Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 23

Advertisement
Questions
1 Which of the following exhibits “cumulative percentages of population against cumulative percentages of area” ?
1 Gravity Model
2 Beta Index
3 Ogive Curve
4 Lorenz Curve

Answer:Lorenz Curve
2 The density of population is highest in which of the following states of India according to the census of 2011 ?
1 Bihar
2 Punjab
3 Uttar Pradesh
4 West Bengal

Answer: Bihar
Advertisement
3 Which of the following industrial regions of India is called as ‘Ruhr of India’ ?
1 Bengaluru - Tamil Nadu Industrial Region
2 Chhota Nagpur Industrial Region
3 Vishakhapatnam - Guntur Industrial Region
4 Hugli Industrial Region

Answer:Chhota Nagpur Industrial Region
4 In which Island the ‘Rice Bowl’ of Japan is situated ?
1 Kyushu
2 Honshu
3 Shi Koku
4 Ryuku

Answer:Honshu
5 Which one of the following authors examined the structure of urban settlements prior to the impact of large-scale industrialisation in book ‘The Pre-Industrial City Past and Present’ ?)
1 M. Pacioue
2 G. Sjoberg
3 P. Hall
4 D. Dwyer

Answer: G. Sjoberg
6 Which of the following water ways has more politico-nomic significance ?
1 Palk Strait
2 Malacca Strait
3 Suez Canal
4 Panama Canal

Answer: Suez Canal
7 H.J. Mackinder was the professor of which subject at London University ?
1 Political Science
2 Economics
3 Geography
4 Social Anthropology

Answer: Geography
8 To control pollution from ships and offshore platforms is taken care of by which of the following acts provision by the Government of India ?
1 Major Port Trust Act, 1963
2 Merchant Shipping Act, 1958
3 Maritime Zone Act, 1976
4 Indian Ports Act, 1908

Answer:Merchant Shipping Act, 1958
9 Which of the following is not correctly matched ?
1 Batwa Tribe and Congo Basin
2 Ruwala Tribe and Central Iran
3 Inuit and Canada
4 Yukhagir and Siberia

Answer:Ruwala Tribe and Central Iran
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following author’s theory of primate cities focuses on the forces of agglomeration and cumulative effects of agglomeration in the growth of large cities ?
1 Walter Christaller
2 G.K. Zipf
3 C. Robert Mayfield
4 Mark Jefferson

Answer: Mark Jefferson
11 Which of the following activities does not come under the scope of Drought Prone Areas Programme ?
1 Development and management of irrigation resources.
2 Soil and moisture conservation and afforestation.
3 Restructuring of cropping pattern and pasture development.
4 Flood control and soil erosion.

Answer: Flood control and soil erosion.
12 Which one of the following forces has expansionary momentum emanating from the centres of economic expansion to other regions ?
1 Centripetal
2 Centrifugal
3 Gravitational
4 Pull

Answer:Centrifugal
13 Growth Pole Model is postulated by : (1) (2) (3) (4)
1 Smith
2 Perroux
3 Eratosthenese
4 Haggerstand

Answer:Perrouxs
14 Which of the following sets of Macro and Meso regions were delineated by the Town and Country Planning Organisation of India ?
1 13 Macro Regions and 32 Meso Regions
2 15 Macro Regions and 61 Meso Regions
3 7 Macro Regions and 42 Meso Regions
4 13 Macro Regions and 35 Meso Regions

Answer:13 Macro Regions and 35 Meso Regions
15 The first master plan of Delhi was passed in which of the following year ?
1 1952
2 1962
3 1965
4 1968

Answer:1962

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL