Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 21

Advertisement
Questions
1 Among the following satellite series, which has the oldest remote sensing programme ?
1 IRS Series
2 LANDSAT Series
3 SPOT Series
4 NOAA Series

Answer:LANDSAT Series
2 From a contour map if a gradient of 1 in 30 was calculated between any two points, it would be equivalent to a slope of
1 1
2 2
3 3
4 4

Answer: 2
Advertisement
3 In order to discriminate the late sown and early sown wheat fields as an aerial photograph taken in the month of December, which of the following elements of image interpretation would be most useful ?
1 Tone
2 Texture
3 Shadow
4 Shape

Answer:Tone
4 The module of Arc/Info used for slope map from contours is called
1 Arc edit
2 Arc plot
3 Arc tin
4 Arc explorer

Answer:Arc tin
5 GWhich of the following authors is associated with the concept of Geosyncline ?
1 Penck and Davis
2 Wooldridge and Morgan
3 Hall and Dana
4 Wooldridge and Lapichon

Answer:Hall and Dana
6 Which one of the following plateau can be considered as intermontane ?
1 Brazilian
2 Indian
3 Tibatian
4 Arabian

Answer: Tibatian
7 Negative movements of baselevel produce :
1 Rejuvenation
2 Stabilisation
3 Attrition
4 Saltation

Answer: Rejuvenation
8 Which one of the following features is formed when the roof of a limestone cavern collapses ?
1 Tarn
2 Polje
3 Swallow hole
4 Doline

Answer: Polje
9 Which one of the following is devoid of atmosphere ?
1 Mesosphere
2 Stratosphere
3 Magnetosphere
4 Thermosphere

Answer:Magnetosphere
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following is essential for the formation of equatorial westerlies ?
1 Large-scale earthquake over the equator.
2 Shifting of trade-wind belt towards poles.
3 Shifting of polar easterlies towards equator.
4 Large-scale forest-fire in the equatorial rain forest

Answer:Shifting of trade-wind belt towards poles.
11 A type of climate after Koppen which is characterised by an almost uniform distribution of precipitation throughout the year with the precipitation for the driest month more than 6 cms. and a very low daily range of temperature is devoted by :
1 Aw
2 Af
3 Am
4 As

Answer: Af
12 Which of the following is a local cold wind ?
1 Chinook
2 Bora
3 Foelin
4 Khainsin

Answer:Bora
13 At which of the following altitudinal ranges ozone is found in concentrated form ?
1 10 - 25 km
2 15 - 35 km
3 35 - 50 km
4 50 - 65 km

Answer:15 - 35 km
14 Identify the correct normally occurring life cycle of frontal depressions from the following :
1 1 - 2 days
2 2 - 3 days
3 3 - 4 days
4 4 - 5 days

Answer:4 - 5 days
15 Maximum density of sea water is at temperature :
1 28C
2 48C
3 68C
4 258C

Answer:48C

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL