Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 24

Advertisement
Questions
1 The Rajasthan Canal (Indira Gandhi Canal) draws its water from the rivers :
1 Yamuna river
2 Chambal river
3 Ravi
4 Satluj and Beas

Answer: Satluj and Beas
2 Which of the state Union Territory has continuously maintained favourable sex ratio since census are conducted in India ?
1 Arunachal Pradesh
2 Meghalaya
3 Kerala
4 Puducherry

Answer: Kerala
Advertisement
3 Which group of states GDP share in 2013-14 was greater than population share and area share ?
1 Arunachal Pradesh, Nagaland, Assam, Meghalaya, Chattisgarh and Rajasthan
2 Uttar Pradesh, Bihar, Madhya Pradesh, Jharkhand, Rajasthan, Uttarakhand and Manipur
3 Maharashtra, Tamil Nadu, Karnataka, Punjab, Haryana, Andhra Pradesh, Kerala and Gujarat
4 Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Andhra Pradesh and Kerala

Answer:Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Andhra Pradesh and Kerala
4 Which one of the following states recorded the highest population in the Census 2011 ?
1 Uttar Pradesh
2 Maharashtra
3 Bihar
4 West Bengal

Answer:Uttar Pradesh
5 Which region of India is known as the ‘Rice Bowl’ ?
1 Indo-Gangetic Plain
2 Krishna-Godavari Delta Region
3 North Eastern Region
4 Kerala and Tamil Nadu

Answer:Krishna-Godavari Delta Region
6 Which one of the following data can be represented by means of choropleth map ?
1 Location specific
2 Point specific
3 Area specific
4 Line specific

Answer: Area specific
7 Which of the following diagrams are called Pie-diagrams ?
1 Pictorial diagrams
2 Circle and sector diagrams
3 Ring diagrams
4 Sphere diagrams

Answer: Circle and sector diagrams
8 Among the following water which will have highest spectral reflectance in visible band ?
1 Clear water
2 Clay filled/Suspended water
3 Algae mixed with water
4 Silt and Algae mixed water

Answer:Clay filled/Suspended water
9 Which of the following will happen when satellite images are geo-referenced ?
1 Contrast of images are improved
2 Positional errors are removed
3 Errors in DN values are removed
4 None of the above

Answer:Positional errors are removed
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Lorenz curve is used to find out which of the following ?
1 Relative concentration of a phenomenon
2 Absolute concentration of a phenomenon
3 Both relative and absolute concentration of a phenomenon
4 Probability of dispersion of a phenomenon

Answer:Relative concentration of a phenomenon
11 Ria is an example of :
1 Deposited land features
2 Submerged upland shorelines
3 Emerged upland shorelines
4 Eroded land forms

Answer:Submerged upland shorelines
12 Who postulated the ‘Progressive Wave Theory of Tides’ ?
1 C. Darwin
2 William Whewill
3 R.A. Haris
4 Daly

Answer:William Whewill
13 Who postulated the ‘Progressive Wave Theory of Tides’ ?
1 C. Darwin
2 William Whewill
3 R.A. Haris
4 Daly

Answer:William Whewill
14 Who wrote the book “Illustration of the Huttonian Theory of the earth” ?
1 James Hutton
2 John Playfair
3 Vidal de la Blache
4 W.M. Davis

Answer:John Playfair
15 According to single-cell circulation model proposed by George Hadley the most important factor causing the global atmospheric circulation is :
1 The rotation of the earth
2 The jet stream
3 Subsidence at the equator
4 Temperature contrast between equator and pole

Answer:Temperature contrast between equator and pole

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL