Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 3

Advertisement
Questions
1 Which one of the following countries recorded highest population density as per U.N. Demographic Year Book, 2010 ?
1 India
2 Japan
3 Bangladesh
4 Pakistan

Answer:Bangladesh
2 Which one of the following statements correctly depicts the threshold according to Central Place Model ?
1 Point at which consumer movement is minimum.
2 Distance far which consumer will travel for a service.
3 Minimum number of people needed to support a service.
4 Economic base of a service centre.

Answer: Minimum number of people needed to support a service.
Advertisement
3 Which one of the following groups of states in Indian recorded Sex Ratio higher than 950 according to year 2011 census ?
1 Andhra Pradesh, Odisha, Telengana
2 Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, Maharashtra
3 Uttar Pradesh, Punjab, Andhra Pradesh
4 Haryana, Bihar, Andhra Pradesh

Answer:Andhra Pradesh, Odisha, Telengana
4 Which one of the following statements indicates to the potential use of a service at a location according to Gravity Model ?
1 Direct relationship to both population size and distance
2 Inverse relationship to both population size and distance
3 Direct relationship to population size and inverse relationship to distance
4 Direct relationship to distance and inverse relationship to population

Answer:Direct relationship to population size and inverse relationship to distance
5 Which one of the following groups of states of India recorded more than one fourth of total population of the country in the census year 2011 ?
1 Uttar Pradesh, Assam, Punjab
2 Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka
3 Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Punjab
4 Uttar Pradesh, Gujarat, Haryana

Answer:Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka
6 Among the following scholars, who introduced the concept of ‘least-transport-cost location’ using the frame of ‘locational triangle’.
1 W. Isard
2 M.K. Bandman
3 D.M. Smith
4 A. Weber

Answer: A. Weber
7 The Rimmer model for the development of land transport system in less developed economics was proposed in which of the following years ?
1 1975
2 1976
3 1977
4 1978

Answer:1977
8 In which one of the following book/works did Mackinder in 1919 renamed his theory of ‘pivot area’ as ‘Heartland’ ?
1 World War and Geography
2 The Democratic ideals and Reality
3 The Round world and The winning of the peace
4 Foreign Affairs

Answer: The Democratic ideals and Reality
9 The Organic Theory of state was propounded by :
1 Ratzel
2 Mackinder
3 Isaiah Bowman
4 Haushoffer

Answer: Ratzel
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 The book ‘Geography of peace’ is authored written by :
1 Mahan
2 Spykman
3 Haushoffer
4 Ratzel

Answer: Spykman
11 Which of the following catagories does Chile belong to according to its physical shape ?
1 Compact and elongated
2 Elongated
3 Fragmented and elongated
4 Fragmented

Answer:Fragmented and elongated
12 Whose works epitomized the relationship or political geography with foreign policy ?
1 Adolf Hitler
2 Friedrich Ratzel
3 Mackinder
4 Karl Haushofer

Answer: Karl Haushofer
13 In India, how many are the officially recognised languages ?
1 20
2 21
3 22
4 23

Answer: 22
14 Which of the following characteristic features are possessed by the nordic race of India ?
1 Long stature and round face
2 Medium stature and round face
3 Medium stature and long face
4 Long stature and long face

Answer:Long stature and long face
15 Which one of the following statements is not correct about the selection indicators for conducting any study of development process ?
1 Either input or output indicators must be selected.
2 Negative and positive indicators must not be clubbed with each other.
3 Indicators must emerge out of the concept of development defined in the study.
4 Indicators of income and expenditure can be clubbed together.

Answer: Indicators of income and expenditure can be clubbed together.

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL