Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 17

Advertisement
Questions
1 V. Bjerkne’s model is related to
1 Origin of Tropical Cyclones
2 Origin of Monsoons
3 Origin of Anticyclones
4 Origin of mid-latitudinal Cyclones

Answer:Origin of mid-latitudinal Cyclones
2 Which form of radiation do we sense as heat ?
1 Radio waves
2 Ultraviolet
3 Infrared
4 Red light

Answer:Infrared
Advertisement
3 Eustatic sea level appears to have fallen in the Neogene, possibly as a result of
1 the Continental Drift
2 the Sea Floor Spreading
3 the growth of the Antarctic ice sheet
4 the Alpine Orogency

Answer:the growth of the Antarctic ice sheet
4 Which one of the following salts has its maximum content in sea water ?
1 NaCl (Sodium Chloride)
2 KCl (Potassium Chloride)
3 MgCl (Magnesium Chloride)
4 BaCl (Barium Chloride)

Answer: NaCl (Sodium Chloride)
5 The concept of ecological pyramid was first given by whom ?
1 E.P. Odum
2 A.G. Tansley
3 Charles Elton
4 Juday

Answer:Charles Elton
6 The Milankovitch cycle refers to
1 Hydrological cycle
2 Nitrogen cycle
3 Phosphorus cycle
4 Changes in the rotation and revolution of the earth which may trigger climate change

Answer: Changes in the rotation and revolution of the earth which may trigger climate change
7 Which one of the following is not the form of Coral Reefs ?
1 Fringing Reefs
2 Lagoon
3 Barrier Reefs
4 Atolls

Answer: Lagoon
8 Who among the following geographers laid down the foundation of dichotomy of general versus special Geography ?
1 Immanuel Kant
2 Bernhard Varenius
3 Peter Apin
4 Sebastian Munster

Answer: Bernhard Varenius
9 Who among the following was the author of text on classical astronomy entitled ‘Almagest’ ?
1 Strebo
2 Plato
3 Aristotle
4 Ptolemy

Answer:Ptolemy
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following schools of thought first developed the idea of possibilism ?
1 German
2 Russian
3 French
4 British

Answer: French
11 Among the following theories, which one is concerned with the discovery of order in the spacing of population clusters and settlements ?
1 Sector theory
2 Multiple Nuclei
3 Concentric zone
4 Central Place

Answer:Central Place
12 The statement – “Systematic geography must move into theoretical sphere and regional geography into search for ‘generic’ and not ‘unique’ studies” was made by
1 W.L. Garrison
2 Edward Ullman
3 William Warutz
4 J.Q. Stewart

Answer: W.L. Garrison
13 Which one of the following is the child sex ratio in India as per Census of 2011 ?
1 914
2 916
3 918
4 915

Answer: 914
14 As per 2011 Census of India, the maximum density of population was experienced by which one of the following Union Territories ?
1 Daman and Diu
2 Dadra and Nagar Haveli
3 Andaman and Nicobar
4 Lakshadweep

Answer:Daman and Diu
15 Two towns with population of 40,000 and 5,000 respectively are located 18 kilometres away. At what distance the breaking point will lie from the smaller town ?
1 2.9 km
2 3.9 km
3 5.9 km
4 4.9 km

Answer:4.9 km

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL