Advertisement

English Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | English Quiz Set 50

Advertisement
Questions
1 The Bhasmasura myth is used in R.K. Narayan’s _________.
1 The Man-Eater of Malgudi
2 The Financial Expert
3 The English Teacher
4 The World of Nagaraj

Answer: The Man-Eater of Malgudi
2 Select the right chronological sequence of the date of Bible translations.
1 King James Version – Tyndale –Revised Standard Version – Holman Christian Standard Bible
2 Revised Standard Version – King James Version – Tyndale – Holman Christian Standard Bible
3 Tyndale – King James Version – Revised Standard Version – Holman Christian Standard Version
4 Revised Standard Version – Holman Christian Standard Bible – King James Version– Tyndale

Answer:Tyndale – King James Version – Revised Standard Version – Holman Christian Standard Version
Advertisement
3 The last word in James Joyce’s Finnegans Wake is
1 No
2 The
3 Morning !
4 Jaysus

Answer:The
4

Assertion (A) : In so far as we are taught how to read, what we engage are not texts but paradigms.

Reason (R) : We appropriate meaning from a text according to what we need or desire, or, in other words, according to the critical assumptions or predispositions that we bring to it.

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
5 One of the key terms in Michel Foucault’s work is discourse. This is best described as
1 the power of persuasion in all articulations.
2 the selective language powerful people use.
3 conceptual frameworks which enable some mode of thought and deny or severely constrain certain others.
4 the ability to suggest transcendental levels of meaning in an utterance.

Answer:conceptual frameworks which enable some mode of thought and deny or severely constrain certain others.
6 Which character of Henrik Ibsen speaks the following lines : “The life of a normally constituted idea is generally about seventeen or eighteen years, at the most twenty ?”
1 Nora in A Doll’s House.
2 Dr. Thomas Stockman in An Enemy of the People.
3 John Rosmer in Rosmerscholm.
4 Oswald in Ghosts.

Answer:Dr. Thomas Stockman in An Enemy of the People.
7 In literary studies structuralism promotes
1 new interpretations of literary works.
2 the view that literature is one signifying practice among others.
3 a systematic account of literary archetypes.
4 unstable structures of systems of signification.

Answer:the view that literature is one signifying practice among others.
8 P.B. Shelley’s Julian and Maddalo is a conversation between Julian and Count Maddalo. Who do these two characters represent ?
1 Julian represents Keats and Count Maddalo, Byron.
2 Julian represents Shelley and Count Maddalo, Byron.
3 Julian represents Shelley and Count Maddalo, William Godwin.
4 Julian represents Mary Shelley and Count Maddalo, William Godwin.

Answer: Julian represents Shelley and Count Maddalo, Byron.
9 What is practical criticism ?
1 The close analysis of literary texts in such a way as to bring out their political meaning.
2 A movement which wished to make literary criticism more relevant.
3 The close analysis of poems without taking account of any external information.
4 The study of ambiguity.

Answer:The close analysis of poems without taking account of any external information.
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which of the following does not describe some of the practices/beliefs of feminist literary criticism ?
1 Feminist criticism recuperates female writers ignored by the canon.
2 Feminist literary critics offer a criticism of the construction of gender.
3 Feminist literary critics argue that the traditional canon is justified.
4 Feminist literary critics mostly reject the essentialising of ‘male’ and ‘female’.

Answer: Feminist literary critics argue that the traditional canon is justified.
11 Which work by Franz Kafka is also known as The Man Who Disappeared ?
1 The Castle
2 “Metamorphosis”
3 “In the Penal Colony”
4 Amerika

Answer: Amerika
12 Towards the end of Evelyn Waugh’s A Handful of Dust the protagonist Tony Last is trapped in the jungle by the calculating crazy Mr. Todd who forces him to read and reread the novels of a particular author. Waugh has also written a short story dealing with Tony’s singular experience in the jungle. Who is the novelist referred to and what is the title of the short story ?
1 the soul perceives the phenomenal diversity of the Rudyard Kipling, “Revisiting the Jungle”.
2 Joseph Conrad, “Shadows of the Dark Trees”.
3 Charles Dickens, “The Man Who Liked Dickens”.
4 Henry Fielding, “Tom Jones’s Journey into the Wild”.

Answer: Charles Dickens, “The Man Who Liked Dickens”.
13 At the beginning of the Restoration period, there was a seismic shift in the social, political and religious attitudes of the English. Which of the following statements best describes that shift ?
1 England shifted from an aristocratic Catholic monarchy to a parliamentary democracy.
2 England shifted from an atheistic oligarchy to a deistic squirearchy.
3 England shifted from a Republican Puritan Commonwealth to an aristocratic Anglican monarchy.
4 England shifted from a parliamentary democracy to an aristocratic Catholic tyranny.

Answer:England shifted from a Republican Puritan Commonwealth to an aristocratic Anglican monarchy.
14 The Grammar-Translation Method in English Language Teaching stresses on
1 Fluency
2 Accuracy
3 Appropriateness
4 Listening Skill

Answer:Accuracy
15 Identify the poet, translator, publisher and essayist who founded a press in the 1950s called Writers’ Workshop and provided a publishing outlet for Indians writing in English.
1 P. Lal.
2 A.K. Mehrotra.
3 Vinay Dharwadkar.
4 A.K. Ramanujan.

Answer:P. Lal.

View All English Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group