Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 4

Advertisement
Questions
1 Which one of the following criteria was used to demarcate 15 agro-climatic regions, which were accepted by the Planning Commission of India (now NITI Aayog) to initiate regional approach to agricultural planning during the Eighth Five-Year Plan ?
1 Climate, soil characteristics, and rainfall
2 Climate, soil characteristics, and water availability
3 Climate, soil characteristics, rainfall and water availability
4 Climate, cropping pattern, rainfall and water availability

Answer:Climate, soil characteristics, rainfall and water availability
2 Which one of the following criteria was used to delineate the National Capital Region for planning purpose ?
1 Functional unity and Physiographic characteristics.
2 Functional unity, Administrative contiguity and demographic characteristics.
3 Functional unity, Administrative contiguity and distance from New Delhi.
4 Functional unity, Physiographic and demographic characteristics and Administrative contiguity.

Answer: Functional unity, Physiographic and demographic characteristics and Administrative contiguity.
Advertisement
3 Which one of the following statements is not true about the concept of development ?
1 Development is a continuous process.
2 Development is a multi-faceted process.
3 Development stands for growth without a change.
4 Meaning of development change in time and space.

Answer:Development stands for growth without a change.
4 Which one of the following dates is correct for the normal withdrawl of south-west monsoon from Indian territory ?
1 September, 1
2 September, 5
3 September, 10
4 September, 15

Answer:September, 1
5 Guntur district of Andhra Pradesh is known for which one of the following ore deposits ?
1 Bauxite
2 Anthracite
3 Magnetite
4 Muscovite

Answer:Magnetite
6 Who among the following architect-planner prepared Master Plan for Chandigarh City ?
1 Charles Correa
2 Frank Lloyd Wright
3 Edwin Lutyens
4 Le-Corbusier

Answer: Le-Corbusier
7 Jharkhand ranks third after which one of the following group of states in the availability of coal reserves in India ?
1 West Bengal and Chhatisgarh
2 Odisha and Chhatisgarh
3 Odisha and West Bengal
4 Chhatisgarh and Karnataka

Answer:Odisha and Chhatisgarh
8 Adityapur Special Economic Zone (SEZ) is famous for :
1 Engineering and Machine tools
2 Wool Textiles
3 Automobile and Autocomponents
4 Dairy products

Answer: Automobile and Autocomponents
9 On a topographical map of 1 : 50,000 scale the contour Interval is given as 10 meters. Place ‘A’ is situated on a contour of 200 m MSL and another place ‘B’ is located on a countour of 240 m MSL. The distance between ‘A’ and ‘B’ on the map is 4.0 cms. The correct gradiant between ‘A’ and ‘B’ therefore would be :
1 1/30
2 1/40
3 1/50
4 1/60

Answer:1/50
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following organisations looks after the receiving and processing of remote sensing data in India ?
1 SHAR Centre
2 SDS Centre
3 LPS Centre
4 NRSC

Answer: NRSC
11 Which one of the following is the correct sequences of various EMR spectrum bands in an ascending order of wavelength ?
1 Blue-Green-Red-Ultraviolet
2 Red-Blue-Green-Ultraviolet
3 Ultraviolet-Blue-Green-Red
4 Ultraviolet-Green-Blue-Red

Answer:Ultraviolet-Blue-Green-Red
12 Which one of the following scales is correctly measure the rank-size distribution of settlements ?
1 Nominal
2 Ordinal
3 Interval
4 Ratio

Answer: Ratio
13 ‘Mohorovicic discontinuity’ marks the boundary between :
1 Continental shelf and Ocean crust
2 Asthenosphere and lithosphere
3 Crust and the upper mantle
4 Core and the mantle

Answer: Crust and the upper mantle
14 The process in which one plate slides beneath another is known as :
1 Advection
2 Subduction
3 Convergence
4 Convection

Answer:Subduction
15 San Andrean fault is a :
1 Transform fault
2 Converging fault
3 Spreading fault
4 Submergent fault

Answer:Transform fault

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL