Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 20

Advertisement
Questions
1 In which year the paper “Major Agricultural Regions of the Earth” was written by Derwent Whittlesey ?
1 1916
2 1926
3 1936
4 1946

Answer: 1936
2 Which one of the following codes is correct to explain the ‘profit maximum output’ when ratio of marginal revenue with marginal cost ( R/ C) of a plant ? Codes :
1 equals zero
2 is less than 1.0
3 equals 1.0
4 is higher than 1.0

Answer: equals 1.0
Advertisement
3 Which one of the following statements is a valid generalization about Latin America ?
1 Most of the Latin Americans live in isolated farm villages.
2 The majority of the governments are communist .
3 Most of the Latin American are descendants of immigrants from Africa.
4 Latin America is a region of racial and cultural diversity.

Answer:Latin America is a region of racial and cultural diversity.
4 Who is author of the book “Geography and Politics in a World Divided” ?
1 John Agnew and Luca Muscerva
2 Alexander Nikolaievich Prokofiev de Seversky
3 Geoffrey Parker
4 Saul Bernard Cohen

Answer:Saul Bernard Cohen
5 Which of the following does not belong to the Draviation family languages ?
1 Brahmi
2 Kannada
3 Sinhali
4 Malayalam

Answer Sinhali
6 Which among the following was responsible for the radical transformation of the Spirit and Purpose of Geography ?
1 Post modernism
2 Humanism
3 Quantification
4 Structuralism

Answer: Quantification
7 Which one of the following codes is correctly representing the territorial water limits of India ? Codes :
1 100 miles
2 150 miles
3 200 miles
4 300 miles

Answer: 200 miles
8 Which one of the following authors defined three phases of city development, i.e., the preindustrial phase, industrial phase and metropolitan phase ?
1 K.C. Zachariah
2 E.E. Lampard
3 H.H. Golden
4 P.M. Houser

Answer: E.E. Lampard
9 Which one of the measures of Central tendencies do you consider appropriate for determination of threshold population of Central functions ?
1 Range
2 Mean
3 Mode
4 Median

Answer: Median
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following statements refers to concept of Sustainable Development ?
1 Increasing per capita income so as people’s basic needs and requirements are reasonably fulfilled.
2 Considering reduction in proportion of conventional energy resources that contribute to environmental pollution.
3 Bettering people’s health and education opportunities, giving everyone the chances to participate in public life, helping to ensure a clean environment, promoting intergradation equity.
4 Adopting technology that does not impair the quality of environment.

Answer: Bettering people’s health and education opportunities, giving everyone the chances to participate in public life, helping to ensure a clean environment, promoting intergradation equity.
11 Who proceeded to delineation of meso regions by giving attention to the phrase “core of economic-growth-multipurpose projects, cities, industrial centres, etc., which radiate their production impulses to their surrounding areas ?”
1 L.S. Bhat
2 V.L.S. Prakasha Rao
3 P. Sen Gupta
4 V. Nath

Answer:P. Sen Gupta
12 Which one of the following is the largest shipbuilding with in India ?
1 Cochin Shipyard
2 Hindustan Shipyard
3 Goa Shipyard
4 Garden Reach Shipyard

Answer:Cochin Shipyard
13 In which one of the following years, Kisan Call Centres were established to promote agricultural efficiency to a great extent ?
1 2000
2 2002
3 2004
4 2006

Answer: 2004
14 Which of the following mountain ranges does not emerge from the Pamir Knot ?
1 Hindu Kush
2 Zagros
3 Tienshan
4 Kunlun

Answer:Zagros
15 Vertisols (Kan har soils) of Chhattisgarh in respect of depth are considered to be
1 Shallow
2 Medium
3 Medium to deep
4 Deep

Answer:Deep

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL