of spring, summer, autumn and winter. They are comedy, ________, tragedy and irony (satire). Which is the second one ?
1 Romance
2 Epic
3 Fiction
4 Novel

Answer:Romance

View All English Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test