Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 2

Advertisement
Questions
1 In which of the following directions the Nazca Plate is moving ?
1 East
2 West
3 South
4 North

Answer:East
2 Which one of the following sequences is the correct one in a littoral zone from land to sea ?
1 Backshore, Foreshore, Nearshore, Offshore
2 Foreshore, Backshore, Nearshore, Offshore
3 Offshore, Nearshore, Foreshore, Backshore
4 Nearshore, Offshore, Backshore, Foreshore

Answer: Backshore, Foreshore, Nearshore, Offshore
Advertisement
3 Which one of the followings is the correct average range of worldwide variations in sea water salinity ?
1 34% to 37%
2 27% to 29%
3 37% to 39%
4 21% to 26%

Answer:34% to 37%
4 Which one of the following groups of natural elements in living matters make up more than 99% of Earth’s biomass ?
1 H, O, C
2 N, Ca, K
3 H, Ca, N
4 S, H, Na

Answer: H, O, C
5 Which one of the following phenomena plays a vital role in the dispersion of majestic dinosaurs ?
1 Volcanic eruption
2 Zonal faulting
3 Global cooling
4 Continental drift

Answer:Continental drift
6 The U.N. Conference on Environment and Development held in Rio de Janeiro during June 3 - 14, 1992 was chaired by :
1 George W. Bush
2 Maurice F. Strong
3 Tony Blair
4 Rachel Carson

Answer: Maurice F. Strong
7 Who among the following scholars laid down the foundation of dichotomy of general versus species Geography ?
1 Immanual Kant
2 Sebastian Munster
3 Bernhard Varenius
4 Peter Apian

Answer:Bernhard Varenius
8 The Hydraulic Slope Theory was propounded by :
1 R.E. Horton
2 Darwin
3 Penck
4 Mallot

Answer: R.E. Horton
9 Who among the following scholars emphasized on the behavioural approach in Geography ?
1 Johnston
2 Kirk
3 Burton
4 Gregory

Answer:Kirk
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following in the correct sequence of German geographers contributing to the development of geographical thought ?
1 Ratzel - Troll - Hettner - Peschel
2 Peschel - Hettner - Ratzel - Troll
3 Peschel - Ratzel - Hettner - Troll
4 Troll - Hettner - Peschel - Ratzel

Answer: Peschel - Ratzel - Hettner - Troll
11 ‘The same environment carries different meanings to people with different ways of living and culture’. This statement is related to which one of the following concepts ?
1 Probabilism
2 Determinism
3 Possibilism
4 Stop and Go determinism

Answer: Possibilism
12 Which school of thought first developed the idea of possibilism ?
1 Russian school
2 German School
3 British School
4 French School

Answer:French School
13 “The dominant idea of all geographical progress is that of terrestrial unity”. This statement is attributed to :
1 Friedrich Ratzel
2 Vidal-de-la-Blache
3 Richard Hartshorne
4 Jean Brunhes

Answer: Vidal-de-la-Blache
14 Which one among the following perspectives was responsible for redicap transformation in the sprit and purpose of geography ?
1 Structuralism
2 Post-modernism
3 Humanism
4 Quantification

Answer:Quantification
15 Which one of the following states in India recorded the lowest sex ratio as per 2011 census ?
1 Uttarakhand
2 Tamil Nadu
3 West Bengal
4 Himachal Pradesh

Answer:West Bengal

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL