Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 22

Advertisement
Questions
1 Which one of the following is correct arrangement of oceans in ascending order of their size ?
1 Indian - Arctic - Atlantic - Pacific
2 Arctic - Indian - Atlantic - Pacific
3 Pacific - Atlantic - Indian - Arctic
4 Atlantic - Pacific - Arctic - Indian

Answer:Arctic - Indian - Atlantic - Pacific
2 Ocean waves obtain their energy from :
1 Solar system
2 Hot spring
3 River water
4 Blowing wind

Answer: Blowing wind
Advertisement
3 Over the past century world sea levels has risen by around :
1 15 cm
2 25 cm
3 35 cm
4 45 cm

Answer:15 cm
4 Identify the correct sequence of vegetation belts in an ascending order in mountain environment from the following :
1 Submontane, Montane, Subalpine, Alpine
2 Alpine, Subalpine, Montane, Submontane
3 Montane, Submontane, Alpine, Subalpine
4 Alpine, Montane, Subalpine, Submontane

Answer:Submontane, Montane, Subalpine, Alpine
5 Who was the first person to divide the circle into 360 degree ?
1 Ptolemy
2 Herodotus
3 Eratoshenes
4 Hipparchus

Answer:Hipparchus
6 ‘There is a strong relationship between environment, image and decision making.’ This statement pertains to :
1 Humanism
2 Behaviouralism
3 Radicalism
4 Welfare Approach

Answer:Behaviouralism
7 Who are considered as the founders of Mathematical Geography ?
1 Plato and Aristotle
2 Thales and Anaximender
3 Hecataeus and Herodotus
4 Ptolemy

Answer: Thales and Anaximender
8 Who wrote the book Meteorologica ?
1 Aristotle
2 Posidonius
3 Plato
4 Thales

Answer: Aristotle
9 Who laid the foundation of modern geographical thought ?
1 Humboldt and Ritter
2 Kant and Varenius
3 Hettner and Richthopen
4 Humboldt and Davis

Answer:Humboldt and Ritter
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which is the correct sequence in chronological order of the following Greeks who contributed vastly to the evolution of geographical thought during the ancient period ?
1 Aristotle, Eratosthenes, Anaximander, Ptolemy
2 Eratosthenes, Anaximander, Ptolemy, Aristotle
3 Anaximander, Aristotle, Eratosthenes, Ptolemy
4 Ptolemy, Anaximander, Aristotle, Eratosthenes

Answer:Anaximander, Aristotle, Eratosthenes, Ptolemy
11 Which one of the concepts describes the absence of cities and towns within a radius of 75 km from a large city ?
1 Urban Clusters
2 Urban Dispersals
3 Urban Agglomeration
4 Urban Shadows

Answer: Urban Shadows
12 How physiological density of population is defined ?
1 A ratio between total population and total area.
2 A ratio between total rural population and total rural area.
3 A ratio between total population and total cultivated area.
4 Both (2) and (3).

Answer:A ratio between total population and total cultivated area.
13 As per the estimate of 2014, how much population of the world is found in Africa
1 About 12%
2 About 14%
3 About 16%
4 About 18%

Answer:About 16%
14 The ‘Triangular Pattern’ of rural settlements develop generally :
1 at the bank of the straight rivers
2 at the confluence of two rivers
3 between two hills
4 at the confluence of two rivers and one hill

Answer:at the confluence of two rivers
15 Which one of the following techniques would you consider for estimation of requirements of population in an area for planning allocations ?
1 Carrying capacity analysis
2 Cost-benefit analysis
3 Population projection
4 Rank-size rule

Answer:Population projection

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL