Advertisement

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 49

Advertisement
Questions
1 When one says that “someone is no more” or that “someone has breathed his/ her last”, the speaker is resorting to
1 euphism
2 euphony
3 understatement
4 euphemism

Answer: euphemism
2 Which of the following are “companion poems” ?
1 “Gypsy songs” and “Songs and Sonnets”
2 “L’Allegro” and “II Penseroso”
3 “The Good Morrow” and “The Sun Rising”
4 “Full Fathom Five” and “Hark, Hark! the Lark”

Answer:“L’Allegro” and “II Penseroso”
Advertisement
3 What does the term episteme signify ?
1 Knowledge
2 Archive
3 Theology
4 Scholarship

Answer:Knowledge
4 Which of the following is a better definition of an image in literary writing ?
1 A reflection
2 A speaking picture
3 A refraction
4 A reflected picture

Answer: A speaking picture
5 Whom did Keats regard as the prime example of ‘negative capability’ ?
1 John Milton
2 William Wordsworth
3 William Shakespeare
4 P.B. Shelley

Answer:William Shakespeare
6 Charles Dickens’s A Tale of Two Cities begins with the sentence
1 It was the best of times, it was the worst of times.
2 It was the brightest of times, it was the darkest of times.
3 It was the richest of times, it was the poorest of times.
4 It was the happiest of times, it was the saddest of times.

Answer:It was the best of times, it was the worst of times.
7 The works of Gerard Manley Hopkins were published posthumously by
1 Edwin Muir
2 Edward Thomas
3 Robert Bridges
4 Coventry Patmore

Answer:Robert Bridges
8 Why does Lovewit in Ben Jonson’s play The Alchemist leave his house, setting the stage for his servant Face, alongwith Subtle, a fake alchemist to fleece people ?
1 To visit his father who left him long ago.
2 To find out new sources of minting money.
3 Because of an epidemic of plague.
4 To make a pilgrimage.

Answer: Because of an epidemic of plague.
9 By the end of the nineteen fifties novelists like Stan Barstow, Sid Chaplin, Alan Sillitoe and David Storey were routinely lumped together as representatives of “Kitchen-sink realism”. Who in 1954 wrote the article “The Kitchen Sink”, calling attention to the gritty and direct realism ?
1 Martin Harrison
2 Stan Smith
3 David Sylvester
4 Philip Callow

Answer:David Sylvester
10 Which of the following is not an allegorical character in the play Everyman ?
1 Kindred
2 Strength
3 Christian
4 Discretion

Answer: Christian
11 Who among the following translators is notable as the first translator of Bhagavad Gita into English ?
1 Charles Wilkins
2 Nathaniel Halhead
3 William Jones
4 Barbara Stoler Miller

Answer: Charles Wilkins
12 In Biographia Literaria S.T. Coleridge defines the imagination as the faculty by which
1 the soul perceives the phenomenal diversity of the universe.
2 the soul perceives the spiritual unity of the universe.
3 the mind acquires images by its associative power.
4 the mind separates images by its discriminatory power.

Answer: the soul perceives the spiritual unity of the universe.
13 Why do the Houyhnhnms have so few words in their language ?
1 Their wants and passions are fewer than human wants and passions, and they need fewer words.
2 They consider language to be morally corrupt and prefer to remain silent.
3 They find speech difficult because they are horses.
4 They prefer action to words.

Answer:Their wants and passions are fewer than human wants and passions, and they need fewer words.
14 Identify the title of A.D. Hope’s first published book of poems.
1 Native Companions
2 The Wandering Islands
3 A Midsummer Eve’s Dream
4 The Cave and the Spring

Answer:The Wandering Islands
15 Which of the following is an incorrect assumption in language teaching ?
1 Learners acquire language by trying to use it in real situations.
2 Learners’ first language plays an important role in learning.
3 Language teaching should have a focus on communicative activities.
4 Language teaching should give importance to writing rather than speech.

Answer:Language teaching should give importance to writing rather than speech.

View All English Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group